Úřad práce a přivýdělek

169
15.10.16 16:15

úřad práce a přivýdělek

Ahoj, dobrý den. :-) Chtěla bych se zeptat jestli s tím máte někdo zkušenost? Momentálně jsem na MD a fotografuji ( jako přivýdělek k mateřské)a ráda bych se tomu věnovala i nadále. Ale zatím by se mi nevyplatilo jít na živnost. Za měsíc mi MD skončí a já se budu hlásit na ÚP a ráda bych se tomu věnovala i nadále. A tak se chci zeptat jestli s tím máte někdo zkušenost, jestli si můžu i nadále takto přivydělávat? Případně do kolika peněz. A jak se to řeší pokud nemám žádného zaměstnavatele nad sebou? Děkuju Pavlína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1020
15.10.16 16:38

Pokud nemáš živnost a ani zaměstnavatele, tak vlastně děláš „bez ničeho“. Pokud budeš brát na ÚP podporu, tak si můžeš přivydělat do určité částky kolem 4 tis. (přesně ti to řeknou tam) a dokládat jim tam ten příjem, potvrzený zaměstnavatelem. Jinak až budeš živnostník, tak Tě samozřejmě z evidence vyřadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
15.10.16 16:57

To vím, že jako živnostník tam nebudu. Mě jde o to, že při MD takto fotit můžu ( na to jsem se ptala na úřadě).Ale teď mi bude končit a já řeším jak to bude dál. Jak budu na ÚP předkládat co jsem fotila. Případně pokud bude někdo chtít ode mě fakturu, tak jak mu ji vystavím? I když to bude výdělek do cca 4.000kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
15.10.16 16:58

Tak ono bez ŽL si tak „nemůžeš“ přivydělávat ani teď, že… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
15.10.16 17:02

No, já jsem se na to byla ptát přímo na úřadě, a tam mi řekli, že při MD v poho můžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
15.10.16 17:03

@Talona Při pobírání rodičovského příspěvku si přivydělat klidně můžeš. Spíš jde o to, že ty na to nemáš žádný papír, takže je to vlastně práce načerno. A to je větší problém, než pracák. Oficiálně si na ÚP můžeš přivydělat na dohodu něco kolem 4000, ale zase ti na ten měsíc zastaví podporu.

• Citovat
  • Upravit
169
15.10.16 17:05

No, já jsem byla na úřadě a vysvětlila jsem paní situaci. řekla jsem jí, že bych fotila sama a ona mě řekla, že to při MD úplně v pohodě můžu a nemusím nikde nic dokládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
15.10.16 17:07

Právě, že mi paní řekla, že to vůbec ničemu a nikomu nevadí. Že mám klidně začít fotit za peníze a až budu na ÚP, tak se tam mám zeptat na podmínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
15.10.16 17:07

Tohle je černota i při mateřské…Spíš to na úřadě mysleli tak, že na živnost si takto přivydělávat můžete, aniž byste z toho musela platit daň…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
15.10.16 17:17

To určitě ne. Byla jsem se ptát u paní, co má na starost přídavky a celou situaci jsem jí podrobně vysvětlila. Protože jsem tomu taky nemohla uvěřit, že by to takto šlo. Ptala jsem se jí několikrát jestli opravdu nemusím mít žádný „papír“ a ona se pousmála a říká, že opravdu ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
15.10.16 17:18
@Talona píše:
Právě, že mi paní řekla, že to vůbec ničemu a nikomu nevadí. Že mám klidně začít fotit za peníze a až budu na ÚP, tak se tam mám zeptat na podmínky.

Tak ono to nikomu nevadí, dokud se na to nepřijde. Co si budem nalhávat, většina chův a paní na úklid si taky takto „přivydělává“, ale to nic nemění na tom, že je to na černo.
Ono by to nevadilo, kdybys měla ŽL, na RD platíš daně nějak míň (nevím přesně, jak to je, tak nechci mystifikovat).
Každopádně legálně bys musela mít buď ŽL a to tě na pracák nevezmou, nebo nějakou smlouvu a tu bys musela dokládat a zastaví ti podporu. Nevím, jak je to s příležitostným příjmem popř. smlouvou o dílo.

• Citovat
  • Upravit
28731
15.10.16 17:21

Mi teda na ÚP řekli, že si nesmím vůbec přivydělávat, pokud chci podporu :? a to jsem měla DPP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
15.10.16 17:22

Ale kvůli tomu jsem se byla ptát na úřadě. Abych neděla nic „na černo“. Ale bylo mi řečeno, že to „na černo“ není. Že je to takto v pořádku. Tak teď nevím. Každopádně jsem tam byla cca před měsícem a teď to stejně musím řešit na ÚP znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
15.10.16 17:33
@Talona píše:
To vím, že jako živnostník tam nebudu. Mě jde o to, že při MD takto fotit můžu ( na to jsem se ptala na úřadě).Ale teď mi bude končit a já řeším jak to bude dál. Jak budu na ÚP předkládat co jsem fotila. Případně pokud bude někdo chtít ode mě fakturu, tak jak mu ji vystavím? I když to bude výdělek do cca 4.000kč.

No to sice můžeš, ale z hlediska toho, že přivýdělek neovlivní výši dávek (PPM a RP)..ale jinak vlastně podnikáš bez živnostenského oprávnění, tedy nelegálně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
15.10.16 17:34

Tak ono záleží na tom, zda fotografujete příležitostně, nebo pravidelně. V prvním případě opravdu ŽL mít nemusíte a vaše příjmy nesmí přesáhnout 30000,– za rok. Pokud ale fotografování je činnost soustavná za účelem dosažení zisku, ŽL mít musíte a podávat daňové přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat