Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vím, je to těžké. Taky jsme si se synem prošli lecčíms. Budou mu čtyři, celou noc spal jen párkrát, ráno vstává po osmé, přes den od dvou let nespí a večer usíná po deváté, někdy i později. Prostě to tak má, jít spát dřív ho nedonutím. Spánek dětí se mění každou chvíli. Když jsem byla nervní z toho, jak syn spal nebo nespal, nepomohlo to ničemu. Nejlepší pro mě bylo přijmout to jako fakt. Je to jen období, brzy bude jinak (záměrně nepíšu lépe
)
@je-lucie píše:
Vím, je to těžké. Taky jsme si se synem prošli lecčíms. Budou mu čtyři, celou noc spal jen párkrát, ráno vstává po osmé, přes den od dvou let nespí a večer usíná po deváté, někdy i později. Prostě to tak má, jít spát dřív ho nedonutím. Spánek dětí se mění každou chvíli. Když jsem byla nervní z toho, jak syn spal nebo nespal, nepomohlo to ničemu. Nejlepší pro mě bylo přijmout to jako fakt. Je to jen období, brzy bude jinak (záměrně nepíšu lépe)
Ona malá když už ale usne, tak spí celou noc, ani se v noci nevzbouzí To už musí být. Problém je ten, že já prostě na sebe nemám skoro vubec čas a když už, tak jen takhle pozde vecer a ráno pak vstávám brzy, protože se mi zase vzbouzí brzy mladší. Nevadí mi uspávat, ale vadí mi že prostě usíná pozdě a já už pak vecer nic neudělám. Nevím, jak to prostě provést…
Kazde dite je jine, treba do toho lepsiho spanku proste musi dorust. Nase holky nespaly pres den zhruba od 1,5 roku. Vstavaly okolo 7. a kdybych se na hlavu stavela, tak neusnuly pred 22. Pokud nebyly nemocne. No a jeste se nekolikrat za noc budily. Pritom cely den (krome jidla) byly v pohybu.
Kdyz usnuly v tech 22, tak jsme byli happy, nekdy nektera z nich zabrala az po pulnoci. Ted je tem starsim 4,5, 5,5 a 7,5. Stale malokdy usnou pred 22., ale aspon nekdy se to uz podari. A taky uz spi celou noc. Nejmladsi je 15 mesicu, jeste ma 1 denni spanek (0,5 - 2 hodiny) a usina okolo 21., vstava okolo 7.
Příspěvek upraven 31.05.22 v 00:53
Dcera vstává v 7 ráno, chodí spát ve 12 a spí někdy i do pěti, kdybych ji budila po půl hodině tak mě asi sežere. Spát chodíme mezi desátou a jedenáctou večer. Zatím jsem se přizpůsobila, ono se to ještě mockrát změní
Netrapte ji. To je v tomhle věku úplně normální režim. Někdy to mají posunutý i o pár hodin. Ono se to věkem srovná - část se upraví ve školce, nejdýl do začátku školní docházky už to bývá srovnaný tak nějak na klasický režim. Že jet to na a sílu či „naučení“ kdy správně spát a usínat je neefektivní, jsem zjistila u prvního. U dalších jsem se prostě přizpůsobovala co nejvíce já jejich biorytmům, spánkovým potřebám - a že byla období, kdy byly úplně mimo tu dospěláckou normu. Všechny děti před nástupem do školy už to měly srovnaný - a to bez nějakých tlaků. Důležitá je pravidelnost, ten režim - i když někdy spíš ten jejich. Já měla štěstí, že jsem noční tvor, takže na vyřizování věcí mi třeba taková půlnoc nevadila. A v plánování věcí lepší se na nějakej omezenej čásek přizpůsobit rytmu dítěte, než se psychovat, že nestíháme v časech, kdy jsme zvyklí my.
@Anonymní píše:
Ona malá když už ale usne, tak spí celou noc, ani se v noci nevzbouzí To už musí být. Problém je ten, že já prostě na sebe nemám skoro vubec čas a když už, tak jen takhle pozde vecer a ráno pak vstávám brzy, protože se mi zase vzbouzí brzy mladší. Nevadí mi uspávat, ale vadí mi že prostě usíná pozdě a já už pak vecer nic neudělám. Nevím, jak to prostě provést…
Smířit se s tím, že nějaký čas toho tolik neuděláte. Natolik, aby vám to nevadilo.
Třeba poté, co jsem zjistila, že uklízet a vařit, když děti spí, je blbost, že klidně to můžu i při nich - zásadně jsem během jejich spánku neuklízela a nevařila. A tím jsem získala překvapivě slušnou várku času pro sebe, či vyřizování vlastních věcí
Chudak mala.
