Uplakané dítě a nástup do školy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
80
30.3.22 23:32

Uplakane dítě a nástup do školy

Maminky, jdu si k vám pro radu či uklidnění jestli to měl někdo podobne a jak se to časem vyvinulo a jak to vaše děti zvládly. Straší dcera (v prosinci mela 6 let) má nastoupit v září do první třídy, ale dcera je velice citlivá, řekla bych až přecitlivělá a opravdu kvůli všemu pláče, jak doma, tak i ve školce. Je velice hodná, šikovná, učenlivá, ale prostě sebemenší věc ji rozpláče. Pár příkladů: place kvůli něčemu, co se ještě ani nestalo nebo že to nebude umět, něco se jí nepovede, někdo ji kvůli něčemu výrazněji napomene, něco se jí nepovedlo, neumí atd. Někdo ji něco řekne co jí mrzi a tak dál, je toho hodně. Hodně citlivá bude po mně, bohužel to máme v povaze, snažím se jí zvyšovat sebevědomí, neustále chválím. Dcera je na nás s manželem hodně fixována, stýská se jí a tak. Nějaká rada, jak ji s přestupem co nejvíce pomoci aby z toho neměla trauma nebo osobně mam strach ze šikany, víme jaké děti dokážou být… Škola kam pujde je sice pry trochu narocnejsi na učení, ale zase tam půjde většina jejich kamarádů ze školky a myslím, že tady to je důležité aby se tam necítila sama. Jinak je úžasná. Malinko se to lepší, ale opravdu to jsou pidi krůčky. Teď chodí do této školy na Cvičení pro předškoláky a zvládá to super, ale možná i tím, že ví, že čekám na chodbě. Všem moc děkuji za rady a povzbuzení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
30.3.22 23:45

Mám podobnou dcerku. Naštěstí jsme dostali suprovou učitelku, která kvůli tomu za námi po prvním týdnu přišla, aby se poradila, jak na ni. Řeš to s učitelkou předem, pokud nebude úplně tupá, tak se s dítětem naučí pracovat. Nám dost pomáhalo vysvětlovat a učit se, jak se v které situaci má chovat. Hlavně, že může kdykoliv požádat o pomoc.

• Citovat
  • Upravit
3733
31.3.22 07:01

Teď chodí do této školy na Cvičení pro předškoláky

Co nám to ta naše moderní doba zase přinesla, co to je pro Kristovy rány za blbost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
31.3.22 07:08
@Sadman píše:
Teď chodí do této školy na Cvičení pro předškolákyCo nám to ta naše moderní doba zase přinesla, co to je pro Kristovy rány za blbost?

Zklidni, ať ti neprdne cévka. Školy nespolíhají na to, jak předškoláky připravujou školky, ale umožňují přípravu pro svoje žáčky, aby dítě vstup do první třídy zvládlo bez problémů a nechyběly mu základní dovednosti.

• Citovat
  • Upravit
80
31.3.22 07:09

@Sadman myslím si, že blbost to není, mají každou středu 45 min aby si začaly zvykat na školu, pokaždé jiné téma (grafomotoriku, vytvarku atd…) Aspoň se trochu poznají s prostředím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
31.3.22 07:11

@Janli děkuji za reakci, když to vidím kolem sebe, mám pocit, že mám snad jediná tak citlivé dítě…(ikdyz samozřejmě vím, že všude je něco) Pevně doufám v to, že dostane tu nejlepší paní učitelku a bude v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.3.22 07:15

Res to s ucitelkou predem.
A zezacatku dceru hodne doprovazej, kdyby potrebovala, nenech se vyhodit.

Jinak bych ubrala s chvalenim „za blbosti“, tam je pak zasadni srazka s realitou a naopak to sebevedomi podkope („mama me chvali za neco, co zvladne kazdej blbec, to asi budu hodne neschopna“). Lepsi je podle me dat diteti duveru, ze neco zvladne samo (kdyz chce), fakt ho nechat, nekontrolovat, a pak ocenit, nejdriv jednoduche veci, pak i ty tezke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11088
31.3.22 07:21

Omyl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11088
31.3.22 07:23
@Whizzy píše:
@Janli děkuji za reakci, když to vidím kolem sebe, mám pocit, že mám snad jediná tak citlivé dítě…(ikdyz samozřejmě vím, že všude je něco) Pevně doufám v to, že dostane tu nejlepší paní učitelku a bude v pohodě.

Nemáš, a pokud bude učitelka rozumná, tak si poradí. Hlavně nehrnout na dceru moc nového najednou, ani třeba moc kroužků a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
31.3.22 07:24
@Sadman píše:
Teď chodí do této školy na Cvičení pro předškolákyCo nám to ta naše moderní doba zase přinesla, co to je pro Kristovy rány za blbost?

