Určení otcovství

417
19.5.10 12:15

URČENÍ OTCOVSTVÍ

Zdravím do deštivého počasí…
Měla bych dotaz ohledně otcovství- moje kamarádka je těhotná, se svým partnerem se necítí dobře, protože téměř celé těhotenství se o ní ani malé miminko nezajímal, nebyl s ní, choval se, jako kdyby nebyli… Ona bydlí u rodičů a nemá zájem ho uvést, jako tce dítěte, nechce aby dítě vídal ani nechce alimenty. Pokud ale otec má zájem o dítě, jak může otec postupovat a na co má nárok? Její přítel se totiž před dvěma měsící probral a má zájem vše změnit a podílet se na všem.. Myslím si, že pro kamarádku není jen tak jednoduché nic neuvést, když on je opravdu biologický otec…a má zájem o dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
19.5.10 12:22

On může podat žalobu na určení otcovství u soudu (teď nevím, jak moc na to má času - asi do půl roku poté, co se DOZVĚDĚL o tom, že má dítě) a soud může nařídit i testy DNA, zapsat ho do rodného listu a pak by měl stejná práva a POVINNOSTI jako kterýkoli jiný otec. Tím nezapsáním do RL si kámoška teda moc nepomůže, akorát přijde o alíky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2532
19.5.10 12:23

ahoj sice s tímto nemm žádnou zkušenost, (tedy krom toho, že můj otec také není vedený v mém rodném listě atd) ale také si myslím, že to tak lehké nebude… on může zažádat o testy krve a je to.. i když nevím jak je to..ale když matka to nedovolí a on i přes bude chtít testy krve, může zajít k soudu a oni to většinou povolí.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
19.5.10 12:37

soud vžda rozhoduje ve smyslu co je nejlepší pro dítě,takže myslím,že otec má právo na být uveden do rodného listu
my řešíme opačný problém,můj přítel se kdysi nechal zapsat jako otec do rodného listu dítěte které není jeho,je to 18 let a i kdyby se chtěl nechat vyškrtnout z rodnýho listu i doložil testy DNA tak má smůlu,pro soud je lepší nějaký otec než žádný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
19.5.10 13:11

Jak napsala Gina, otec může podat žalobu na určení otcovství do půl roka od doby, kdy se dozvěděl, že se dítě narodilo. Takže podle mýho by bylo nejlepší, aby se oba dohodli, zašli na matriku, tam on otcovství uznal a matrika ho do RL zapíše. Je to lepší, než zdlouhavé soudní řízení, které určitě bude něco stát, když tak jako tak otec je jistý, což by se u toho soudu zřejmě prokázalo. A podle mého, ať jsou mezi nimi jakékoliv nešvary, je to jednou otec a má právo se na výchově dítěte podílet. Musí se přes to ta tvoje kamarádka přenést, je to jenom ku prospěchu dítěte. Tedy můj názor. Docela mě vždycky štvou takový ty mámy, co se s druhem, nebo manželem neshodnou, rozhodnou se rozejít se a svojí mstu řeší přes dítě, které potom odnese úplně všechno, protože ty jejich hlavičky to jaksi nepobíraj. Ale můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1690
19.5.10 13:11

Ahojky!Holky mají pravdu,otec může podat žádost o uznání otcovství do půl roku dítěte.Soud mu poté nařídí testy DNA a pokud se prokáže jako biologický otec,je zapsán v rodném listě a má stejná práva.Matka proti tomuto nic nezmůže,protože otec má přece právo podílet se na výchově dítěte… :nevim: Více se dozvíš v zákoně o rodině. Jinak doporučila bych tvé kamarádce rozumně se s přítelem domluvit,než to řešit zdlouhavými soudními spory…

Příspěvek upraven 19.05.10 v 13:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
19.5.10 13:12
oliš píše:
soud vžda rozhoduje ve smyslu co je nejlepší pro dítě,takže myslím,že otec má právo na být uveden do rodného listu
my řešíme opačný problém,můj přítel se kdysi nechal zapsat jako otec do rodného listu dítěte které není jeho,je to 18 let a i kdyby se chtěl nechat vyškrtnout z rodnýho listu i doložil testy DNA tak má smůlu,pro soud je lepší nějaký otec než žádný

Oliš, je to tak, jednou tam je a ven se už nedostane, takové jsou holt zákony, ikdyž…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2532
19.5.10 13:15
Dana27 píše:
Jak napsala Gina, otec může podat žalobu na určení otcovství do půl roka od doby, kdy se dozvěděl, že se dítě narodilo. Takže podle mýho by bylo nejlepší, aby se oba dohodli, zašli na matriku, tam on otcovství uznal a matrika ho do RL zapíše. Je to lepší, než zdlouhavé soudní řízení, které určitě bude něco stát, když tak jako tak otec je jistý, což by se u toho soudu zřejmě prokázalo. A podle mého, ať jsou mezi nimi jakékoliv nešvary, je to jednou otec a má právo se na výchově dítěte podílet. Musí se přes to ta tvoje kamarádka přenést, je to jenom ku prospěchu dítěte. Tedy můj názor. Docela mě vždycky štvou takový ty mámy, co se s druhem, nebo manželem neshodnou, rozhodnou se rozejít se a svojí mstu řeší přes dítě, které potom odnese úplně všechno, protože ty jejich hlavičky to jaksi nepobíraj. Ale můj názor.

plně souhlasím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101751
19.5.10 14:15

Jen vás holky opravím, ta půlroční lhůta platí pro opačný případ, může do půl roku od toho co se dozvěděl, že není otcem podat k soudu návrh na popření otcovství, a pokud se zjistí pravý otec tak má šanci na vymazání z RL, jinak většinou ne.
Ale přihlásit se k otcovství může kdykoliv, tam není lhůta nijak omezená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
19.5.10 14:29
j.a.n.i1 píše:
Jen vás holky opravím, ta půlroční lhůta platí pro opačný případ, může do půl roku od toho co se dozvěděl, že není otcem podat k soudu návrh na popření otcovství, a pokud se zjistí pravý otec tak má šanci na vymazání z RL, jinak většinou ne.
Ale přihlásit se k otcovství může kdykoliv, tam není lhůta nijak omezená.

Jé, máš pravdu, já si to nějak popletla. Omlouvám se za matení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
19.5.10 17:20

Dano- souhlasím s Tebou…i když je to kamarádka, snažím se jí vysvětlit, že to, že kolem ní neskákal v těhotenství a nenosil jí na rukou, jako můj přítel…měla by mu umožnit dítě vídat a dát mu možnost se finančně podílet na zabezpečení. Také jsou problém její rodiče, kteří jí dali ultimátum..Nemají ho moc rádi a řekli, že pokud s ním bude, s nimi nemá počítat. TO NECHÁPU!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
19.5.10 18:11

No, co na to říct. Ti její rodiče by měli zapřemýšlet. Oni spolu dítě vychovali, jaké by to asi bylo, kdyby spolu třeba nebyli, to by se jim to mluvilo jináč. A hlavně, oni o tom nemají vůbec co rozhodovat, rodiče dítěte nejsou a natož dávat nějaká ultimáta. Chudák tvoje kamarádka, takhle je v bludnym kruhu, ale dítě otce má, tak ať se taky podílí. Držím jí palce, moc moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
20.7.11 12:15

Mám dotaz… kamarádka je těhotná 35tt s biologickým otcem dítěte nežije, ale chce ho uvést do rodného listu dítěte, je třeba aby bio.otec podepsal někde nějaký papír? Nebo co stačí k tomu abybyl otec zapsán v rodném listě?? Díky

• Citovat
  • Upravit
31594
20.7.11 12:29

Tusím, že musejí zajít na matriku, tam jim dají podepsat prohlášení o otcovství, to musí mít přiložené k dokumentům k porodu.
Ale měla by sebou mrsknout, jakmile to nestihnou do porodu, tak je to asi trochu víc byrokracie než jeden podpis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
20.7.11 12:39

Musí zajít oba na matriku a podepsat Souhlasné prohlášení o určení otcovství :palec:

Tady je to dobře popsáno :mavam:

http://www.stred.brno.cz/…senim-rodicu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí