Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@synacek07
Tmavší moč je dána produkty degradace hemoglobinu.
@synacek07
Problém hledejme ve zvýšeném rozpadu červených krvinek (hemolýze), poruchách funkce jater či střevní sliznice.
@Doctus mockrat dekuji. A jeste se zeptam. Myslite ze je nejaka pravdepodobnost ze by to mohlo ohrozit plod?
@synacek07
Ohrožení plodu nevidím jako reálné, v 36 týdnech je už plně vyvinuté. Navíc mě nenapadá potenciální teratogenní účinek.
@Doctus dobrý den, chtěla bych se zetpat také na něco ohledně urobilinogenu. Dnes (23tt) jsem měla zmírně zvýšený urobilinogen v moči (prý na první stupeň). Zítra mám donést moč znovu a případně podstoupit krevní testy. Moje dr. mi k tomu nic víc neřekla. Chtěla jsem se zeptat, čím to může být způsobeno a jestli je nějak ohrožený plod.
Děkuju za případnou odpověď.
@Leeena4
Urobilinogen v moči se vyskytuje při neobstrukčním ikteru. Pokud by se jednalo o vysokou nabídku nekonjugovaného bilirubinu játrům, byla by tmavší žluč (to člověk nepozná) a také stolice. Plod by neměl být ohrožen ani při závažných žloutenkách. Toxické jsou hladiny bilirubinu až okolo hodnot přesahujících 300 xmol/l.
@Doctus moc děkuju, ani nevíte, jak jste mě uklidila! Tmavší stolice asi i je (já to nepozoruju)Ale jinak nemám žádné problémy. Pco to prosím je neobstruknční ikiter? Ještě jednou moc díky za odpověď. Nikde jsem totiž nic nenašla
. Krásný den ![]()
@Doctus a, tak vím, co to je žloutenka. A může to být ještě něčím jiným? bělmo mám býlé a nemám vůbec žádné příznaky. Kouila jsem si testovací papírky a na dopolední moči mám tu hodnotu urobilinogenu jen mírně zvýšenou. Je testování jiné, než ranní moči neobjektivní?
@Leeena4 Žlutá bělma se vyskytují až při vyšších hladinách celkového bilirubinu, zhruba nad 40 jednotek (norma do 20), takže se mírná hemolýza nemusí projevit zežloutnutím. Popisuje se i subikterus (nažloutnutí), to se však leckdy přehlédne. Je třeba hledat příčiny hemolýzy (velké hematomy nepředpokládám). Moč můžete testovat vždy, ranní moč (nalačno) je důležitá pro glykosurii apod. A malá poznámka na závěr, možná mi to nebudete věřit, ale jsem muž
.
@Doctus Tak to se vám moc omlouvám muži. Ze způsobu psaní mě to napadlo, ale pod znakem je poznámka „ukecaná baba“, tak mě to zmátlo
. A co může být příčinou hemolýzy? Na podrobném utz se jeví vše v pořádku, na utz jsem byla před týdnem. Myslíte, že tenhle stav (mírné zvýšení hodnot urobilinogenu může být nějak škodlivý pro plod?
Ještě jednou moc díky za dosavadní informace. Hlavně ta s tím testováním mě uklidnila, protože i podle domácích výsledků je to zvýšené jen malinko.
@Leeena4
Napadají mě různé hemolytické anémie, ale na to by se přišlo již dříve. Nepředpokládám umělé srdeční chlopně. Urobilinogen by neměl být pro plod škodlivý.
@Doctus před dvěma měsíci jsem měla krevní obraz naprosto v pořádku, moč byla v pořádku ještě před měsícem. Sama jsem zvědavá, co to bude. Snad nic vážného.
@Doctus mám dotaz tentokrát má urobilinogen v moči mladší syn (2 roky) již téměř týden skoro nejí a minimálně pije, proto na radu dr. doma kontrolujeme moč kvůli ketonům a případné dehydrataci. Již třetí den má urobilinogen zvýšený, každý den je papírek trochu tmavší. Jinak odmítá stravu kvůli angíně. Může ten urobilinogen být způsobený nemocí, antibiotiky, nebo nedostatkem jídla?
Zvýšení urobilinogenu může být vyvoláno infekcí střeva, kdy se zvýší počet jeho producentů, a tedy bakterií. Při léčbě angíny beta-laktamovými ATB (nejsprávnější volba je acidostabilní fenoxymethylpenicilin, tedy Ospen™, PenBene™, PenicilinV™ a další) však počet bakterií ve střevě klesá, a proto je jeho koncentrace v moči snížena. Za zvýšenou koncentraci může stát i infekce žlučových cest a jater, hemolytické anémie (rozpadem červených krvinek dochází k větší nabídce substrátu játrům), patologické anatomické spojky v cévním řečišti atd. Zkusil bych zvýšit přísun jídla a pořádně pít, aby se ledviny propláchly. Jaká má syn bělma?