Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hecate píše: Více
Myslím, že mohl… ![]()
Zřejmě se dalo očekávat, že jeho tatínek bohužel zemře a maminka tam zůstane sama.
Ale ani to, podle mě, přece není žádný důvod k rozchodu.
Mohl s ní přece zůstat a přitom být i potřebnou oporou mamince.
Vždyť ztráta svých blízkých nemusí nutně znamenat, že tím člověk hned „spálí všechny mosty“. ![]()
@WhiteCrow píše: Více
Nemohl přece tušit, KDY otec umře, jak na tu smrt bude konkrétně reagovat jeho matka, jak bude na celou situaci reagovat on… Tohle se nedá naplánovat a připravit se na to. Ani já nevím, jak bych reagovala, kdyby mi umřel někdo blízký.
Bezcharakterní mi to, že chce rozejít, nepřipadá, a to ani v situaci, kdy o rozchodu přemýšlel už předtím. Je to normální rozchod, kdy ŘEKL zakladatelce, že se chce rozejít a PROČ. Samozřejmě naprosto chápu, že ji to zdrtilo, ale jak to teda měl udělat jinak? Lidi se rozcházejí mnohem horším způsobem (viz třeba oblíbený ghosting).
Nebo snad měl v tom vztahu setrvávat stůj co stůj, i když mu v něm nebylo dobře, jen aby nikomu neublížil? Takhle to přece v životě nefunguje.
A zdůrazňuju, to, že mu v tom vztahu nebylo dobře, dost pravděpodobně není vůbec vina zakladatelky, jen se mu to všechno takto blbě sešlo a důsledek je ten, že TEĎ vztah nechce, není toho asi ani schopen. To z mého pohledu není ničí vina, je to důsledek těch událostí.
Jejky, zase spousta bojovnic. Víte kulový o tom, jaká je situace u té mámy. Ale spousta z vás ví, že on je slaboch, necita, hnusák…
Jak by to vypadalo, kdyby tady psala ta máma, že zůstala na statek a všechna zvířata sama, že prosila syna, aby ji pomohl, ale že se k ní chtěla vetřít cizí ženská, kterou ona nemá ráda a v těhle chvílích si na ni ani nechce zvykat…?
@WhiteCrow píše: Více
Zatahá za nitky manipulativní maminka…
Víme toho o původní rovině hodně málo, jen to, že byla problematická a že se nestýkali.
Jedna z teorií je ta, že dokud se nedělo nic mimořádného, přítel si racionálně uvědomoval, že jim nic nedluží, proto ten odstup. Ale protože má v sobě podvědomou potřebu si získat mateřskou lásku, které se mu nedostávalo v míře, kterou by potřeboval, tak si teď, když najednou ten (zřejmě zištný) zájem ze strany matky má, nedokáže poručit, aby jí pomoc odmítl, protože by pak ona zase odmítla jeho, tudíž trauma by se opakovalo. Ale jak říkám, je to jen teorie, vysvětlení může být celá řada. Tak jako tak, je to jeho život a jeho boj, stejně jako jeho riziko, že když teď hodí na kanálu vztah a následně zjistí, že to byla chyba, nikdo už na něj nemusí čekat za značce.
Pokud mu ale v tom vztahu něco vadilo a už delší dobu přemýšlel o rozchodu, vděčnost to nezachrání, na pouhé vděčnosti se vztah postavit nedá. Aniž bych chtěla podporu zakladatelky bagatelizovat, nevíme ani, v čem ta „podpora“ spočívala a zda o ni opravdu žádal, atd.
Čili shrnula bych to tak, že zakladatelka si nemusí nic vyčítat, nic zlého mu neudělala, ba naopak, ale pokud je on nyní pod tlakem, bude lepší netlačit ještě víc a vyčkat (po dobu, kterou si sama stanoví). S tím, že pokud se on probere, nemusí už být cesta zpět.
@Ivan PPZ píše: Více
Pokud by to tak bylo, což je asi pravděpodobný, že na vše teď zůstane maminka sama, tak to měl přesně takhle vysvětlit a říct zakladatelce…
A to, že bude teď nějakou dobu muset bydlet doma, než se situace uklidní, ale že jinak se mezi nimi nic přece nemění. ![]()
Pokud by jí opravdu miloval, jak jí ten den ještě psal, tak by se s ní nerozcházel. To přece není důvod z okamžitému utnuti vztahu, ještě navíc, když už spolu i žili… ![]()
Přesně, my neznáme důvod, proč to napsal takhle. Že s tím souvisí to úmrtí a maminka je očekávatelné. Že to byl super vztah s přítelkyní píše přítelkyně…
Přesně tak, oni se opravdu mohli v pohledu na ten vztah diametrálně odlišovat, a to opět není ničí vina nebo selhání. Mechanismus rozchodu přitom bohužel je takový, že ten, kdo ho navrhne, má z povahy věci náskok (o rozchodu už většinou přemýšlel, aniž by s protějškem probíral všechny myšlenky, které se mu honily hlavou…). Odpůrce bývá více nebo méně zaskočen vždycky.
Ale tady to na mě opravdu spíš působí dojmem, že on se něco jako psychicky zhroutil z toho úmrtí jako takového a z toho, co nyní po něm následuje. Znovu říkám, že málokdo si umí přesně představit, co nastane, to by se musel narodit s křišťálovou koulí. Asi očekával, že bude muset mamince pomoct s pohřbem a zařízením věcí, ale zřejmě neodhadl, jak moc velká pomoc to bude, kolik toho bude muset zařizovat, jak často tam jezdit a jak dlouho setrvávat… Do toho ho ona může i citově vydírat a chtít po něm věci, které by ani chtít nemusela, prostě zneužívat té situace, ale na jeho místě je hrozně těžké se nyní vůči mamince vymezit a odmítnout to či ono. Jsme stále v období krátce po úmrtí a lze očekávat spíš pochopení pro tu (do nějaké míry situaci zneužívající) maminku než pro něj jako (asertivního) syna…
Mě to až nápadně připomíná mojí bývalou kolegyni a rodinu. O nemoci manžela se dozvěděli v létě, a on umřel 21.11. ve čtvrtek. Syn s nimi nežil. Mají statek (na kterém nebydlí ) - několik koní, jak vlastních, tak ustájených… Kluk se po smrti táty vrátil domu, rozešel se s holkou.
Tam v té rodině ale bylo špatně víc věcí. Syn měl velmi špatný s tátou. Navštěvovali rodinné terapie, ale k ničemu to nevedlo. Táta razil dost specifickou výchovu a celá rodina má jiný styl života než je obvyklý. Kluk se tehdy trhnul a osamostatnil a chtěl žít po svym a „normálně“
Od té doby co kluk odešel od rodičů se v tom docela plácal, nějaký drogy, dluhy…ale to bylo podle mě tím, že najednou nevěděl co se životem. Poslední dobou prej docela fungoval, asi mu došlo, že je potřeba chodit do práce a tak…
U nich bylo to velký špatný ten táta. Teď si myslím, že chce mámě vynahradit to jak „zlobil“ a tak. A myslím, že tam ale dlouho nevydrží. Ona i ta máma vyznává takový jiný styl života a kluk tam šťastnej nebude…
Prosím o nechání anonymu, informace o kolegyni - jinak smazat. - pokud je to příběh co si myslím že je.
Jako je strašný co se stalo. Táta byl mladej. Ale podle mě se v tom kluk plácá a neví co teď se sebou. Je asi i trochu „zmanipulovanej“ od mámy. Máma toho má taky teď plný kecky a je fakt, že potřebuje každou pomocnou ruku, protože tý práce kolem koní a všeho je strašně moc a sama s dcerou to nemůže zastat.
Neřeším ani tak styl rozchodu a vůbec nepopírám, že se spousta lidí rozchází ještě horšími způsoby. Bezcharakterní mi přijde proto, že mu nevadilo, že ho celou dobu podporovala a pomáhala i v rodině. I to, že jí asi 3 dny před rozchodem řekl, že ji miluje, pak přestal komunikovat a další den ji najednou nemiluje a celý vztah překotně ukončí bez vysvětlení - a to že ji nemiluje jako vysvětlení fakt neberu, sorry. Rozchod tímhle způsobem prostě mentálně vyspělý člověk neudělá, to se nezlob. Dalo se to komunikovat úplně jinak a ne si hned sbalit věci a odstěhovat se. Smrt v rodině člověka vždy zasáhne, ale to přece neznamená, že se najednou začneš chovat jako blázen, zpřetrháš všechny dosavadní vazby a nebudeš koukat nalevo napravo. To by ty vztahy taky vypadaly. Tohle nebyl žádný útlum z jeho strany a propadnutí do deprese, ale vyloženě „fuck off“.
