Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vykašli se na chytré rady, každá máme jiný způsob výchovy a někteří si prostě myslí, že pokud to není podle nich, tak se asi zboří svět. Já taky u dvouleté dcery ležím dokud neusne a nepřipadám si, že bych dělala nějakou výchovnou chybu. No ale až si to budu myslet, zeptám se v této diskuzi ![]()
Já být Tebou, tak prostě zkusím víc variant. Dala bych tam malému lampičku, ať tam nemá tmu, nechala bych otevřené dveře, ať na Tebe vidí, dokud neusne a ať Tě slyší, že třeba boucháš nádobím nebo tak. No a koupila bych mu nějakého speciálního plyšáčka na usínání jako dárek, že to má jako na spinkání a že tam bude s ním. Držím palce ![]()
@Fen-fire já prvního taky uspávala, jak jsem si ho naučila takový jsem to měla. Takže já nekritizuju uspávání jako takové, jen kritizuju způsob změny.
@Fen-fire
myslím, že tu nikdo chytré výchovné rady nedával, snad jen, že jaký si to člověk udělá, takový to má a že je bláhové si myslet, že to jen tak (navíc po příchodu sourozence) změní
jinak já rozhodně proti uspávání nejsem, spíš naopak ![]()
No holky mě připadá, že na první stránce je spousta chytrých řečí, jak si to zakladatelka pokaňkala. To ona sama ví a nepotřebuje k tomu zakládat diskuzi
Ta změna je určitě těžká pro oba no ![]()
@Fen-fire píše:
No holky mě připadá, že na první stránce je spousta chytrých řečí, jak si to zakladatelka pokaňkala. To ona sama ví a nepotřebuje k tomu zakládat diskuziTa změna je určitě těžká pro oba no
No já bych řekla, že to, že si to sama takto za dva roky "udělala, pokaňhala, nebo jak tomu budem říkat, je dost úzce spjato s tím, že to prostě hned teď akutně změnit nepůjde, toť aspoň z mojí strany, proč je to zmíněno, není to žádný veřejný lynč zakladatelky ![]()
@adlin27 píše:
Není malý, my přeučovali vše v desti měsících-usínání ve svém, neukojování, zrušení nočního kojení. Ale musel tatínek, maminka by to nedala, měl výdrž, je ale fakt že za čtyři dny usínal krásně v pohodě pak už sám, ale netroufla bych si to udělat po příchodu miminka, bral by to jako ubližování, odstrkování, a myslím že toho už je tak dost.
Prosím o radu jak jste naučili 10 m mimčo usínat samo a nekojit večer! Mne to teď jako velký problěm!!!
Moje děti jsou taky 2roky od sebe, večer šlo spát první mimi (to usnula samo a hned) a pak jsme si šli lehnout s malou.
Večer problém nebyl, horší to bylo přes den. Holčička byla zvyklá usínat se mnou i přes den, mimi jsem šupla do postýlky už v 11hod, malé jsem dala oběd, přečetla pohádku a šly jsme spát za miminkem.
Když bylo období, že mimi v době, kdy měla spát holčička, už nespalo, vzala jsem si do ložnice obě, mimi dostalo hračku, já vykládala pohádku oběma, když malá usnula, odešla jsem s miminkem do obyváku, občas usnulo i mimi.
Jde to nakombinovat, ale je to těžké.
MMCH, děti už jsou větší, klukovi budou 3, holce 5 a stále večer uspáváme.
@Fen-fire píše:
No holky mě připadá, že na první stránce je spousta chytrých řečí, jak si to zakladatelka pokaňkala. To ona sama ví a nepotřebuje k tomu zakládat diskuziTa změna je určitě těžká pro oba no
ona si to nepokaňhala
boží slovo
prostě si to takhle udělala, já myslím že to udělat jde aniž by prcek musel hodinu řvát a zakladatelka byla na nervy.
