Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den,mi mame doma 5mesicni holcicku.Od narozeni az do ted ji musim vzdy uhoupat v ruce,sama ani v kocarku neusne.Nevim jak ji to mam odnaucit,ale nejak musim protoze uz vazi pres 6kg a je to znat.Nektere deti se uplacou,ale nase kdyz zacne tak rve a rve.Pak je to jeste horsi na uklidneni.Nejdyl jsem to vydrzela poslouchat 10min.pak jsem uz musela jit za ni.Mate nekdo stejny problem?jak to resite?Dekuji za rady…
Ahojky..Já jsem na tom byla úplně stejně..Naučil se to tak,že ho chodil uspávat manžel..Lehnul si k němu,držel mu ručičky aby s nima nemohl šermovat a za chvilku usnul..Potom jednou nechtěl usnout ani za nic,tak jsme ho dali do postýlky.Chvilku fňukal a potom usnul sám…Teď už spinká krásně..Třeba to zabere i u vás…
ja jsem zase Rozarku mela naucenou na uspavani u prsa, vetsinou to trvalo tak hodinu a presne kolem toho 5. mesice jsem to jednou vecer nevydrzela, nechtela usnout ani po hodine, tak jsem ji proste nechala vyrvat - trvalo to asi pul hodiny, myslela jsem si, ze budu praktikovat Estivilla a chodit tam v pravidelnych intervalech, ale kdyz jsem se u ni objevila, tak to bylo jeste horsi, takze jsem tam pak uz nechodila vubec
druhy vecer jeste brecela, taky asi pul hodiny, ale treti den uz byl klid a od te doby az na par vyjimek (nemoc, zuby + dalsi nevysvetlitelne situace) usina krasne sama
takze ja si proste vyrvani nemuzu vynachvalit, ale opravdu to neni pro kazdeho a nikomu to nenutim, jen pisu, jak to zafungovalo u nas, chce se na to psychicky pripravit, ja o tom premyslela asi mesic
a taky hodne pomohlo, ze byl se mnou doma manzel, jinak bych asi vymekla a sla ji uspavat zase prsem ![]()
tak pevne nervy a at se vam uspavani povede at uz jakymkoliv zpusobem ![]()
Já uspávala na rukou ještě před měsícem
, to měl malej asi 11 kg. A to jsem přitom ještě skákala na míči. Z ničeho nic už nechtěl a teď pro změnu ležím vedle něj a on po mně různě skáče, válí se, blbne a po hodině se unaví(asi) a vytuhne. Řeknu ti, že ten míč byl snad i lepší
.
Jo a na vyřvání já teda nemám. Párkrát jsem zamachrovala, že už toho mám jako dost a už ho fakt nechám vyřvat a po max. 5ti minutách jsem naklusala zpět. Půl hodiny si vůbec nedovedu představit a manžel je ještě větší měkota, takže ten by mě určitě nepodržel.
Podle mě prostě budeš muset vydržet a doufat, že to brzy skončí nebo to vydržet a nechat vyřvat.
Já mám úplně stejný problém. Vojta přes den usne jedině houpáním na rukou. Párkrát jsem zkusila nechat ho vyřvat, ale jsem měkota a za 5 min jsem byla u něj. Navíc pláč se změnil v hysterii a nešlo ho uklidnit.
Zajímavé ale je, že večer usne sám. To si hraje s plínkou, dává si ji přes oči a tak a do půl hodinky usne. A v noci po mlíčku taky usne sám. Ale když přesně to samé dělá ve dne, tak se akorát rozčiluje a spaní nikde.
Asi to bude tím, že rozezná den a noc a v noci se prostě spí, ale co budu dělat ve dne fakt nevim. Asi se jednou pořádně naštvu a prostě ho fakt nechám řvát, ať si sousedi myslí co chtějí ![]()
Náš prcek taky usíná jak kdy,přes den nenám problém,usne u prsa při kojení,ale v noci se změní v malou potvůrku a ne a ne usnout.Takže houpeme,chodíme po celém bytu,přítel mu pouští hudbu,někdy to zabere a někdy ne.Některej den jsme si řekli,že ho necháme vybrečet,řval 10 minut a já to prostě nevydržela…a hned ho vzala do náruče,někdy zabere dudlík…
Takže asi tak…všichni mi říkajíl,že se to upraví…tak čekám.....
Víš, dnešní rady jsou jako že se nemá nechat vyřvat, že je to nebezpečné…ale u nás nic jinýho nepomohlo, asi 3-4 dny byl večer řev a pak už byl klid a ani nemukl. A taky hodně pomohlo, že byl manžel doma, jinak bych vyměkla, jak tady píšou holky. Ono to fakt přejde, přece nebudeš uspávat na ruce do 6 let
já teď zase řeším, že nechce spát po o, takže si vyber…
přeju hodně pevny nervy !!!!!
