Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer,
potřebovala bych poradit. Už nevím co mám dělat. ![]()
Syn (22měsíců) je od roka ve velké posteli se zábranou. Se spaním nebyl nikdy problém, po chvíli, kdy jsem mu četla, zpívala atd.. jsem odcházela a zavřela dveře. Z chůvičky bylo slyšet, že si třeba ještě hraje, ale vždy pak usnul sám. Nemusela jsem tam již chodit. Ráno si na otevření zavolal.
No a teď kámen úrazu, chlapec povyrostl a napadlo ho si otevírat dveře. ![]()
Normálně ukládám v 20h. Přečteme pohádku a chvíli si „povídáme“ a následně odejdu. Dveře necháváme otevřené. Zavřené byl důvod k hysterickému pláči. Cca za 20 min je v obýváku. Odvádím ho zpátky. Po dobrém. Když takhle chodí až třeba do 23h jsem už uplně bez nervů. Občas to končí po zlém - dostane na zadek. Někdy to zabere, někdy ne. Usne v podstatě vyčerpáním. Neumí si říct, že má ležet a usnout - je hodně živý. Zkoušela jsem tam s ním i být a uspat ho, ale to nelze. Moje osoba (i manželova) zkrátka znamená podnět k činnosti / blbnutí. Vysvětlování nepomáhá, je jak šílenej po tom si hrát a dělat blbinky.
Trvá to už 5 týdnů a mě toto večerní martirium už hodně vyčerpává. Hlavně psychicky, nechci na něj být zlá a je mi líto, že si neumí poradit, jak usnout.
Mám doma ještě 5měs. dceru, která touto dobou již spí, tak bych měla večer ráda aspoň chvíli pro sebe.
Nenapadá vás něco jak na něj?
@pet01 píše:
A co si lehnout s nim a pockat u nej nez usne?
NO právě, to jsem zkoušela ze začátku. Jenže ani po 2h neusnul. A mě už nervy pak pochodovaly.
Zkoušela jsem to několikrát.
Odpověd na Tvoji otázku řeší tato kniha: http://www.ulozto.cz/hledej?…
Lze si ji stáhnout. Doporučuji. Nám velmi pomohla zase s jiným problémeme, ale velmi pomohla nejen u nás doma.
Přeji dobré pořízení
Já bych v celém bytě zhasla. asama si lehla, klidně vedle něj, a nereagovala.ono ho to přestane bavit, vést monolog, nebo se procházet ve tmě. základem je, vštípit dítěti, že v noci je nuda, že se neděje nic, o co by mohlo přijít ![]()
@EINNER píše:
Odpověd na Tvoji otázku řeší tato kniha: http://www.ulozto.cz/hledej?…Lze si ji stáhnout. Doporučuji. Nám velmi pomohla zase s jiným problémeme, ale velmi pomohla nejen u nás doma.
Přeji dobré pořízení
Ty jo, jestli něco zabere, tak jsem schopná někomu poslat flašku ![]()
@slavuska1 jo to je pravda. Navodit mu myšlenku, že se nic ve tmě neděje.
To by mohlo pomoci. - Doufám.
Co treba vyzkouset oddelat zabranu? Treba je to pro nej hra, bavi ho porad ji otvirat a tim si dokazuje sobe i vam jaky je sikula. Pokud by nebyla, jak vysvetlit, ze je uz velky chlapak atd. Treba je to pro nej hracka, dole mu radsi pojistit zem duchnou a polstari, kdyby sebou zuchnul ve spanku
Bud a nebo ![]()
@Katka.U Postel se zábranou myslím tuto. Zábrana nelze otevírat. ![]()
Kvůli tomuhle budu držet kluka v postýlce a ve spacím pytli snad do 15 let.
Děsím se dne, kdy půjde do velký postele, protože on snad minutu neposedí a skáče v postýlce tak, že jezdí po pokoji
vždy ho tam prdnu, svážu do spacího pytle a odcházím a ignoruju veškeré zvuky, dokud neusne. No snad na něco přijdeš. ![]()
@EINNER píše:
Odpověd na Tvoji otázku řeší tato kniha: http://www.ulozto.cz/hledej?…Lze si ji stáhnout. Doporučuji. Nám velmi pomohla zase s jiným problémeme, ale velmi pomohla nejen u nás doma.
Přeji dobré pořízení
Mohu jen souhlasit, taky jsem si ji pak přečetla neb jsme taky měli problémy s usínáním a od 7 měsíce spí dcera sama klidně celou noc, bez problémů. Jen to není hned nám to trvalo cca 3 týdny, ale funguje to
![]()
Spí ti přes den? Je možné, že už spát nepotřebuje. My jsme dceru museli odnaučit spát před den, jelikož chodila spát také po 11, nyní chodí po 8.
@Magnificata Dopoledne bývá často unavený a jde spát po obědě. Spí i 3h. Ale to je max. Spíše okolo 2h.
Hmmm, já nevím no, buď je to jenom období (taky jsme měli) a samo to přešlo nebo by mu třeba stačila jen hodina na odpo spaní.
@Magnificata píše:
Hmmm, já nevím no, buď je to jenom období (taky jsme měli) a samo to přešlo nebo by mu třeba stačila jen hodina na odpo spaní.
také jsem o tom uvažovala. Vzbudila po hodině a celý zbytek dne byl na zabití
![]()
Nevím no, ale určitě je problém, že dospává odpoledne to, co má spát večer.