Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj některým dětem 30 minut stačí ikdyž si mamka přeje aby spalo déle. muj spí saám 30 minut, ale když si sním lehnu zvládá i dvě hodiny
když potřebuju něco dělat tak ho uspím v posteli jdu dělat a když se probudí tak k němu zalezu a on ještě usne. a jsou děti kteří spí i po 15 minutách.
no ale on je pak hodně unavený a pořád fňuká takže mu to evidentně nevyhovuje
když usne sám, jako třeba včera spí i 1,5 hodiny …
je to težké nám bude rok a přesný režim nemáme. někdy je línější a jindy řádí je to ruzné. dnes jsem spala po obědě sním dvě hodiny to byla paráda.
Ahoj, mám 7.týdenní miminko a pomalu jsem se snažila zavést nějaký denní řád. Ale nedaří se. Kojení je dopoledne plus minus pravidelné, odpoledne je to horší - podle toho, jestli se mu podaří usnout.Kojíme ve 3, v 6, v 9, - od 6-9 je vzhůru s tatínkem ráno snídá, pak snídá s maminkou a hraje si s ní. Po kojení v 9 vypadá unaveně, někdy i usne, ale jakmile ho dám do postýlky, tak je vzhůru a řve. Dudlík ho zklidní, ale vypadává mu, takže se budí - neřekla bych, že se jedná o spánek. Odpoledne - buď po druhé nebo třetí hodině jdeme ven - většinou na 2 hodiny a asi z toho hodinu prospí. Večer většinou kojím před šestou hodinou - toto kojení vždy prořve - asi nashromážděny prdíky za celý den, a pak si dáchne celkem tvrdě. Vydrží spát i dvě hodiny - možná i dýl, ale budíme ho na krmení (kolem 9.) a tajně doufáme, že vydrží spát po délší interval. Četla jsem, že se mají noční intervaly prodlužovat. Ale moc to nefunguje - drží si 3 hodiny. Jednou se nám podařilo 6 hodin - nevím, čím to bylo
. Nastavovali jste miminku nějak režim, nebo jste to neřešili. Přiznám se, že když to neřeším a dělám to podle něj, jak to vyjde, tak jsem spokojenější. Ale zase na druhou stranu, jsem chtěla zavést nějaký řád, abych věděla, kdy můžeme naplánovat nějakou návštěvu, doktora a pod. Asi jsem na malého moc náročná. Řešili jste to prosím nějak? Díky moc a omlouvám se za dlouhý příspěvek.
ahoj, na 7týdenní mimi chceš řád příliš brzo,podle mě. pokud se napapá v noci a hned spí, tak bud za to ráda a nech mimi tak jak si řekne samo.
přiznám se, že jsem to řešila hodně, i jak dlouho kojit a za jak dlouho dát atd., koukala jsem furt na hodiny a byla jsem pak z toho na nervy, takže jak si sama řekla nech to na něm a budeš spokojenější
.
No já si taky myslím, že u 7. týdenního mimi je to ještě hooodně brzo něco učit… režim má smysl zavádět nejdříve po 3. měsíci. Tak jsem to udělala já a večerní rituál (koupání, jídlo, postýlka, pohádka) se postaral o to, že ať už nás trápí před den cokoliv, večer si sám usne bez problémů ve své postýlce (teď je nám 8 měsíců). Ovšem se spaním před den je to horší… to usne spolehlivě jen v kočárku a v autě… jinak je to na 90% vždy s velkým řevem, který trvá i 30 min. pak vysílením usne… bohužel u nás nepomáhá vůbec nic… společné spaní v postýlce, přítomnost u usínání, pohladit, uhoupat (to se vzpíná) a pak je hlavně zpětné položení do postýlky horor, no prostě nic…
vždycky mě uklidňuje, že večer bude vše oká… a to jen díky našemu úžasnému rituálu, který je VŽDY ve stejnou dobu… ![]()
Jsem na tom podobně a jsem někdy tak utahaná, že nemám už síly s malou bojovat. Měla koliku, která trvala 4 měsíce mezi kojením jsem spávala 15 minut. A malou jsem měla neustále v náručí. A teď je malé půl roku a, když jí chci uspat, protože je přetažená a protivná škrábe, řve a protestuje.Asi po půl hodině to vzdám a musím jít od ní pryč. Ale nakonec mi nezbyde nic jiného než to skusit znovu. Nevím co dělát, protože jsem už vystresovaná jen s představy, že mám zase uspávat a, že to musím absolvovat znovu. Může mi někdo poradit jak na tu malou potvůrku?