Ty bys chtela, aby ti nekdo dirigoval, kdy mas spat…? Drzel te unavenou vzhuru, pripadne nutil usnout…?
Nechte ji spat a vyspat, kdy potrebuje, a usinat vecer, v kolik potrebuje. Netlacte to na silu.
V tomhle veku je to uplne normalni, ze se spanek posouva na pozdeji. Pak to muze byt tak, ze bude spat obden (podle toho, jestli pujde spat vcas nebo pozde) a z toho pak denni spanek vymizi uplne.
Neni to nafurt, klid.
Proste si zvyknout, ze pokud spi pres den, driv nez ve 22 neusne. Malej 2,5 spi ve skolce 12-14 a usne nejdriv ve 22 hodin, vcera 22:15, vstava v 6. Kdyz pres den nespi, usne i 20:30, o vikendu. Ja chodim do prace, vecery nemam volne zadne takto, ale holt to tak je uz pres rok. Nema cenu nutit spat driv, kdyz neusne. Me uspavani nebavi, je s nami v obyvaku, jinak stravim uplne zbytecne cas v loznici a stejne usne ve 22.
@Anonymní píše:
taky na sebe nemam cas, vstavam 5:50 a budim deti do skoly a skoly, ted jsem se jako bonus probudila driv
jako fakt si myslim, ze je nejlepsi se k tomu neupinat, proste to tak je, ze usnou pozdeji, protoze spi pres den a ze vstavaji brzzo v mladsim veku clovek taky nezmeni. Pevne nervy. Kdyz neco potrebuju udelat, delam vse s detmi za zadkem.
Normální, takhle nám spalo dítě mezi 2-3rokem. Srovnalo se to až školkou.
A nezvládla by zaspať sama? To strašne rieši podobné problémy, uložím dieťa a ak sa jej ešte nechce spať, tak sa sama chvíľu zahrá a uloží sa znova - jak poobede tak večer. Pre mňa viac času, a pre ňu kompletná autonómia ohľadne toho či je už unavená alebo nie.
Si osobne neviem predstaviť jak by som ja zaspala, keby okolo mňa niekto hodinu nervózne saskoval že No už zaspi, lebo ja potrebujem ešte pracovať ![]()
@Elfido píše:
A nezvládla by zaspať sama? To strašne rieši podobné problémy, uložím dieťa a ak sa jej ešte nechce spať, tak sa sama chvíľu zahrá a uloží sa znova - jak poobede tak večer. Pre mňa viac času, a pre ňu kompletná autonómia ohľadne toho či je už unavená alebo nie.Si osobne neviem predstaviť jak by som ja zaspala, keby okolo mňa niekto hodinu nervózne saskoval že No už zaspi, lebo ja potrebujem ešte pracovať
Treba u nas by toto znamenalo usnuti po pulnoci. A velmi pravdepodobne take sourozeneckou hadku az bitku.
Ale uznavam, ze nervozni saskovani “no tak uz usni”, je kontraproduktivni.
Já bych se tím netrápila.. Brzy se to jistě změní. U dětí je to každou chvilku jinak..:-)
@Elfido tak treba ze bych nechala malyho dve hodiny radit v loznici a triskat na dvere a podobne, aby budil starsi, ktera jde spat driv, to ne. Postylku uz teda nevedeme.
Ahoj matky, už jsem na nervy. Nevím, co dělám špatně, ale moje 3letá holčička má problémy usínat. Vstává kolem šesté, sedmé, pak mi kolem druhé odpoledne usíná. Vím, že je to pozdě a bylo by super, aby šla spát v poledne dřív, ale to se NIKDY nestane. I kdybych se rozkrájela, tak prostě dřív než ve 14 hod nevytuhne. Taky samozřejmě zkouším to, abych ji udržela vzhuru celý den, abychom už prostě denní spánek zrušily, ovšem toto je taky na nic, protože kolem čtvrtý si pak lehá, že se jí chce spát, a já se snažim horem dolem aby prostě aspon do sesti vydržela. Když vydrží vzhůru celý den, tak je večer totálně zničená, bledá, nechce pak ani jíst… takže prostě zatím chci, aby ve dne spala, protože vidím, že jí nespánek nedělá opravdu dobře. Dneska vstala například v 6h30, usnula mi ve 14h, ve 14h30 jsem jí už budila, protože jsem doufala, že mi večer usne do 20 hod (abychom s chlapem mohli večer vyřizovat věci - to je prostě jediná doba, kdy na to máme čas). Bohužel. Zase večer vubec nechtěla spát a usnula až ted!!! Po 22 hod! Já už vážně nevim co s tim. Jednou mi tu někdo radil rituály, ale ty jsou uplně k ničemu v tomhle případě. Nic na ní nefunguje. Už nějak s chlapem nemužem.