Úřad práce a živnost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
170
30.1.18 12:14

Úřad práce a živnost

Dobrý den, prosím o radu :) Manžel dostal výpověď ze zaměstnání a vedle toho má živnost (která je spíš kvůli brigádě, neuživí nás). Může se přihlásit na ÚP a požádat o podporu? (Nárok by mu vznikl, akorát nevím, jak se to řeší, když má i živnost.)
Děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1237
30.1.18 12:23

Nevím jak to je, ale bacha, nevím jestli víš, když bude bez práce a bude mít dál živnost musí si platit sociální a zdravotní sám. Dělá to kolem 4000 dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lupilulu
30.1.18 12:36

Nemusí živnost pozastavit? :think:

• Citovat
  • Upravit
19784
30.1.18 12:42
@Bambulka12 píše:
Dobrý den, prosím o radu :) Manžel dostal výpověď ze zaměstnání a vedle toho má živnost (která je spíš kvůli brigádě, neuživí nás). Může se přihlásit na ÚP a požádat o podporu? (Nárok by mu vznikl, akorát nevím, jak se to řeší, když má i živnost.)
Děkuji :)

Zákon 435/2004 Sb. o zaměstnanosti, § 25 odst. 1:

Uchazečem o zaměstnání může být, pokud tento zákon dále nestanoví jinak, pouze fyzická osoba, která má na území České republiky bydliště a která není

a) v pracovněprávním vztahu nebo ve služebním poměru, s výjimkami uvedenými v odstavcích 3 a 6,

b) osobou samostatně výdělečně činnou; za osobu samostatně výdělečně činnou se považuje fyzická osoba, která se pro účely důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu27) považuje za osobu samostatně výdělečně činnou,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
30.1.18 12:44

Zdravím,
o podporu zažádat může, nesmí k tomu mít ale žádný jiný příjem. Pokud by příjem měl, musí to nahlásit na pracáku a podpora mu bude ukončena.

Mám takový dojem, že živnost musí hlásit už před :nevim:, takže takové to „živnost ututlám a uvidím, jestli si něco vydělám a pak to teprve nahlásím“, to asi nepůjde :D

Buď bych pozastavila živnost během podpůrčí doby, a nebo o podporu nežádala ale musela bych se ohánět, abych měla víc, jak na podpoře. V Evidenci být může i během živnosti, nesmí si ale vydělat více jak polovinu minimální mzdy (odkaz)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
30.1.18 12:49
@Bambulka12 píše:
Děkuji :)

Pokud se chce hlásit na UP, tak musí živnost pozastavit. Jo a pokud i jako OSVČ platí sociální, tak bacha na to, že je potřeba ji pozastavit buď dřív nebo ke stejnému datu jako končí práce, protože podpora se počítá jen z posledního zaměstnání a tedy by se mu mohla počítat jen z té živnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
30.1.18 12:52
@Lionjoe píše:
Buď bych pozastavila živnost během podpůrčí doby, a nebo o podporu nežádala ale musela bych se ohánět, abych měla víc, jak na podpoře. V Evidenci být může i během živnosti, nesmí si ale vydělat více jak polovinu minimální mzdy (odkaz)

TO není pravda, s aktivní živností se na UP nemůže hlásit vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
30.1.18 13:03

A ještě další pozor, živnost nebude nadále vedlejší, ale po konci pracovního poměru se živnost stává živností hlavní se všemi povinnostmi, které se k činnosti hlavní vážou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
30.1.18 13:13

Děkuji moc ze odpovědi, já jsem si to i myslela ;) Takže pouze přihlásit soc. a zdrav. pojištění, aby jsme naopak měli o další peníze méně :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
30.1.18 15:09
@Bambulka12 píše:
Děkuji moc ze odpovědi, já jsem si to i myslela ;) Takže pouze přihlásit soc. a zdrav. pojištění, aby jsme naopak měli o další peníze méně :?

Nebo pozastavit živnost a jít na pracák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7601
14.11.19 12:24

Prosim zeny, snad mi nektera poradite, ja uz jsem uplnej idiot 😂 do cervna 2019 jsem pracovala na hpp, do cervence 2019 na ičo pro jednu firmu. Platim si minimalni zalohy na zdravotnim a sociánim.. ted k memu dotazu, kdyz ukoncim praci a prihlasim se na ÚP, rodim brezen/duben 2020, mam narok na podporu v nezamestnanosti? Popr. z jake castky se mi to bude pocitat, kdyz ten prijem na ičo nemam Zatim zdaneny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
14.11.19 12:39

@Lucciaaa Tak by se ti to melo pocitat podle tech minimalnich zaloh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat