Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky všem. Poslední dobou mám problém s uspáváním naši malé cácorky. Od narození jsem jí uspávala na rukou v zavince. Už měsíc jí odnaučuji uspávání na rukou. Přes den pokud není příliš unavená usne sama v postýlce bez problémů. Ale spinká tak 30minut max hodinu a je vzhůru. Vstáváme kolem 6-7 je hodinu vzhůru a potom usíná na tu max hodinu, potom spinká kolem poledne a to opět pouze 30minut max hodinu, ale to už vyžaduje uspávání na ruce. Odpoledne spinká většinou v kočárku a to spí pokud se s ní jezdí, jakmile zastavím opět je vzhůru. A celý odpolední spánek se skládá ze dvou spaní po 3Ominutách. No a večer usne občas u kojení ale většinou je histerie a musím chovat a pšípšat, jinak neusne…Poradíte některá jak odmaučit chování a prodloužit spánek? předem děkuji
Estvillova metoda kontrolovaného pláče. S námi spala malá do půl roka. Teď spinká konečně v postýlce. Pevné nervy
Ale co se týče délky spánku je půlhodinka asi normální. Naše malá má přes sedm měsíců a doteď spinká dvakrát denně půl hodiny. V noci se občas vzbudí přesně ve dvě ráno na kojení a pak až v šest a dospává s námi.
Spanek asi neprodlouzis, alespon ne o moc - nektery deti jsou nespavci… nase mala spi pres den min pet hodin - hod dopoledne, tri po obede o jeste tak pul hod az hod pred spanim…
od kamosky chlapecek denne max. hodinu a tim to hasne… ![]()
Pokud chces opravdu odnaucit usinani v naruci, musis byt jen vytrvala…
Vypracuj si ritual, poloz malou do postylky ospalou, ale vzhuru, dej dudlik, popr. zazpivej, potom natahni usinacka, popr. kolotoc nebo co chces a odejdi…
Place? Vrat se, pohlad, dej dudlik, natahni usinacka a odejdi,… ![]()
Jinak vice neporadim…
u nas to tak funguje…
Pokud ale zacnes, vytrvej - jinak si mala jeste utvrdi to, ze pokud bude plakat, mama zacne chovat!
ahoj, mame to same, synovi je 6 mesicu, a ted se to lepsi. kazdy vecer chovani na rukou dokud neusne, a to je pekny cvalik, ted pres 8 kilo, takze super. a od tatky uz chovat nechce, je to mamanek..ale kdyz nejsou prdiky tak je to lepsi, to usne i sam, myslim, ze je to tim briskem, nemuze usnout, je pretazeny, tak se musi nosit, nebo u taky u prsa..ale uz se vic hybe tak to ustupuje, tak si myslim, ze jestli mate boleni briska, tak je to taky tim, ze moc nespi a chce chovat..
Ahoj, my jsme měli totéž - do cca 4. měsíce usínala na rukou, nebo u kojení. Nám pomohlo, když jsem jí v postýlce držela ruce, aby si nemohla vyhazovat dudlík a mlátit kolem sebe. Zhruba od 8 měsíce usíná v postýlce a drží se za ruku, jenom když potřebuje. Já bych poradila vydržet, zkoušet dávat do postýlky a zavést rituál. To opravdu funguje! Při večerní písničce se jí automaticky začnou klížit oči. Víc jak 30minut taky nespala, až teď se to hezky protahuje (11m). Tak držím palce!
Ahoj,náš malej má to samí,vůbec se mu nechce spát.Když byl malinkej,tak jsme ho uspávaly na ruce,pak přišel čas,kdy jsem ho položila do postýlky a nechala ho chvilku pobrečet(i tím se unaví) a pak usnul.Do nedávna měl rituál:vykoupat,najíst a spát.A teď?Vykoupat,najíst a dělat blbosti.Dřív jak za dvě hodiny po jídle neusne a to mu jsou 4.měsíce.Přes den spí taky tak 30minut.Když ho položím na bříško tak spinká třeba hoďku,ale taky žádná sláva.Já si myslím,že si děti dělají co chtějí a co jim vyhovuje
Spánek neprodloužíš, my to měli také tak, upravilo se to samo až časem, asi v 9 měsících, v době kdy malej začal lézt po čtyřech … do té doby spal přesně půl hodiny …
můj malej (taky 4m) přes den max 20 minut když jsme doma, jinak venku v kočárku naspí tak 2, max. 3 hoďky, takže to taky není kdovíjakej spáč. Večer problém nemáme. Dopostýlky ho pokládám od narození, takže tam problém není. Snažím se ho tam pokládat každý den v pokud možno stejnou dobu +/- půl hodina. Chvíli si brumlá a pak usne, ale zase máme problém s noční spaním. On teda spí, ale budí se i 4× za noc
a vyžaduje prso. Neřekla bych, že má hlad
vždycky jne podudlá a je zas tvrdej, ale kdybych mu ho nedala, tak spustí řev jak tur. Nepomáhá chování, hlazení nic. Prostě vzít z postýlky, strčit prso a pak dát zpět do postýlky ![]()
Tak dneska už jsem opravdu na psychiatrii řve mi tady už 4hodiny a ne a ne usnout, ať dělám co dělám prostě řve a řve. Takže nějaká ta korigace spánku u nás vůbec nezabírá.
