Urobilinogen v moči

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9752
19.2.14 19:39

@synacek07
Tmavší moč je dána produkty degradace hemoglobinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
19.2.14 19:45

@Doctus a co to znamena?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
19.2.14 20:22

@synacek07
Problém hledejme ve zvýšeném rozpadu červených krvinek (hemolýze), poruchách funkce jater či střevní sliznice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
19.2.14 20:36

@Doctus mockrat dekuji. A jeste se zeptam. Myslite ze je nejaka pravdepodobnost ze by to mohlo ohrozit plod?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
19.2.14 20:53

@synacek07
Ohrožení plodu nevidím jako reálné, v 36 týdnech je už plně vyvinuté. Navíc mě nenapadá potenciální teratogenní účinek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
17.6.14 10:29

urobilinogen v těhotenství

@Doctus dobrý den, chtěla bych se zetpat také na něco ohledně urobilinogenu. Dnes (23tt) jsem měla zmírně zvýšený urobilinogen v moči (prý na první stupeň). Zítra mám donést moč znovu a případně podstoupit krevní testy. Moje dr. mi k tomu nic víc neřekla. Chtěla jsem se zeptat, čím to může být způsobeno a jestli je nějak ohrožený plod.
Děkuju za případnou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
17.6.14 12:46

@Leeena4
Urobilinogen v moči se vyskytuje při neobstrukčním ikteru. Pokud by se jednalo o vysokou nabídku nekonjugovaného bilirubinu játrům, byla by tmavší žluč (to člověk nepozná) a také stolice. Plod by neměl být ohrožen ani při závažných žloutenkách. Toxické jsou hladiny bilirubinu až okolo hodnot přesahujících 300 xmol/l.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
17.6.14 13:44

@Doctus moc děkuju, ani nevíte, jak jste mě uklidila! Tmavší stolice asi i je (já to nepozoruju)Ale jinak nemám žádné problémy. Pco to prosím je neobstruknční ikiter? Ještě jednou moc díky za odpověď. Nikde jsem totiž nic nenašla ;-). Krásný den :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
17.6.14 13:47

@Doctus a, tak vím, co to je žloutenka. A může to být ještě něčím jiným? bělmo mám býlé a nemám vůbec žádné příznaky. Kouila jsem si testovací papírky a na dopolední moči mám tu hodnotu urobilinogenu jen mírně zvýšenou. Je testování jiné, než ranní moči neobjektivní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
17.6.14 16:55

@Leeena4 Žlutá bělma se vyskytují až při vyšších hladinách celkového bilirubinu, zhruba nad 40 jednotek (norma do 20), takže se mírná hemolýza nemusí projevit zežloutnutím. Popisuje se i subikterus (nažloutnutí), to se však leckdy přehlédne. Je třeba hledat příčiny hemolýzy (velké hematomy nepředpokládám). Moč můžete testovat vždy, ranní moč (nalačno) je důležitá pro glykosurii apod. A malá poznámka na závěr, možná mi to nebudete věřit, ale jsem muž :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
17.6.14 18:53

@Doctus Tak to se vám moc omlouvám muži. Ze způsobu psaní mě to napadlo, ale pod znakem je poznámka „ukecaná baba“, tak mě to zmátlo ;-). A co může být příčinou hemolýzy? Na podrobném utz se jeví vše v pořádku, na utz jsem byla před týdnem. Myslíte, že tenhle stav (mírné zvýšení hodnot urobilinogenu může být nějak škodlivý pro plod?
Ještě jednou moc díky za dosavadní informace. Hlavně ta s tím testováním mě uklidnila, protože i podle domácích výsledků je to zvýšené jen malinko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
17.6.14 21:42

@Leeena4
Napadají mě různé hemolytické anémie, ale na to by se přišlo již dříve. Nepředpokládám umělé srdeční chlopně. Urobilinogen by neměl být pro plod škodlivý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
18.6.14 08:38

@Doctus před dvěma měsíci jsem měla krevní obraz naprosto v pořádku, moč byla v pořádku ještě před měsícem. Sama jsem zvědavá, co to bude. Snad nic vážného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
4.10.14 13:35

@Doctus mám dotaz tentokrát má urobilinogen v moči mladší syn (2 roky) již téměř týden skoro nejí a minimálně pije, proto na radu dr. doma kontrolujeme moč kvůli ketonům a případné dehydrataci. Již třetí den má urobilinogen zvýšený, každý den je papírek trochu tmavší. Jinak odmítá stravu kvůli angíně. Může ten urobilinogen být způsobený nemocí, antibiotiky, nebo nedostatkem jídla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
4.10.14 16:19

Zvýšení urobilinogenu může být vyvoláno infekcí střeva, kdy se zvýší počet jeho producentů, a tedy bakterií. Při léčbě angíny beta-laktamovými ATB (nejsprávnější volba je acidostabilní fenoxymethylpenicilin, tedy Ospen™, PenBene™, PenicilinV™ a další) však počet bakterií ve střevě klesá, a proto je jeho koncentrace v moči snížena. Za zvýšenou koncentraci může stát i infekce žlučových cest a jater, hemolytické anémie (rozpadem červených krvinek dochází k větší nabídce substrátu játrům), patologické anatomické spojky v cévním řečišti atd. Zkusil bych zvýšit přísun jídla a pořádně pít, aby se ledviny propláchly. Jaká má syn bělma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí