Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky,
jsme na 4 dny u našich. Prcek sem jezdí každý měsíc už skoro rok na pár dnů a i když první noc hůř usínal, pak to bylo v pohodě. Usíná tak, že ho dám do postýlky, pusu, zhasnu a odejdu. On se vzápětí postaví a brumlá si. Za pár minutek ho jdu potmě bez mluvení znova položit a pak ještě jedna kontrola za deset minut, většinou už spí nebo usíná.
Po té první noci to fungovávalo i u našich. Teď jsme tu po dvou měsících pauzy. První noc včera - nechtěl se nechat položit a řval a řval, v podstatě jsem ho uspala v náručí, byl jak klíště, hlavičku na rameni, a napůl v mé posteli. Dneska opět nechtěl, řev, položila jsem ho, hladila, pak si lehla vedle jeho postýlky na mou postel a celkem mu to stačilo, už neplakal, jen se občas postavil a koukal, asi kontrola, jestli tam jsem. Za 4 postavení už pak usnul a já odešla.
Ještě nás čekají dvě noci.
Teď o co jde - bojím se, že se tu zkazí a doma bude taky vyžadovat přítomnost… myslíte že 4 noci na „zkažení“ stačí nebo ne?
Ahoj, u nás stačily, ale pak jsme to doma zvládly celkem rychle zase odbourat (1-2 noci). Děláš dobře, že ho nenecháváš samotného, takhle má větší pocit bezpečí
.
Taky bych ho nenechala samotného.
Co mu dát nějakou hračku co bude mít moc rád a bude s ní spát.Bude mít pak pocit bezpečí.Matyášek měl pejska.Když se bál tak sem mu řekla že ho ten plyšák ohllídá a byl v klidu
Jednak je super, že jsi s ním protože cítí větší bezpečí, jednak jsi s ním a on je klidnější!
Ale odpověď na otázku : Jo bohužel to stačí ![]()
Pak už jen záleží jak rychle se to odnaučí. ![]()
To je děsně individuální. Buď se to odnaučí, protože bude ve svém, docela rychle anebo taky hned. No a pak je tu horší varianta, že už třeba vůbec
Držím pěsti, aby doma vše bylo ok ![]()
Tak určitě ho nehodlám nechat samotného nebo plakat nebo tak něco!! Na to nemám
Plyšáka zkusím (on teda žádného extra oblíbeného nemá) a nejspíš tam holt budu ještě 2× ležet vedle něj. No uvidíme doma; jste mě, holky, nepotěšily ![]()
Jestli máte doma „pevný“ režim, tak fakt bude pak stačit jedna, max. dvě noci a budete zase ve svém pěkně…
Řešíme úplně totéž. Jednou za dva měsíce jezdíme na týden ke tchánovcům a Marek na tu změnu reaguje špatným usínáním. Přesně jak u Vás - hystericky pláče, odmítá být před usnutím sám, musí mě vidět ležet vedle sebe. Tak holt ležím a uspávám… občas uspím sebe dřív než jeho, ale to už je riziko
Samotného bych ho nenechávala… U nás to naštěstí nemá vliv na spánek doma, jen ta první noc po návratu bývá taková neklidnější, ale pak se zase vrátí „do normálu“ - tak snad to tak bude i u Vás.
Asi je to fakt normální - naše starší to dělávala také a přešlo ji to někdy kolem druhého roku…
Teď jsme to měli stejně na dovči a to ještě ke všemu je malej zvyklej spát sám v pokoji, takže když se v noci probudil a zjistil, že jsme tam taky, tak chtěl vstávat a nebo si třeba místo plynulého usnutí mezi jednotlivými probuzeními v noci třeba 2h vykládal! Taky nechtěl usínat sám a to je na to zvyklý od malinkata, ale jak jsme se vrátili po týdnu domů, tak první noc po položení do postýlky pomrčával, ale usl normálně a zase pěkně spává, snad to nezakřiknu! Takže bych se nebála, doma se zas napraví ![]()