Ahoj, já teda teď po přečtení příspěvků zjistila, že mám zlaté dítě
. Je to mé 3 a musím přiznat, že každé bylo jiné. Nějak jsem vůbec nějaký rytmus neřešila a nechala to výhradně na ní. Je fakt, že koliku jsme si taky užili, to jsme uklidňovali v náručí, ale cca od 3. měsíce je klid. Přes den spinká 2-3× vždy 2-4 hod, ale jen v kočárku, nebo pokud jsme v obchodě tak v autosedačce. Dodržujeme tak cca 2 hod být přes den vzhůru. Večer podle toho jak spí přes den usíná kolem 8-9hod. Po koupání ji nakojím a pak šoupnu do postýlky, zapnu ukolébavky a odcházím. Neusíná hned, ale někdy stačí, když tam jdu ještě 2-6×, dát ji dudlík, když ji vypadne, ale pak spí. V noci kojím 2× a ráno se budí mezi 7-8. Stane se, že někdy vstává i v 6, ale někdy taky až po 9 hod:). Prostě zlatá…jen doufám, že ji to vydrží dlouho
. Moje rada je, tak jak už tady řekly ostatní..nechat to na nich a snažit se zjistit co jim chybí..držím palce ![]()
Nám spinká tak dvě hodiny přes den a pak celou noc až do 5h. do rána
![]()
To Vám moc závidím. První dítě bylo úplně jiné. Ta naše dračice mi dává zabrat.
Maminky prosím poraďte nám. Máme skoro pětiměsíční holčičku a už si nevíme rady s uspáváním. Přestože jí bude pět měsíců, pořád trpí na prdy a to ji často v noci budí. Myslím, že právě i to je důvod, že zatím stále nemá žádný režim. Protože po některých nocích je hrozně unavená a někdy zase ne a od toho se pak odvíjí spaní přes den. JENŽE: za posledních pár dní nejsme schopni ji uspat. Už v porodnici byla hodně plačtivá, tak jsem ji nosila (sestřička mi říkala, že s tím musím něco udělat, nebo si vyřve kýlu). Docela dlouho usínala u prsa, pak jsem ji dala do postýlky a spala. Několikrát i celou noc. Ale v poslední době už u prsa usnout nechce, odtrhne se a řve. Začala jsem ji zase zavinovat, trochu to pomohlo, ale pak se to zase zhoršilo. Chvíli usínala v Manduce, to taky přestala. Chodila jsem s ní po bytě v zavinovačce dokud neusne, ale teď už ani to nezabere. Mrská se i v zavinovačce. Bílý šum pomáhá jen výjimečně. Nechce ležet sama, v náručí, houpat na balóně, u prsa, často řve i v kočáře a já už jsem úplně bezradná. Dudlík nechce, ten ji akorát rozčílí. Navíc když usne, spí max půl hodiny a tím pádem takhle spí třeba 4-5× za den a já už z toho šílím. (To znamená 4-5× denně uspávat plus před spaním..) Včera večer jsme ji s manželem uspávali tři hodiny a ona ty tři hodiny provřískala, je mi z toho nanic. Na zoubky jsem koukala, ale nic jsem nevykoukala. Je ještě něco, co mám vyzkoušet, nebo si mám rovnou hodit mašli..? Díky Hanka
Alergii na kravské mléko nemá? I když kojíš a ty jíš mléčné výrobky, může to vadit…
Když ti napíšu pochovat, položit a odejít, to několikrát po sobě tak mě tady nejspíš ostatní ukamenují. Všichni, ale už potřebujete mít najety režim na který je spolehnutí, ale jestliže je dítko přebaleny, najedeny a není na obzoru akutní nemoc tak to přežije. Prostě dát do postýlky a odcházet, dobu kdy se vracím tak prodlužuj, obrnte se trpělivostí a když budete s manželem za jedno tak to po pár dnech klapne. Hodě sil.
Taky mě napadlo, jestli jí nevadí něco v tvé stravě, nejčastěji mléko, mému synovi vadilo kynuté pečivo. Nebo nenajíždíte na příkrmy, nemůže být zabetonovaná po nich? Dáváš probiotika? Zkusila bych probiotika, vynechat alespoň na týden všechny mléčné výrobky, můžeš zkusit i máznout dásně Calgelem, jestli se ti nezklidní.
Já přes den asi do těch 5-6ti měsíců uspávala v babyvaku a četla si u toho, pak jsem začala pokládat do postýlky, ale byla jsem vedle (třeba jsem žehlila nebo něco), zpívala jsem ukolébavky a u řevu jsem jen pohladila a nevyndávala z postýlky. Syn hrozně rychle pochopil, že si vyndání z postýlky nevybrečí (a já zase u něj viděla, že mu opravdu nic nechybí a jen to zkouší). Po asi týdnu jsem mu už jen pustila ukolébavku a odcházela, vracela se zase jen na pohlazení a položení do postýlky. Po dalším týdnu už nebylo třeba se vracet, teď brečí a neusne jen u zoubků nebo rýmy. Doporučuju i naučit dítě na nějakou oblíbenou hračku (plyšáka usínáčka), kterou bude mít důsledně jen v postýlce, nikdy ne jinde, ono se pak na ni bude těšit (teď to ještě nepobere, ale zvykne si, že vedle něj spinká třeba medvídek, a za pár měsíců bez něj nedá ani ránu). Ještě v tomhle věku pomáhalo dát mu muchlat plínu a klidně hodit i přes hlavu.
@Mirka Dušínová píše:
Alergii na kravské mléko nemá? I když kojíš a ty jíš mléčné výrobky, může to vadit…
Nevím, pravda je, že má už odmala řídší stolici, vpodstatě tekutou, ale doktorka mi na to řekla, že pokud dobře prospívá, tak to neřeší. Může mít alergii a zároveň krásně přibírat?