tak každé dítě je jiné některé spí lépe jiný hůř, já mám dva kluky a jsou rozdílný i ve spánku ![]()
jinak sis jí teda dobře naučila ![]()
náš malej usíná bud´tím, že mi u prsa odpadne pak si krkne a dám ho v pohodě do postýlky nebo občas se povedlo, že sem za nim chodila k postýlce přikryla pohladila a usnul (to když byl menší) nebo sem si s nmim lehla k nám do postele a když usnul přenesla ho do postýlky, dneska jsem poprvé použila spací pytel, jelikož jak se naučil otáčet na bříško a lézt, tak pokud není dostatečně unavenej, tak mi v postýlce cvičí a leze - jak narazí na špricle tak se začne vztekat, že to dál nejde
a samo řev … mno a v tom spacím pytli se uklidnil (už mu to tolik nešlo se mrskat) a za chvíli usnul ![]()
brumdinka píše:
tak každé dítě je jiné některé spí lépe jiný hůř, já mám dva kluky a jsou rozdílný i ve spánku![]()
jinak sis jí teda dobře naučila
náš malej usíná bud´tím, že mi u prsa odpadne pak si krkne a dám ho v pohodě do postýlky nebo občas se povedlo, že sem za nim chodila k postýlce přikryla pohladila a usnul (to když byl menší) nebo sem si s nmim lehla k nám do postele a když usnul přenesla ho do postýlky, dneska jsem poprvé použila spací pytel, jelikož jak se naučil otáčet na bříško a lézt, tak pokud není dostatečně unavenej, tak mi v postýlce cvičí a leze - jak narazí na špricle tak se začne vztekat, že to dál nejdea samo řev … mno a v tom spacím pytli se uklidnil (už mu to tolik nešlo se mrskat) a za chvíli usnul
Nezlob se ale tuhle větu na tu už jsem alergická…ty by jsi nechala novorozeně plakat v postýlce když nemohlo usnout a chtělo být blízko mámi? Podle mě by to neudělala ani jedna z nás. Nebyl to úmysl, ale spaní je prostě problém a já jsem byla ráda když usnula aspoň u mě na ruce.....no a teď opravdu nemám to srdce a upřímně ani nervy na to jí nechat plakat když jí nejde usnout…takže nejspíš budeme uspávat na ruce dál.
Příspěvek upraven 08.07.11 v 10:57
sorry, ale řekni mi kde píšu, že jí máš nechat řvát v postýlce - nikde sem to nenapsala
- dedukuješ něco co tam neni ![]()
jinak sem to myslela tak, že třeba nechat v postýlce ale být na blízku přijít, pohladit, přikrýt a zas jít třeba vedle ale prostě být blízko, aby věděla že se nemusí bát .......
brumdinka píše:
sorry, ale řekni mi kde píšu, že jí máš nechat řvát v postýlce - nikde sem to nenapsala- dedukuješ něco co tam neni
jinak sem to myslela tak, že třeba nechat v postýlce ale být na blízku přijít, pohladit, přikrýt a zas jít třeba vedle ale prostě být blízko, aby věděla že se nemusí bát .......
Já jsem taky neřekla, že jsi to napsala…jen jsem se ptala zda by jsi to udělala…mě malá plakala u usínání už v porodnici a jelikož nás bylo na pokoji více tak už jen ze solidarity jsem nemohla malou nechat plakat a bohužel nic jiného nezabíralo jen to chování…nechtěla jsem se na tebe nijak osočovat to vůbec neee. Jen tuhle větu slýchám ze všech stran
Jinak k té blízkosti, jsem u postýlky, hladím jí, držím za ruku, zpívám, poplácávám po prdelce, ale bohužel nic nezabírá.....to spíš ještě víc začne plakat, takže stejně nakonec jí vezmu na ruku. Tak jako včera kdy jsem to zkoušela a stejně ne a ne usnout jen z toho byl histerický záchvat a já na prášky…