Uklidni se!! 8o
I můj syn chodil na Na setkání s předškoláky. Těch setkání bylo asi 8. A vždy bylo nějaké téma. Například malování, karneval, tancování, keramika. Děti si prohlédly třídy, poznaly budoucí paní učitelky. Setkávání bylo vždy odpoledne. Můj syn se vždy moc těšil. A do školy už chtěl jít v 5 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
31.3.22 07:26
@Whizzy píše:

Já citlivé dítě nemám. Ale ty setkání a seznámení se školou jsou dobré pro všechny děti. Ty se neboj. Tvoje dcera školu zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6897
31.3.22 10:08

To, co napíšu, neber jako útok, ale inspiraci k zamyšlení.. Jsem pedagog a ve třídě jsem podobnou holčičku nedávno měla, bylo to hodně náročné. Já se kolikrát kousala do jazyka, abych byla za každou cenu laskavá ale i důsledná. Narovinu Ti napíšu, je to náročné a nesmírně to narušuje klima třídy, otravuje. Měla jsem co dělat, abych později ostatní děti ukočírovala ve smyslu chování vůči holčičce. No, zvládli jsme to. Jaké bylo moje překvapení, když nastoupila do 1. třídy její sestra a bylo to to samé!!! Tím chci říci, že někdy to nemusí být ryzí povahovou, ale i prostředím, ve kterém dítě vyrůstá. Zaměřila bych se na posilování schopnosti zvládat zátěž a intenzivně s ní v tomto smyslu pracovala, třeba i s odborníkem. Učitel si poradí, ale tahle vlastnost bohužel ovlivňuje i vztahy mezi dětmi. Nespočítala bych, kolikrát jsem slyšela: „Eliška zase bulí, toho si, paní učitelko, nevšímejte.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
31.3.22 10:35

@Lojzísek hele já na dítě 3 létě a prostě brečí a fakt s tím nic neudělám. Dnes v noci třeba zase zvracela a ráno prostě brečela že ji bolí bříško. Do školky samozřejmě nemohla, ale k babičce to prostě musí zvládnout.
Rozhodně na ni nejsem tutu nunu. Zatěžují ji si myslím adekvátně ale nemyslím si že to prostě bude nějak extrémně rozmazlená.

Jaké prostředí je vhodné pro náročné dítě? Byla jsem extrne laskavá to fnukala o to víc. Teď tedy jsem tvrdší ale nepřijde mi že by to mělo nějaké extra výsledky. Spadne z prolézačky a brečí. Nechci pustit další pohádku. Brečí. Ráno máme vstávat brečí.

Jako ono se to hodně moc zlepšilo jako mimino brečela porad.. pak jako batole při jakémkoliv diskomfortu a to i převlékání měnění pliny o koupání a čištění zubů ani nemluvím.

Mám to tedy reisit s psychologem už teď?

• Citovat
  • Upravit
33018
31.3.22 11:02

@ludmilaadamkova Jenže tvému dítěto jsou tři a ne šest.

Souhlasím s @Lojzísek, že někdy to dělají rodiče/maminky samy. Zvlášť takové ty přeúzkostné helikopterové matky jeidnáčků nebo skorojedináčků a dítě je pak prostě v běžném životě nepoužitelné. A maminka to ještě považuje div ne za ctnost, protože Janička nebo Honzíček jsou přeci takové dobré citlivoučké duše, v rukavičkách se s nimi musí zacházet…
A pletou si až patologickou přecitlivělost a nedostatečnou socializaci či samostatnost s empatií.

A musí být fakt peklo mít takového prvńáka ve třídě. Loni z dcerou nastoupily 2 takovéhle děti. První školní den se tak stal psychem pro všechny zůčastněné, protože tu scénu, že mají jít děti do třídy s učitelkou, až se z toho jedno z nich i počůralo, to si nepřeješ zažít.
Dopadlo to tak, že jedno nakonec po 2 týdnech dostalo dodatečný odklad, protože prostě nebylo schopné ničeho (ráno půl hodinová bojovka pro maminku, uklízečku a družinářku u dveří školy dostat ho vůbec do budovy a následně do třídy, ve třídě brečeo nebo z ní chtělo utíkat). To druhé dítě jen brečelo a nebylo moc samostatné, ale po těch 2-3 týdnech si to sedlo. Nicméně fakt chudák učitelka, když tam měla dalších 24 dětí plus tyhle dvě „citlivé duše“.
Co si myslel kolektiv prvňáků a scénujícím spolužákovi a jak si zavařil na startu co se své pozice v kolektivu týče, asi netřeba zmiňovat.

Příspěvek upraven 31.03.22 v 11:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
31.3.22 11:08

@Whizzy Začla bych ji víc „otrkávat“. Citlivě, ale prostě na scény kvůli opravdovým hovadinám ignorovat, diskuze na téma „brečím, protože by na nás mohl za 10 let spadnout meteor“ prostě utnout, případně maximálně zracionalizovat, nebabrat se v tom.

Víc ji postupně posílat někam bez vás - ke kamarádce, na kroužek.

Sebevědomí nebudovat chválou, ale tím, že se naučí, že umí něco zvládnout - poslat ji koupit 5 rohlíků, říct si u stánku o zmrzlinu, nechat ji samostatně třeba něco uvařit.

Opakovaně s ní probírat, jak co ve škole funguje, co se tam bude dít, co má dělat v některých situacích, které mohou nastat (něco zapomene, nebude mít klíče od skříńky, zapomene čip…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí