Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj děvčata potřebuju radu bydlíme v bytě 1+1 s malým dvouletým klukem a manželem. Od malička spí s náma sice na své posteli ale s náma bohužel nemáme větší byt takže kuchyn a obyvakoložnici…Poslední dobou je to horší a horší malej nechce spát bez nas zkoušíme to po dobrém po zlém jsem zoufalá ušily jsme si na sebe pěkný bič…poradtě jak to udělat nechat ho usínat samotného a odejít do kuchyně a prostě počkat? Nechci už denně uléhat s ním aby usnul ale v tom malém bytě to nejde už mu budou dva a usínámí je pro nás noční mura
Za každou radu a nápad budu vděčná děkuju moc za reakce
A co konkrétně ti na tom vadí? Malý je dva a půl pryč, taky jí „uspávám“. Zkus to postupně, jen u něj seď na posteli, až si zvykne, dej si židli k posteli, až si zvykne i na to, tak si jí dej dál a dál a pak už stůj jen mezi dveřma a pak už buď pryč úplně. Je to na déle, ale je to asi nejméně traumatizující pro všechny zúčastěné.
To jakoze nedokaze byt sam v posteli, ani kdyz vy jste ve stejne mistnosti a treba sedite vedle?
Myslim, ze 1+1 je na uspavani jeste dobry, teta mela 2 maly holky v garsonce 1kk a tam to byl fakt problem. Zkusila bych to pozvolne-dat ho spat do postele, precist pohadku/neco vypravet-my treba rikame basnicky, dat pusu na dobrou noc a jit a nechat pootevrene dvere, jeste rict, ze zase prijdes za chvilku. Ja treba rikam, ze varim/uklizim…a mudim jit neco zkontrolovat, at chvilku pocka, ze zase prijdu a postupne jsme ty intervaly prodluzovali. Uspavala bych v loznicoobyvaku a odchazela bych do kuchyne/koupelny…vetsinou neco delam a chodim se koukat.
@Sibyla0 přesně takhle to chci začít dělat já, myslím, že mě už ani nepotřebuje, poslední 3 dny si vezme flašku, otočí na mě zadek a usne
takže to takhle teď chci zkoušet, aby si zvykl, až bude brácha ![]()
@dani24687 jo já tohle období podcenila, taky proběhlo.. Teď naopak říká, že je miminko a že se chce tulit. Ale tak večer mě to nevadí, přes léto zapracujeme na denním usínání - kvůli školce jí chci naučit na to, že budu sedět a číst pohádku - stejně jako paní učitelka ![]()
Já uspávám, přes den 10 minut, večer ležím klidně i hodinu v posteli, prohlížíme knížky, povídáme, 19 měs.
Zkoušela jsem postupně nechávat samo v postýlce, mělo to opačný efekt, pak mne začala mačkat kolem krku, abych neodešla. Některé děti asi potřebují více času
Beru to pozitivně, alespoň si odpočinu ![]()
Urcite zalezi i na povaze ditete-dcerka od miminka byla spokojenejsi, kdyz spala sama. Asi me maminky, co spi od narozeni s ditkem v posteli, ukamenuji, ale nasi maly to nedelalo dobre. Kdyz s nami spala v loznici v postylce, tak jakmile jsme se otocili nebo pohli, tak byla okamzite vzhuru. V 6-ti mesicich jsme ji davali dpat do pokojicku na zkousku jen pres den a pak i na noc-spala tam daleko lip a usinala i sama, nevyzadovala nas. Ted jsou ji 2,5 roku a nekdy jde spat sama a z pokoje nas vyhodi, nekdy chce s nami cist, nekdy chce simrat na ruce. Ale usina rychle-max 10 minut, tak to neresim. Sousedovic deti vresti vecer i pres hodinu, nez je udolaji-to by me kleplo ![]()
@Mišulemišule Jak je velký? Jak dlouho uspáváš? Jsou uspávácí extrémy a jsou maminky, kterým vadí ležet u dítěte i 10 minut. Já nechala vyřvat obě - uspávání se mnou trvalo hodinu i déle, střídala jsem prsa, nějaké čtení nebo zpívání absolutně nepomáhalo. KDyž jsem je nechala samotné, tak se sice ozvaly, ale spali max. do 15 minut. A je to zase něco jiného, že nemůžu se starší ležet a uspávat i přes den, protože nás ruší mladší.
Takže přes den nechám v postýlce a jdu a veřer ležím s nima.
Taky jsme zacinali a malym byte a mazleni atd jsem delala pred a do postylky se uz slo jen ulozit, prikryt, pohladit a spinkat. Deti jsou tak naucene od malicka a dobry. Kdyz byly chvile, kdy zkousely, proste jsem s usmevem trvala na scem. Dosla klidne 20× znovu ulozit a odesla. Ppchopily, ze to tak proste bude a bez zbytecneho stresu, nerku-li vyrvavani nebo snad trestu. A preduspavaci ritualy mame dodnes(starsi 4r), spis cim dal delsi
deti potrebuji kontakt a zklidnit pred spanim.
Myslela jsem si že už je čas aby usínal ssám ale jak vidím tak to ještě není tak horký děkuju moc za reakce vyzkouším vše a uvidíme kdo bude mít větší trpělivost
Někdy si sám lehne a usne do 15 minut ale někdy ho honím do postele i půl hodiny a usínáme taky tak a to jsem si říkala že má krásný režim od mala a bude to dobrý ale on si to začíná sám protahovat…chodí spinkat v osm a budou mu 2 roky v kolik chodí spinkat vaše ratolesti?
@Mišulemišule dvoulete ditko v 19h, ctyrlete ve 20h, tu hodinu mame pro sebe ma vse dulezite, holt ti starsi hur nesou, ze mama miluje stejne i dalsi deti a k veceru s unavou je to obcas fakt vyssi politicka ![]()
@Mišulemišule malá se řídí i ročním obdobím, v zimě chodí spát kolem osmé, teď tak kolem deváté, v létě chodí i po desáté - ale tak na chatě je jiný režim, tam děti dlouho lítají venku a ráno dlouho spí.. Mě to vyhovuje, přeci nebudu sedět od sedmi u chaty ![]()