@WhiteCrow To by ses tedy divila, jak s lidmi úmrtí v rodině dokáže zamávat. Když si třeba vzpomenu na tu situaci mé kamarádky. Uf.
Dobře, tak si tady napíšeme, že je bezcharakterní parchant. Jestli se po tom zakladatelka bude cítit líp (= bude-li jí to takto stačit), za mě OK. Účel světí prostředky.
Hodně věcí dokáže s lidmi zamávat. A je na každém, jak se k tomu postaví - jestli svůj stav dokáže nějak vykomunikovat nebo zdrhne jako slaboch. A taky za to každý musí náležitě nést následky. On si v těžkých časech zvolil původní rodinu a to dost necitlivým způsobem. Zakladatelka se ptala, jak to vidí ostatní, my jsme se pouze vžili do teoretické situace. A kdyby tohle někdo udělal mně přesně v tomhle sledu, tak by to vztah s největší pravděpodobností tak pošramotilo (a mě traumatizovalo), že bych ho zpátky nechtěla.
Pokud odkopne partnerku, která by mu měly být nejblíž a oporou v takových situacích…tak fakt není o co stát…ať se věnuje mamince
V každém případě, jak píše Hecate je to rozchod a tak to musí zakladatelka brát.
Tohle je vskutku velmi smutný příběh
. Celou dobu to vlastně moc nedává hlavu ani patu, nestýkat se s rodinou, ale pak najednou jako kdyby byla rodina pro něj vším?
Celkem věřím, že jde právě o ten příběh, co tu popisuje anonymní. To dost objasňuje. Problematický otec zemře a syn s matkou si můžou vztah vynahradit. Tak jako tak, vůči přítelkyni je to strašně nefér jednání a podle mě, jediné, co ho opravdu může omluvit, jak píše zakladatelka, že mu z celé té komplikované rodinné situace přeskočilo. ![]()
No, zakladatelko, já bych tomu z tohoto důvodu šanci ještě dal, na druhou stranu je to dost důkaz o tom, že je to chlap, na kterého možná nebude do budoucna spoleh… Úplně chápu, že jsi z toho zřejmě celá opařená.
Já bych se tak na týden dva odmlčel a pak bych napsal, jak radí ostatní, že jsi stále tady pro něj
. Uvidíš, jaká bude reakce.
Tenhle příběh je krásný příklad toho, co všechno se může stát, když někdo v rodině nečekaně zemře. Námět k zamyšlení, ať už my jsme potenciální zesnulí či pozůstalí, víme, že každý z nás jednou zemře a je dobré, aby případní pozůstalí byli na něco takového připraveni… ![]()
@D. C. píše: Více
Myslím, že zrovna tady to až tak nečekané nebylo…
Dalo se předpokládat, že taková smutná situace nestane. ![]()
Třeba konkrétně u nás, to bylo tenkrát hodně nepředvídatelné. Taky bohužel zemřel můj tatínek, ale tragicky. A musím říct, že to byl opravdu šok pro všechny…
Přesto, jsme se kvůli tomu s partnerem nerozcházeli. Spíš bych řekla, že právě v takové chvíli, by ten druhý měl být tomu člověku velkou oporou, aby se s takovým neštěstím dokázal snáze vyrovnat. ![]()
@Venetia píše: Více
Já nevíím, pod slovy „odkopne partnerku“ si představím jiný čóromóro. Dítě, holka s ním v nájmu a von přestane platit…
Tady jsem si ještě uvědomil, že on asi neřídí/ nemá auto a to by ho měla za tou holkou vozit máma?
Druhý den mi napsal jen že ještě bude spát u rodičů. Třetí den už neodepisoval, čtvrtý den když jsem nebyla doma si přijel zbalit věci a pak mi volal, ze to dál už nejde, že tu musí být pro rodinu a že sám neví co se sebou a že se rozchazime, protože už mě nemiluje.
Podle mě prostě neví co a jak, máma s ní moc vztah nenašla… život.