Úřad práce a přivýdělek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Tak ono záleží na tom, zda fotografujete příležitostně, nebo pravidelně. V prvním případě opravdu ŽL mít nemusíte a vaše příjmy nesmí přesáhnout 30000,– za rok. Pokud ale fotografování je činnost soustavná za účelem dosažení zisku, ŽL mít musíte a podávat daňové přiznání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talona píše:
No, já jsem se na to byla ptát přímo na úřadě, a tam mi řekli, že při MD v poho můžu.
To ano, ale viz můj předchozí příspěvek…předpokládám, že radila paní na ÚP, která se zajímá jen o to, zda tvůj příjem ovlivní či neovlivní dávky, ale samozřejmě se nestará o to, zda máš nebo nemáš živnosťák..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Radila mě paní na sociálce. A sama řekla, že živnosťák nepotřebuju. Tak já teda nevím, ale myslím si, že ať se zeptáte kde se zeptáte na úřadě, tak by měli být informovaní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talona píše:
Radila mě paní na sociálce. A sama řekla, že živnosťák nepotřebuju. Tak já teda nevím, ale myslím si, že ať se zeptáte kde se zeptáte na úřadě, tak by měli být informovaní.
Mozna ses mela zeptat spis na financaku
. Tam by je to asi zajimalo vic. Pani na socialce ti muze poradit maximalne s tim, cemu rozumi ona.
Prijde mi to trochu podobne situaci, kdy bys chtela na proktologii vysetrit prsa. Doktor jako doktor. Ano, sice ti asi ramcove a priblizne poradit muze, ale fundovanou radu bych necekala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talona píše:
Tak to je bohužel jeden veliký omyl..nemyslím to vůbec zle
ty jsi asi nikdy nezařizovala něco velkého jako je třeba stavba atp..kolik zbytečných cest člověk absolvuje a to jen proto, že pravá ruka neví, co dělá levá..záleží na tom, s kým mluvíš a na co je zrovna „odborník“. O tom, že paní úřednice jsou někdy strašně rády důležité a někdy podávají informace, o kterých se jen domnívají, že jsou pravda, ani nemluvim
samozřejmě nejsou takové zdaleka všechny a moc dobře chápu, že není v jejich silách vědět vše
ale radši řeknu „nevím, zeptejte se tam a tam“ a hotovo
v každém případě, tohle by ti podle mě poradili spíš na živnosťáku nebo finančáku
ono je fakt všechno v pohodě, dokud tě nějaká „dobrá duše“ nenapráší..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talona píše:
To určitě ne. Byla jsem se ptát u paní, co má na starost přídavky a celou situaci jsem jí podrobně vysvětlila. Protože jsem tomu taky nemohla uvěřit, že by to takto šlo. Ptala jsem se jí několikrát jestli opravdu nemusím mít žádný „papír“ a ona se pousmála a říká, že opravdu ne.
od nich určitě nemusíš mít žádný papír… při umělecké činnosti nemusíš mít ani ŽL, ale musíš se registrovat na FÚ, dostaneš DIČ a pak dál postupuješ jako kdybys ten živnosťák měla… podáš daňové přiznání a v něm uvedeš ty příjmy za fotografování… rodičák bereš dál, máš to jako vedlejší činnost… ale když budeš potom registrovaná jako nezaměstnaná, tak to dělat dál nemůžeš, protože bys musela jako podnikatel platit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění a vlastně bys vykonávala živnost… ale na druhou stranu na fotografování můžeš mít i ŽL, je to mezi volnými živnostmi… a paní na ÚP občas poradí i špatně, lepší je ptát se na živnostenském úřadě a na finančáku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talona píše:
A to si jako myslíš, že když se zeptáš na jakémkoliv úřadě, že budou vědět všechno? Napadlo by tě ptát se na finančáku na jaké sociální dávky máš nárok? A jinak pokud to děláš jako přivýdělek, tak za to můžeš od živnostenského úřadu dostat slušnou pokutu, stačí, když tě napráská někdo, komu tím sebereš kšeft.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, myslím si, že když se někde na úřadě zeptám, tak buď odpověď vědí a proto ji říkají nebo ji nevědí a pošlou mě jinam, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mimochodem, myslíš si, že by mě na finančáku něco vykládali nebo by mě poslali jinam? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od toho jsou ale taky úřady aby tě případně odkázali jinam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talona píše:
Mimochodem, myslíš si, že by mě na finančáku něco vykládali nebo by mě poslali jinam?
To by záleželo na tom, kdo by tam seděl… i když ono je otázkou jak si se zeptala té paní na dávkách, ona ti mohla odpovědět i ze své odbornosti správně, neb k rodičáku si opravdu můžeš přivydělat bez omezení, ale to neznameneá, že to nemusí být v souladu s ostatními zákony a ty sis možná jen její odpověď vyložila tak, že to při mateřské můžeš dělat načerno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, tak doufám, že ty dva lidi, co jsem je za ten měsíc vyfotila budou spokojeni a teď už to stejně budu řešit na ÚP…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit