Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím vás holky,
můžete mi, prosím, poradit s termínem ovulace? Tento měsíc jsem z toho jelen ![]()
V posledních dnech jsem zaznamenala tohle:
13. DC - teplota 36,42 ovulační test negativní
14. DC - teplota 36,42 na testu slaboulilinká druhá čárka
15. DC - teplota 36,42 na testu druhá čárka skoro stejně silná jako kontrolní, proběhlo tulení ![]()
16. DC - teplota 36,52 na testu slaboulilinká druhá čárka , trošičku špinění
17. DC - teplota 36,50 test negativní , špinění, bílkový hlen, citlivé bradavky, při měření ranní teploty mi byla zima
18. DC - teplota 36,73 při měření mi bylo teplo, citlivé bradavky
Podle teplot bych řekla, že ovulace byla 17. DC, ale co ty ovulační testy
Nějak mi to nejde dohromady.
Mohly byste mi prosím poradit, kdy podle vás ta moje ovulace nastala?
Předem strašně moc děkuju za odpovědi!!!!
Přeju krásný víkend, KAtka
Káti, to jsme z toho jeleni dva, těžko říct, čemu věřit jestli BT nebo OVU testu,hlavně že jste stihli tulení a ty mršky malý spermijky vydrží dva dny, takže si snad tu správnou dobu nenechali ujít ![]()
Tobě taky hezký víkend a ať Tě čekájí na testíku //.
Tak jsme z toho jeleni 3,taky mam stejny nazore, ze ovu podle teplot byla 17dc,takze jestli jste se tulily aspon ob den, tak to urcite vyslo.
Hlavne ze se neco delo,at uz teplota nebo ovu test.ale ovulace byla, to je hlavni.Drzim palecky.at mas ty dve carecky..pa
Ahojky, ovu byla opravdu ten 17. den.Ovulační test zaznamená náhlý vzestup LH hormonu, který spouští ovulaci následujících 30-48hod.Je to napsané v příbalovém letáku u ovulačních testů.Takže po pozitivním ovu testu by měla ovulace nastat do 48 hodin. Snad jsem to napsala srozumitelně. Jsi v naprostém pořádku, ty i tvoje ovulace.Teď už jen čekat na pozitivní těhu test.Držím palečky.Jindra
Milá Katko,
myslím, že jelen si z toho, že provádíš tohle „kompletní“ sledování poprvé. Po pár cyklech určitě objevíš ten „systém“, který je typický pro tebe (i když samozdřejmě přeju, abys tyhle krkolomnosti z důvodu těhu už absolvovat nemusela
)
1/ vzestup LH ti signalizuje, že se tělo na ovu připravuje (LH - spouští ovu), ALE nejsou důkazem, že folikul opravdu prasknul a ovu proběhla. 2/Jediným přesným důkazem je folikulometrie a v „domácích podmínkách“ vzestup BT. Měření BT je zase ovlivněno hodně faktory (nevíš, jestli ti neproběhl v těle nějaký zánět a tím pádem se BT mírně zvyšuje, nebo stres z předešlého dne, vášnivá noc
…)
Dle mých zkušeností z půlročního důkladného měření myslím, že ovu proběhla 16. den v noci nebo na ráně - BT ještě nestihla zareagovat, ale to špinění (narůžovělý hlen bílkového charakteru) je jasným důkazem, že hormonální změna už nastala a folikul prasknul).
Pokud jste oba zdraví, tak se tolik nestresuj sebepozorováním, protože tulení kolem ovu stačí. I když ovu vystihnete přesně (správně je nejlépe 12hodin před, aby tam už spermie čekaly nastartované na vajíčko), tak ještě nemusí dojít k oplodnění, respektive oplozené vajíčko ve stádiu 2 buněk zanikne, protože to prostě „neklaplo“. Někdy to přírodě trvá, než zjistí, že to neklaplo a to je pak zamlklé těhu a to už je smutné, protože , to většinou dneska zjistíme hned. ![]()
Navíc výjimkou není ani otěhotnění na konci cyklu, či brzo po MS.
Přeji pohodový sex bez tíživých myšlenek, zda jste ovu vychytali nebo ne a hlavně brzo pozitivní výsledek v podobě mimi ![]()
Milá Katka, neviem ti presne poradiť , ktorý deň u teba prebehla ovulácia, ale môžem ti povedať z vlastných skúsenosti, že ak ja by som sa tulila s mojím manželom v ten istý deň ako ty, určite otehotniem. Keď som počala prvého syna, tulili sme sa v tie dni kedy som mala bielkový hlien, alebo jemu podobný, bazalnu teplotu som si nikdy nemerala. Keď mal môj Dominik 8 mesiacom ,este som ho kojila a opäť som otehotnela, nebolo to planované. Nespozorovala som nastup hlienov, a tak po narodení mojdo 2.synčeka som si začala merať bazalnu teplotu , ale nie v pošve ale v ustach. Lebo moj synček ma len 3 mesiace a neustale ho kojím, takze to nie je možné. Možem ti však povedať , ze opäť mi naskočily bielkové hlieny a teplota v ustach sa mi pohybuje od 36,1-36,3 st.C, takze mam asi zatial anovulacne cykly, lebo menštruacia mi nenabehla.
Chcem však od teba radu, nemaš skusenosti z meraním bazalnej teploty v ustach? A aký teplomer používaš- značku./má 2 desatinne miesta?
Ahoj holky,
velice vám všem děkuju za odpovědi, jste moc hodné. Taky si myslím, že ovulace proběhla pravděpodobně 17 DC a pěkně mě to štve, protože jsem počítala s tím, že to bude 16 DC a že spermijky budou přesně načasované ![]()
Cami, já neměřím první cyklus. Naopak, mám za sebou víc než rok usilovného snažení a vždycky, když jsem měla nejsilnější čárku na testu, tak ovulace přišla následující den. Tentokrát to bylo asi až za dva dny, tak jsem z toho byla trochu zmatená, víš?
Ještě jednou díky za odpovědi, mějte se krásně, pá Katka
Ahoj holky,
tak teď jsem z toho fakt zmatená, ještě víc než dřív. Zaznamenávám si už několik měsíců teploty na FertilityFriend a tento měsíc mi to vypočítalo ovulaci na 15DC!!! Chápete to? Já teda ne. Vždyť 14DC jsem měla test negativní, 15 DC už pozitivní, ale na balení je napsáno, že ovulace přijde 1 až 2 dny po pozitivním testu (aspoň myslím, že to tam tak je).
Tak fakt už nevím. Ten 15 DC jsme se tulili, ale až pozdě v noci, vlastně to bylo po půlnoci, takže už 16 DC. Takže to vypadá, že tento měsíc zase nic ![]()
Katka