Tady je kazda rada draha…kdyz budes uprednostbpvat vecer miminko dvpuletsk to tezce ponese. Ja mam rozestup prcku 17.m a uz od porodnice jsme mladsi pokladali do postylky jestli jsem ji na rukach uspavala vsehovsudy dvakrat. Jinak jsem ji nakojila a polozila do postylky a usnula. A diky tomu jsem mohla se venpvat starsimu a uspavat ho a ver ze je to des uz cca 1r4m uspacame ve starsim vajicku od chicca vypije si mlikp a musime ho houpat a klidne i hodku i hodku a pul jak ma zrovna den talze tady by ani nebyl prpstpr nejal uspavat mladsi. Nas starsi je divoky a ma problem se zastavit tudiz mu dela problem i jen tal v posteli usnout a kdyz jde do postele musim ho skoro prihnout at citi ze jsem snim.
@Anonymní píše:
@K.Black - jo tak na toto jsem fakt čekala. díky za radu.
NO upřímně, má pravdu. Teď je jediná rada, uspávat oba najednou, aby se oba citili v klidu, nikdo nebyl odstrkovan
Zakladatelko, já tě potěším.
Jsem na tom tak, že uspávám čtyřleťáka a spí mezi mámou a tátou. Nejlepší na tom je, že mi to vůbec nevadí
Teda někdy
![]()
Taky občas uspávám dvě děti - jednoho držím přes šprušle za ruku, druhý zpívám, jednu dobu jsem staršího držela za ruku, a malou při tom huštala na kolenách
nejlepší je vyčíhnout, když usne mimino a pak uspat staršího ![]()
Jinak plyšáky jsme na staršího zkoušeli - bez úspěchu - pokud si do postelé něco vzal, tak to bylo autíčko, řezací kolečko na pizzu, nebo rádýlko na koláč, a podobný „vhodný“ hračky ![]()
Tak mám dvouleťáka i mimčo a když odpo uspávám staršího, tak malá prostě musí vydržet
Je nakojená, v čisté plíně nebo nejčastěji nahatá a kope si sama na podložce nožkama a než staršího uspím, tak mi vydrží. Mimčo má dva měsíce uspávání trvá průměrně 15 minut někdy je to rychlejší někdy delší. Zůstala bych u staršího a zkusila změnit styl uspávání - já syna hladím - po zádech, po břiše podle toho jak zrovna leží a zpívám písničky, protože když nezpívám tak moc žvaní a neusnul by nikdy
Když mi mimčo nechce zůstat samotné, tak beru s sebou ke staršímu. Večer toto neřeším, protože starší chodí spát později.
Rozhodně bych po příchodu miminka neučila samotnému usínání. Vím, že by mi to neprošlo, občas odcházím se podívat na mimi, když se ozve hlasitěji a občas se taky stane že než se vrátím, tak syn usne. Myslím, že takhle nenásilně se to naučí a pak bude usínat úplně sám…doufám ![]()
Dasenko byl to velký boj, ale už se nedalo jinak abychom chodili spát v osm s ním a ještě se nevyspali co hodinu byl u prsa už to nešlo. Tak jsme vzali knihu Každé dítě může dobře spát načetli pochopili a začali. Bez manžela bych to nedala.Dali jsme pevný rituál a pak manžel chodil po intervalech k malému dal udel madvěda napít vysmrkal a znovu. První den to bylo peklo. Vydržel nejdřív dvě hodiny řvát pak ještě dvakrát hodinu, druhý den už dal jen hodinu a třetí den už jen půl, pak mu to docvaklo a teď usíná krásně sám, někdy tam musíme, ale už je to v pohodě. Táta proto aby necítil mlíčko.
naše malá teda sama jen tak nevydrží a před usnutím pokud se neududlá brečí, ale jinak to nejde, v tomto má starší prostě přednost(malá se ududdlává i půl hodiny samozřejmě u prsa, dudel nechce ani omylem).Držím palce. A do změny se pouštějte po zralé úvaze, musíte vydržet jinak to děti vycítí a je konec.