Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
prosím vás moc o radu. Můj syn (teď má 5m) měl od narození těžkou koliku. Do konce šestinedělí jen brečel bolestí nebo spal.. Jediné co ho uklidnilo bylo celkem drsné houpání na balónu. Prdíky ho sice trápí i dnes, ale doufám že se to již brzy zlepší úplně. Uspávání na balónu nám ale také zůstalo.
Cca za měsíc se chystáme na Estivilovu metodu, aby se naučil usínat sám večer. Ale co usínání přes den, v autosedačce (to nedává vůbec)nebo v kočáru (dnes musím jezdit přes velký drn cca 10 min než usne)? Musím ho nechat vyřvat (popřípadě jak) i tam, nebo když už to jednou umí večer tak ta ostatní usínání zvládne taky sám?
Navíc nechce dudlík ani flašku..
My jsme měli to samé na balonu jsme uspávali do jeho 8 měsíců, houpání trvalo tak 10 min. a hned spal
takže pro nás to bylo lepší než ta estvilova metoda hlavně byl klidný večer bez nervů. V těch 8 měsících nám balon praskl tak jsem ho dala do postýlky, já si lehla do postele a dělala, že spím. Takže asi pochopil že se mnou už žádná sranda nebude a usnul.Asi v roce jsem mu dala velkého plyšáka na spaní a usínal sám v pohodě. Ted je mu 5 a plyšáka má pořád
.Jo a malou jsme houpali půl roku v kočárku, měli jsme starý kočár na doma, a taky se to pak v pohodě naučila usínat sama
My trpěli do 6ti nedělí taky na koliku hodně, malýho jsem nechávala spát na bříšku, a když se probudil v noci tak jsem mu mačkala nožky na bříško(nebát se toho) a on se krásně vyprděl. A tak do 6 měsíců jsme ho uspávali v rukách, až jsem pak řekla dost. A hold ho nechala vyřvat, první den mi řval hodinu, pak půl, pak tak 10 minut. A zhasla jsem mu úplně. A ted už ví, že řvát nemá cenu a jakmile se zhasne, znamená to spát.. jen to chce pevný nervy, většinou to tatínek nevydrží ![]()
Ahoj, my jsme taky dlouho uspávali na balonu,. Až jsem si ji jednou položila do postele, lehla vedle ní a ona chvilku plakala a pak usnula, tak jsem ji jenom šupla do postýlky. takto jsem ji uspávala asi týden a pak už usínala rovnou v postýlce, kdy já jsem ležel vedle na posteli, aby mě viděla. Do Eastvillovi metody bych nešla
![]()
Stejně jsme to měli se starším synem. Postupem času jsme ten balon už nedávali fyzicky a hlavně byl problém pokud musel spát mimo domov. Večer jsme tedy aplikovali Estivilla, ale přes den to nefungovalo, takže to jsem si chodila lehnout s ním. Najdi si knížku Každé dítě může dobře spát, ta je na tohle dobrá.
Tak my to samé
, malá silné koliky, 3měsíce spala nebo řvala
, ted má rok a balon používám někdy i teď, zajimalo by mě, jestli to bolení bříška někdy zmizí
… Od 4měsíce se bříško zlepšilo, ale zase malá byla zvyklá na balon, takže jsem ji uspávala na baloně, jinak řvala a nespala
, v noci usnula sama, to nebyl problém
, pak jsem ji nechala v postýlce, ale byla u ní a hladila ji, tak se naučila usínat bez balonu a později i sama ![]()