Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den,
Jak jste prosim naucili dite, aby usnulo samo v postylce, pripadne ve vasi posteli? Mame rocni dceru a porad ji musime houpat/vozit v kocarku. Sama od sebe si nelehne a neusne i kdyz jsme s ni v posteli i treba hodinu.
Dekuji
Já ten rituál postupně měnila. Byla zvyklá usnout jen u kojení, takže jsem k tomu kojení přidala zpívání písničky a prohlížení jedné specifické knížky. Po pár týdnech jsem se snažila dělat mezi kojením a tím ostatním pauzu. Tzn. jakmile začala být ospalá z kojení, tak jsem přestala kojit, vzala jí do postele, prošla knížku a začala zpívat. Ale sedadlo si to doooost dlouho.
Uspávala jsem tím stylem, že jsem občas usnula s ní.
Nehrotila jsem to a přizpůsobila se jí.
Ještě si tak dva až pět let počkej ![]()
Ale ne, vážně, u nás ještě dlouho po tomhle věku uspávání prostě trvalo cca hodinu a půl a mělo asi 4 fáze. Tomu neporučíš, můžete max zkoušet různé věci- někdy pomůže koupel, někdy klidná aktivita, jindy naopak nechat dítě vyřádit…ale s tím základním nastavení se moc hnout nedá, dokud z toho dítě nevyroste.
Už od narození. Máme rituál, že koupíme a pak se jde spat. Dřív měl po koupání nleko, to už nechce. Usne někdy sám, někdy hlásím na zádech…většinou to trvá 10-15 minut než usne
Edit: ještě doplním, že od narození měl dudlik, který měl pouze na spaní. Od 13m ho kvůli zoubkům nechce a usíná s hajánkem
Změnou spánkové asociace. To, při čem dítě usíná, jsou různé sp. asociace (houpání, kojení, ťapkání po zádech, apod). Já měnila z kojení na samostané usínání v postýlce (za mé přítomnosti).
Nacpala jsem mu co nejvíc sp. asociací (bílý šum, úplná tma, dostačující spánková rutina). Nakojila, udělali jsme rutinu, úplnou tmu, zapnula jsem šum a dala ho do postýlky. Sedla si vedle a broukala. No a vzpouzel se prvních pár dní, 1. den řval, ale bylo to lepší a lepší, a možná už 3. den to bylo dobrý a usíná od té doby sám v postýlce, bez řevu v pohodě
Já mu broukám, ale neni to ani potřeba.
Jo ale prošla jsem spánkovým poradenstvím. Měnila jsem co se týče spánku víc věcí.
Nepodvolit, přežít pár dní pláče. Roční dítě má spát v postýlce ne v kočárku
@Ivanaa228 Já jsem uspávala kojením, po odstavení (to jim byly 4 roky) uspávám prostě tím, že ležím, čtou se pohádky. Podotýkám v posteli, kde spíme spolu.
Je to dost o zvyku, pokud je dítě zvyklé na houpání, asi bych zkusila v posteli mírně pohupovat v náručí, pořád méně a méně. Samozřejmě to potrvá.