Já se připojuju k nějaké razantnější metodě, dokud ti dítě nevyleze z postýlky. My jsme to zazdili, byla jsem měkkota a dodnes uspávám malou tak, že u ní musím být (nebo manžel) a nejlépe když ji držím za ručičku
Jsem na sebe za to naštvaná a vím, že náš druhý prcekm to bude mít jinak! Jsme teď opravdu otroci. Nepomůže nic, spí už ve své posteli a pokud ji tam nechám, tak prostě přijde…Takže já radím, naučit co nejdřív! ![]()
Tak jste mě holky inspirovaly a hlavně dodaly odvahu s tím uspáváním a asi před týdnem jsem řekla DOST houpání a z maminy měkoty se stal pěkný tvrďák. Obrnila jsem si nervy a dala prcka samotného spát. Estivilovu metodu jsem nedodržela do puntíku, trošku jsem si ji upravila, ale zabralo to. HURÁ.
No, musím říct, že jsem čekala děsný kravál, ale nejdéle řval 45 min. V dalších dnech se to postupně zkracovalo, i řev ustal a teď krásně usíná sám a bez řevu. Asi ho vzdycky strašně unavím ![]()
Teď si říkám, že jsem to měla zavést už dřív, ono houpat skoro 9 kg prcka není žádná sranda.
Takže maminky doporučuji, nebojte se toho, stojí to za to.
Staršího jsem si naučila u prsa nebo nosit a tím jsem si pěkně naběhla
. U mladšího od narození zavinuju, nakojím a šoupnu do postýlky. Většinou si tak 10-20 minut brouká, někdy hejká dost nahlas a pak usne. Ono taky uspávat pětiměsíční desetikilové dítě na rukou by fakt nešlo. Toho regulovaného „vyřvávání“ bych se až tak nebála, dá se to upravit podle potřeby a pokud není dítě nemocné, nelezou zuby nebo podobně, tak to zabere.
Ahojte holky,
my máme skoro dvouroční holčičku, kterou jsme asi rok a půl uspávali pohupováním v náručí.Teď už nějakou dobu uspáváme tak, že si k ní leheneme, buď já nebo manžel a ona se po nás válí, různě se přemisťuje, zpívá písničky nebo recituje básničky a po nějaké době se unaví a usne.Někdy to ale trvá víc jak hodinu. Časem bych ji chtěla naučit tak, že ji dám do postýlky, řeknu pohádku nebo zazpívám ukolébavku a nechám ji, ať usne sama. Zatím si to ale nedovedu moc představit, myslím si ale, že už je dost velká na to, aby to zvládla.Asi to budeme muset zkusit.
Tak koukam,ze tenhle problem nas resi hodne ![]()
Nas malej doma neusne jinak,nez uhoupanim v naruci,venku teda v kocaru usne bez problemu.Ale uz ted kdyz ma 5 kilo,tak me hrozne boli zada a tak se chci pokusit ho to nejak odnaucit!
Tak myslite ze ho mam nechat vyrvat??
Kdyz si ho dam k sobe do postele a drzim mu rucicky u tela,tak taky po chvili valceni usne,ale kdyz ho polozim jen tak v zavinovacce s rucickama u tela do postylky,tak je rev a jeste se me z ty zavinovacky vykrouti a rucicky ma venku a pak se s nima budi ![]()
Nechci byt jeho otrok a porad ho nosit na rukou ![]()
Ahoj my jsme měli ten samej problém.Od narození malýho jsem byla úplně vyčerpaná od houpání.Malej mi řval vkuse.Stále před jídlem a i po jídle.Usínat sám nechtěl, musela jsem ho houpat půl hodiny vkuse pokým usnul. V noci to bylo to samé, prostě jenom houpání a pláč,na jídlo se mi budil po 2 hodinách a vzhuru byl taky 2 až 3 hodinky i v noci. Byla jsem nevyspallá a zoufalá.Pak jsem zjistila, že je jenom vzteklej.Už se to fakt nedalo vydržet, cez den jsem nestíhala ani ustlat postele protože to nešlo se od nej odtrhnout, vkuse plakal i na rukou. Bylo tak tomu asi měsíc no ikdyž nejsem oblíbencem vyřvávací metody, skusila jsem ho nechat 2krát vyplakat no a asi to fakt zabralo.Ted je to hodné miminko, hezky spinká, sice cez den v kočárku ale to neva
Večer usne sám, vykouká se na kolotoč a po chvíli o nem nevím. Tak vám držím palečky at vám ty prckové začnou taky krásně samy usínat a vy si taky odpočnete ![]()