Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, je tu nektera maminka co porad uspava starsi dite(5let) ve svy posteli?
Syn, kterymu bude 5 let se mnou a s mladsim brachou porad usina v loznici.Pak ho prenasim do jeho pokojiku. Vetsinou behem noci zase prijde k nam.Ted jsem cetla, že dětské úzkosti, nižší sebevědomí a závislé chování během dne souvisí s jejich neschopností překonat noční samotu.
Myslite, ze to opravdu muze mit vliv? Syn je opravdu tak trochu zavislak, Prestoze uz do skolky chodi 3 rokem, tak jsou dny, kdy mame ubreceny prichody do skolky, nikde nechce byt sam bez rodicu, takze nejaky krouzky atd. zatim nepripadaji v uvahu.
Spal treba nekdy u babicky (bez tebe)?
Jestli to uspavani nevadi tobe nebo partnerovi, tak bych mu tu blizkost doprala.
Mám něco podobného se sedmiletým. Mám pocit, že se definitivně nastěhoval do ložnice, kde ho musím i večer uspávat
Ale nijak mě to neomezuje.
A tedy žádný závislák to není. V pohodě zvládl ve v 5 letech lyžák a tábor. Ale třeba u babiček chce spát taky s nimi v pokoji.
Moje dcera zavislák není, klidně odjede na týden k prarodičům a v pohodě. Neusne ale sama. Spí semnou celou noc a stavá se, že se v noci vzbudí a ujišťuje se, že tam jsem..
Je pravda, že poslední dobou se bojí i projít z obýváku do pokoje chodbou, prozože se bojí..
Takže nemám v plànu to spaní teď nějak měnit…
Edit:Jo a jsou jí 4 roky… ![]()
@hmonika Klidně bych mu dopřála co dodá jeho dušičce na pohodě a klidu. Vždyť je to krásné. A za chvíli to bude vzácné.
![]()
Presne jak u nas. Dcera 4,5 usina u me v posteli. Mam tam jeste dvouletaka a toho vecer kojim, tak dcera chce byt s nama taky. Nechavam ji, jak usne, prenesu do pokojika a uprostred noci ji mam zpatky. Neresim, nevadi mi to. Sama byt umi, u babicek nema problem, zvladla prechod do nove skolky, zavislak neni.
Náš mladší má taky 5 let, večer usíná ve své posteli, střídáme se s manželem, podle toho, koho z nás si mláďe vybere a jsme s ním chvilku než usne. Je to max 10 minut, pak odcházíme a on usne, v noci občas přijde k nám do postele, pokud chce, spí s námi do rána. Mě ani manželovi to nevadí, užíváme si to. Starší syn toto nikdy nedělal…
Za mě nechat hou sebe, dokud bude chtít, ono to netrvá věčně ![]()
Uspavam oba, 6 a 8 let u sebe. A pak prenasim. V noci az na vyjimky uz nechodi rok ani jeden. Uspavam dobrovolne. Kdyz to trca dlouho (nad 10-15min) nebo neco potrebuji delat, mizim a usinaj sami.
Dekuju holky za odpovedi.Mne to uspavani vubec nevadi, uzivsm si to, sle zacla jsem premyslet jestli tohle spolecny spani nema spatny vliv na jeho psychiku.
Dceru, čerstvě 6 let, taky uspávám u sebe. Jsou to naše chvilky, které si neskutečně užívám. Díky nevlastnímu dítěti v domácnosti jsou naše chvilky tak vzácné. Ale nemá problém být týden u babiček, spát ve školce, na různých dětských akcích s přespáním. Vystřídala už 3 školky a přes léto i 3 další sběrné, také bez problému.
To je blbost. Mala se mnou spí už šest let. Letos tedy jen když pracuji do večera, protože už je fakt velká a postel malá. A je to sebevědome, oprskle dítě co nemá problém si na kroužku srovnat starší děti, a to tam přišla až o dva měsíce než oni, takže už do zabehleho kolektivu. Já si myslím, že to je přesně naopak. Vždy jsem ji dopravala svoji blízkost a jistotu, tak nemá problémy. Nebo je to prostě jen povaha a neuděláš nic.
Ahoj, já taky čtu hodně věcí ohledně spani apod. A skoro bych rekla, co kniha, to názor. Někdo je zásadně proti spaní rodičů s dětmi a někdo to vychvaluje do nebe. Takže babo rad. Asi nic nejlepšího není, než to dělat, jak ti to vyhovuje a je vám v tom dobře. Hlavně ať se oba vyspite ![]()
My máme tři děti (6, 4 a 2 roky) v ložnici pořád. My jakoby nemáme na výběr, teprve rekonstruujeme podkroví, ale kdyby na výběr bylo, možná bysme si je i tak nechali v ložnici
Nemyslím si, že tam bude do 15 a pokud ho to k vám táhne, nechala bych ho tam.
Dceru uspáváme u ní v pokojíčku, v noci za námi často chodí a žádný závisláček to není, má ráda nové lidi, do školky chodí ráda a u babičky je klidně týden. Když jdeme někam, kde je něco zajímavého, tak jí vůbec nezajímá kde jsme my ![]()
Neuspávám je, ale jen proto, že tam jsou dva - mají skoro 4 a 6 let. Kdyby jsme měli jen jedno dítě, tak bych ho samotného usínat nenechávala, ať se nebojí.
Když jsou nemocní, tak jsem s nimi do usnutí. Oba 2 se nám většinou během noci nakvartýrují do postele. Někdy příjde jen jeden a jednou se stalo, že nepřišel žádný. Až mi to bylo trochu líto
Ale většinou je tam máme oba a dokonce už si děti vymyslely, kde přesně chtějí u nás v posteli spát.