Inteligentní dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
25.3.22 21:45

Inteligentní dítě?

Chtěla bych se zeptat.
Myslím si o synovi že má určité schopnosti, které ostatní děti v jeho věku nemají, alespoň to tak vnímám(možná přehnaně jako jeho matka )
Má skvělou paměť, fotogenickou paměť, je schopen mluvit v souvislých dlouhých větách bez takové té dětské hatlamatlatiky, vést delší konverzace. Ze všeho nejraději prohlíží knihy. Doma jsme nakoupili spoustu hraček od fisherprice ale nemají úspěch. V tomhle všem vyniká skvěle, ale problém nastává když se má vidět s ostatními dětmi. Hraje si sám, když někdo prijde, nemá zájem. Řešila jsem to s dcerou mého kamarada které je 20 a studuje psychologii, její názor je takový, že by to s vyšší inteligenci mohlo souviset, také to ale může souviset s nějakou ‘ poruchou ‘ jako je autismus. Někdy mě to dost děsí, kolikrát mám pocit že doma nemám dítě které mě potřebuje, vše si udělá sám. Něco jsem si o tom přečetla a nejsem z toho moudrà, některé články radí, dite nadále rozvíjet : nejednat jako s dítětem a podporovat jeho koníčky. Bylo to ale psané takovým stylem, jako bych ho měla do něčeho tlacit, a ze je Škoda nevyužít možný potenciál, který mu může do budoucna zařídit hezky život.. další článek psal zas o tom že by se mělo tlačit do socializace mezi dětma, protože to může mít za následek, problém ve škole v kolektivu.
Co si o tom myslíte? Měla bych to řešit? Synovi jsou 4 roky.
A pokud mužů poprosit o slušnou diskuzi, kolikrát to tu čtu a nerozumím tomu proč jsou na sebe cizi lidi zlý. :kytka: Dekuji za případné rady :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14127
25.3.22 21:50

Nekdy maji mimoradne nadane deti dvoji dar, tak se tomu rika. Ze nekde silene vynikaji a jinde se ztraci

Zkus stranky nadanedeti.cz

Ja teda nadane dite nemam, jen od 6 let skladalo hudbu, tak jsem mela hlavu v oblacich, ale ted ve 4.tride je takove jen obycejne talentovane, ale zadnej Mozart :lol:

Tak drzim palce, at vam vsechno jde :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
25.3.22 21:51

Prober s odborníkem jeho předpoklady a jak ho nejlépe připravit na to, že ten kolektiv bude jednou nutnou součástí jeho života :think:. Jsou mu 4, do 6 má ještě čas a můžete na tom pracovat spolu. A dál ho rozvíjet v tom, co ho baví atd. Důležitý je i výběr zs :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6409
25.3.22 21:59

Jen k tomu, proč jsou cizí lidi na sebe zlí, myslím, že potřebují upustit páru a cizího na internetu to „nebolí“. Dítě můžeš mít nadané, ale asi by ti to potvrdili nebo vyvrátili v poradně, tam bys i dostala nějaké rady co s tím. Co na to říkají ve školce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.22 22:02
@Liška32 píše:
Jen k tomu, proč jsou cizí lidi na sebe zlí, myslím, že potřebují upustit páru a cizího na internetu to „nebolí“. Dítě můžeš mít nadané, ale asi by ti to potvrdili nebo vyvrátili v poradně, tam bys i dostala nějaké rady co s tím. Co na to říkají ve školce?

Ve školce je to pro ně podivín.
A podle učitelem nemocný, nicméně ve skolce je jediny problém nekomunikace

• Citovat
  • Upravit
24581
25.3.22 22:06

Zkuste se objednat do PPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21978
25.3.22 22:09
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat.
Myslím si o synovi že má určité schopnosti, které ostatní děti v jeho věku nemají, alespoň to tak vnímám(možná přehnaně jako jeho matka )
Má skvělou paměť, fotogenickou paměť, je schopen mluvit v souvislých dlouhých větách bez takové té dětské hatlamatlatiky, vést delší konverzace. Ze všeho nejraději prohlíží knihy. Doma jsme nakoupili spoustu hraček od fisherprice ale nemají úspěch. V tomhle všem vyniká skvěle, ale problém nastává když se má vidět s ostatními dětmi. Hraje si sám, když někdo prijde, nemá zájem. Řešila jsem to s dcerou mého kamarada které je 20 a studuje psychologii, její názor je takový, že by to s vyšší inteligenci mohlo souviset, také to ale může souviset s nějakou ‘ poruchou ‘ jako je autismus. Někdy mě to dost děsí, kolikrát mám pocit že doma nemám dítě které mě potřebuje, vše si udělá sám. Něco jsem si o tom přečetla a nejsem z toho moudrà, některé články radí, dite nadále rozvíjet : nejednat jako s dítětem a podporovat jeho koníčky. Bylo to ale psané takovým stylem, jako bych ho měla do něčeho tlacit, a ze je Škoda nevyužít možný potenciál, který mu může do budoucna zařídit hezky život.. další článek psal zas o tom že by se mělo tlačit do socializace mezi dětma, protože to může mít za následek, problém ve škole v kolektivu.
A pokud mužů poprosit o slušnou diskuzi, kolikrát to tu čtu a nerozumím tomu proč jsou na sebe cizi lidi zlý. :kytka: Dekuji za případné rady :kytka:

Myslím si o tom, že ve 4 letech není v podstatě k řešení nic jiného, než u tvého syna rozlišit, zda se jedná o autismus nebo o “nadprůměrně inteligentní” dítě.

Budeš tak mít představu, co očekávat ohledně jeho vývoje a jak dál postupovat.

Čili bych na nic nečekala a obrátila se na dětského psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22326
25.3.22 22:23

Ty socialni dovednosti jsou strasne dulezite. V zivote mnohem uzitecnejsi nez jine znalosti/dovednosti. Vychova bude urcite narocnejsi v mnoha smerech nez u bezneho ditete. Na miste je navsteva detskeho klinickeho psychologa a porada s nim. Dale PPP. Koukni na serial Maly Shaldon :lol:. Pokud je to mozne, tak bych diteti detstvi nebrala. Ty skutecni talenti si svou cestu najdou sami. Podporovat ano, ale citlive a urco netlacit. Nadprumerna inteligence ci potencial neni zarukou hezkeho zivota. Spis jsou stastnejsi casto ti, kterym nebylo zrovna z hury dano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2378
25.3.22 22:25

Promiň, ale to takhle podle popisu nejde… Může být normálně bystrý, může být nadaný, může být prostě od přírody zvídavý…

Ne každé nadané dítě je pošuk, to jsou spíš takové průpovídky, co se říkají rodičům „výjimečných či odlišných“ dětí - hodně nadaných dětí je nadaných ve všech směrech, jiné děti jsou nadané jen na něco - jinde průměr, další zas mohou být extrémně nadané v jednom směru a hodně podprůměrné jinde. Je to různé.

Takže to, že syn něco navíc umí neznamená, že jinde bude slabší. Jak to popisuješ - zvídavé dítě v dobrém stimulujícím prostředí (přístup ke knihám, vzdělávácím hráčkám, pozornost rodičů apod.) - může být nadané, klidně i extrémně, ale poruchu bych v tom cíleně nehledala.

To, že si radši hraje sám, taky nemusí signalizovat problém se socializací… Může být samotář, třeba dočasně. Pokud by skutečně byl hodně nadprůměrně inteligentní - tak je třeba si uvědomit, že nezájem o ostatní děti může být dán tou inteligencí, není to tedy porucha. Představ si, že bys měla řešit úkol a kolem jen lidi s IQ pod 70 (tak nějak vidí nadprůměrně inteligentní průměrnou populaci) - spolupracovala bys s nimi, nebo bys to radši vyřešila sama? Jasně, pokud by byl k ostatním agresivní, posmíval se - to už asociální je, ale řešení věcí samostatně je v tomhle věku normální…

Příspěvek upraven 25.03.22 v 22:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30383
25.3.22 22:25
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat.
Má skvělou paměť, fotogenickou paměť, je schopen mluvit v souvislých dlouhých větách bez takové té dětské hatlamatlatiky, vést delší konverzace. Ze všeho nejraději prohlíží knihy. Doma jsme nakoupili spoustu hraček od fisherprice ale nemají úspěch. V tomhle všem vyniká skvěle, ale problém nastává když se má vidět s ostatními dětmi. Hraje si sám, když někdo prijde, nemá zájem. Řešila jsem to s dcerou mého kamarada které je 20 a studuje psychologii, její názor je takový, že by to s vyšší inteligenci mohlo souviset, také to ale může souviset s nějakou ‘ poruchou ‘ jako je autismus. Někdy mě to dost děsí, kolikrát mám pocit že doma nemám dítě které mě potřebuje, vše si udělá sám. Něco jsem si o tom přečetla a nejsem z toho moudrà, některé články radí, dite nadále rozvíjet : nejednat jako s dítětema podporovat jeho koníčky. Bylo to ale psané takovým stylem, jako bych ho měla do něčeho tlacit, a ze je Škoda nevyužít možný potenciál, který mu může do budoucna zařídit hezky život.. další článek psal zas o tom že by se mělo tlačit do socializace mezi dětma, protože to může mít za následek, problém ve škole v kolektivu.
A pokud mužů poprosit o slušnou diskuzi, kolikrát to tu čtu a nerozumím tomu proč jsou na sebe cizi lidi zlý. :kytka: Dekuji za případné rady :kytka:

Hlavně neposlouchej tyhle bláboly. Je to dítě a zaslouží si, abys s ním jako s dítětem jednala. Je malý, za rok může být všechno jinak. Zapomeň na nějaký potenciál, na nějaké na sílu rozvíjení čehosi, prostě buď máma a dělej to, co je tobě i synovi přirozené a vlastní. Mluv s ním, čti u, hraj si s ním a respektuj ho. Ale dělej to srdcem, ne podle nějaké vyčteniny. A zapomeň na blbosti typu autismus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.3.22 22:27

Neřeš to nijak- respektive soustřeď se na to aby se pořádně hýbal a učil se fungovat mezi dětmi.

Pokud přeci je máš nadané dítě, tak v tuhle chvíli chceš rozvíjet to, co mu možná úplně nejde, ne tlačit dopředu to, co mu možná jde snado.

A to nejhorší co můžeš jakémukoliv malému dítěti udělat je sebrat mu dětství a nenechat ho být dítětem, ale promítat do něj nějaké obskurní abmice, navíc vyčtené z interetu.

Nebo nějaké nesmysly 20 leté studentky psychologie. Ne - vysoká iteligence skutečě nesouvisí s poruchami autistického spektra.

Jestli chceš svého syna poškodit, tak teď na základě rad internetu a náhodných nekompententních kolemjdoucí vymysli plán jak z něj udělat zázrané dítě a zuby nehty se ho drž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3868
25.3.22 22:27

Já nerozumím, kde je problém - že si rád hraje sám? A tak to je normální, ne, děti jsou různý…

Můžete zkusit tu poradnu, i když já jsem k tomu dost skeptická - tak vám řeknou, že je dítě nadané, a dál? Jestli máš pocit, že nemá kamarády, zkuste různé kolektivy na různých kroužcích, třeba se někde chytí.

Moje dcera si doteď nepamatuje všechny děti, s kterými chodí ve školce do třídy. Do školky šla ve třech letech, prvního kamaráda si našla ale až třetí skolkovy rok, to jí bylo šest. Do té doby nějak nedokázala pochopit, proč by si měla jako hrát s nekym. Ona si chtěla hrát sama nebo s dospělým nebo se sourozenci. Ale s cizím dítětem? Proč jako? :lol:
Sociálně lehce nestandardní je, no, má taky z poradny změřené vysoké iq. Ve čtyřech letech byla představa, že si bude hra s nějakýma dětma, naprosté scifi, obvykle jim ani neodpověděla, když se jí na něco ptaly. Ale vyvíjí se to. Dali jsme jí, mimo jiné kvůli tomu socialnu, odklad, a nedávno ji učitelko chválila, že za ten odkladovy rok udělala velký pokrok, že už působí… normálněji :lol:
Pořád nemá vyloženě kamarády, ale má už deti, které vidí celkem ráda a někdy si s nima hraje. Předpokládá, že se to časem srovná… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.22 22:40

Zapomela jsem dodat celkem podstatnou informaci. Máme v rodině 2 autisty. Oba z tetiny strany. Proto mám tu obavu trochu vyšší

• Citovat
  • Upravit
30618
25.3.22 22:42

Starsi dcera (9r) se nejak poradne zapojila s detma az ve skole. Do te doby byla mimon. Vedla s nami az nedetske debaty - temata jako smrt,… Do skoly nevedela, jestli se tesi, protoze tam prece nikdy nebyla. Jeste v predskolacich ji pozdravilo na hristi nejake dite ze skolky a ona ho nepozdravila, protoze nevedela, kdo to je. Neznala spoluzaky jmenem. Pritom s pameti fakt problem nebyl. Dospele nezdravila vubec, to ji doslo prave az v te prvni tride. Rekla bych, ze malo napodobovala (jeji mladsi sourozenci ode me zdraveni „okoukali“). Znala plus minus nejaka velka pismena, nez sla do skoly. Ve skole patri k nadanejsim, ale uplne Einstein to asi take neni.

Syn (7r) cetl pred 5.narozeninami. Kamarady mel uz ve skolce. Naopak presne vedel, kdo je kdo, vcetne vsech babicek, teticek a sourozencu svych spoluzaku. Ve skole se ve vykonech rychle srovnal se spoluzaky - dohonili ho. Ve 2r znal rodova a druhova jmena stovek rostlin a zvirat a celou abecedu, protoze ho to zajimalo. Vedl s nami velmi ucene debaty.

Mladsi dcera (4r) je extremne orientovana na socialni kontakty a taky zna znacky vsech aut. Zajimaji ji barevne saticky a rada si hraje na miminko, vetsi cast dne vyluzuje neartikulovane zvuky a chvilema mluvi jako tatar. Takze me tuhle uplne uzemnila tim, ze neco scitala pres desitku.

Kazde dite je proste jine, i kdyz vychazi ze stejne rodiny. Pokud te zajima intelekt, za navstevu odbornika nic nedas, ale z toho pises, tak bude PAS mozna trochu liznuty, a to jsou treba na MFF UK 2 ze 3. :mrgreen: :hug: Vaznejsi problem mi prijde, ze bys uz zaregistrovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.3.22 23:27
@Anonymní píše:
Zapomela jsem dodat celkem podstatnou informaci. Máme v rodině 2 autisty. Oba z tetiny strany. Proto mám tu obavu trochu vyšší

A proč to řešíš s náhodnými kolemjdoucími a s interetem, namísto toho aby si to řešila s pediatrem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí