Uspěchala jsem to? Měla jsem ještě lhát, že Ježíšek existuje?

7382
25.8.25 23:14

uspěchala jsem to..Ježíšek....

Dcera se už vloni na štědrý den ptala na existenci ježíška… to jsem neměla srdce ji říct pravdu… noo tento rok se ptala vícekrát… včera zase mě a pak i mé mamky (bylo to na popud zoubkové víly, že tedy ta není) a mamka ji to dneska připomněla že se mě má zeptat a já už byla tak nějak připravená nelhat… ale to byl mazec… fakt pláč, zklamání… nešťastná, smutná… prý nejhorší její den, že to je sen a zítra se vzbudí z toho… snažila jsem se ji vysvětlit že Ježíšek bude symbol vánoc atd…měla jsem ještě „lhát“??? Nebo tak už to má být… jo je jí devět a kousek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13762
25.8.25 23:54

Některé děti to prostě nesou hůř. Nedá se nic dělat, můžeš jí utěšovat, časem to přejde. Je lepší, když se to dozví od tebe, než třeba ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
26.8.25 00:01

U nas taky pohroma a hrozny drama. Bylo ji asi taky kolem 10 let. Ja ji to rekla sama, protoze uz byl cas a ona, ze teda Jezisek, jako ani zoubkova vila, ani velkonocni zajicek (bydlime mimo Cr a zajicek nosi cokoladu), neexistuji. Brecela asi 3 dny. Ja z toho nestastna, ale co…ted ji je skoro 16 let a zadnou ujmu nema. Ted se tomu smejeme obe. Ale vim, jak se citis. Na to zklamani bylo tezky koukat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.25 00:07

V devíti letech to zvládne. Myslela jsem, ze většina dětí na to nevěří už v šesti letech. My tohle nemáme rádi, vymyslet si, tak jsme nikdy detem neříkali nic o Ježíškovi, od začátku věděli, ze darky dáváme my rodice a prarodiče. Totéž když jim nosi sladkosti za okno Mikuláš nebo zoubkova vila dává peníze pod polstar. Vědí, ze ze jsme my, ale stejně jsou smutní, když třeba zapomeneme dát peníze pod polstar a připomínají se. A nemáme pocit, ze bychom je o něco ochudili.

• Citovat
  • Upravit
5140
26.8.25 00:15

Dcera ma 11 a jeste veri, i kdyz posledni 2-3 roky ma takove poznamky, ze si nejsme jisti, jestli tu pravdu nezna, nebo minimalne ma nejake pochyby. Taky si rikame, ze uz je asi nacase rict pravdu. At se ji pak nesmeji ve skole.
Ale moc se nam do toho nechce uz z toho duvodu, ze ma mladsiho brachu (6) a urcite by mu to rekla - ma adhd a proste si v takovych vecech neda rict, neumi se moc vcitit do ostatnich. Takze vic nez toho ze bude brecet se bojime tohoto.
Ale asi pokud se zepta, tak ji pravdu uz rekneme, pokud nezepta, tak ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.25 01:06

Dětem jsme neexistenci Ježíška řekli relativně brzy a nevadilo jim to. Naopak, pak nám to usnadňovaly, když něco někde viděly a že tohle by chtěly na Vánoce. Taky si relativně brzy začaly uvědomovat, že dárky něco stojí, chápaly, že některé jsou až moc drahé a mimo naše možnosti. Takže jsme dárky řešili ve spolupráci s nimi i s ohledem na finance. A přesto to vánočnímu kouzlu neubralo, naopak bych řekla, že si těch dárků pak vážily víc, když věděly, že jsme to kupovali my, za naše vydřené peníze a že to nespadlo z nebe.

• Citovat
  • Upravit
1057
26.8.25 03:02

Tak my mame babicky s docela prorizlou pusou a parkrat uz se prerekly, ze babicka koupila.. :roll: Ale ja teda s tim od malicka taky nedelam zadne tajnosti, ale ani nic nevyvracim, ale mam pocit, ze treba muj petilety kluk to sam tak nejak postupne pochopi a pak jednoho dne jen pokrci rameny nebo rekne, ze to vedel. Neudelala jsi nic spatne, kazde dite je jine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4445
26.8.25 03:35
@KKK85 píše: Více

Tak asi záleží, jak.jsi jí tu pravdu naservírovala.
U nás tak od té druhé třídy začal sám, že ty dárky kupujeme my a jak to teda mami je..no mu říkám, že teda nevím, ale nám nosí dárky Ježíšek.
Další rok měkká verze, že něco teda koupíme my a něco donese Ježíšek.
A letos mu bude dvanáct a jak to teda s tím Ježíškem je, mami no řekni jak to je, bavili jsme se ve škole a fakt ty dárky prý kupují rodiče, jak by to někdo stíhal kupovat, balit…no tak jsem mu kývla hlavou, že to tak je…přesouval mě dlouho.
No ptal se mě, proč jste mu to neřekli dřív, tak jsem mu řekla, že jsme mu to kouzlo Vánoc nechtěli kazit…
Snad to pochopil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
26.8.25 03:50

Synovi je 8, taky se ptal včera. Řekla jsem mu, že dárky kupuju, ale pak jsou nějaké, které ani nevím od koho jsou, že se sejdou dárky od dědy, babičky a tak. Má tam trochu prostoru na to doufat, že Ježíšek mu dá něco mezi dárky, které nekupuji a zároveň to je i prostor na zpracování. Vím, že natvrdo by to nezvládl. Takto mi na konci debaty řekl, že si bude přát lego.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22907
26.8.25 05:56

Dceram je 11 a 8 a stále věří, věříme. Už loni starší říkala, že její spolužačka nevěří na nic, na Ježíška na zubnicku, na skřítky..že ji dárky dávají rodiče. Řekli jsme ji, že kdo chce věřit, věří a kdo nevěří, tak musí kupovat rodiče. Od loňska některé dárky pro rodinu a kamarády kupujeme dávno spolu, že si chceme taky udělat radost a že některé se tam vezmou ani nevíme jak :) Letos se ptala, zda si myslím, zda zase přijdou skřítci na Vánoce :) jestli to tuší nebo ví, nevím..ale myslím, že i tak by se těšila na to kouzlo od nás a jestli už letos přijde čas ji to říct, myslím, že to vezme z větší vděčnosti. Ale každé dítě je jiné. Uvidíme. Mladší dcera ta třeba už dávno nevěří na Mikuláše a čerty, hned snad v 5 letech řekla, že jsou to všechno podvodníci a byla hotová :mrgreen: na ostatní pevně věří a zatím ji nenapadlo, že by to bylo jinak.
U starší jsem už odvrátila a oddálila tohle milé lhaní už několikrát..asi bych v tom ještě pokračovala, ale stalo se, netrap se tím, vstřebá to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
26.8.25 06:29

Dceři to „propálili“ starší spolužáci v družině asi v jejích sedmi letech. Myslím, že se synem to bude podobné. Nějak jsme to nezapírali, nechtěla jsem, aby byla v kolektivu za blbce. Újmu z toho nemá a neměla, ani nebrečela, snad to syn taky vezme v pohodě. Teď už je to venku, už s tím nic nenaděláš. Ale neboj, ještě jsem neslyšela o nikom, kdo by měl újmu informace, že Ježíšek není :hug: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.25 06:48
@Anonymní píše: Více

V necelých 6 letech teď zrovna řešíme dárky od zoubkové víly a je to kouzelné, jak je dcera nadšená a básní o tom, co už dostaly holky, co přinese jí 😍na Ježíška ještě také věří, má i mladší sestru ku, tak doufám, že i pro ni to i poté chvíli ještě udržíme hezké :srdce:

• Citovat
  • Upravit
9031
26.8.25 06:58

Měli jsme tady minulý týden sestry děti na prázdniny. A synovec přesně na tohle téma zabrousil. On má 10 a neteř 9. Chodí spolu do jedné třídy, že jsou od sebe 14 měsíců a synovec měl odklad. Bylo teto, říkala ti mamka, ať nic K. neříkáš? Tak jsem zůstala napjatá, co nemám jeho sestře říkat. Už to ze sebe soukal. Karpaty tajemné úplně a šeptal, ať nás od kuchyňského stolu neslyší do některého pokoje v podkroví. Připadal si hrozně důležitě, že ví cosi tajného.
Pak jsme se spolu chvilku bavili, jak to bylo u nás, když starší zjistili pravdu, že mlčeli a mladším sourozencům nic taky neřekli. Víc se nikdy neptali, neřešili. Jen kývl a bylo. U našich dětí zjištění probíhalo bez potíží (mezi 10-11 let). Synovec evidentně taky vzal na pohodu. Neteř je poslední, kdo věří. Když máš dítě citlivější, tak s ním prostě musíš situaci probrat. Vysvětlit.
Edit. Synové povídal, že část jejich třídy zná pravdu. Jdou teď do čtvrté třídy. Taktně mlčí. Nikdo to nepleskl těm ostatním.

Příspěvek upraven 26.08.25 v 07:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16219
26.8.25 06:59

Já teda zírám, fakt někdo v dnešní době a s elektronikou věří na Ježíška do 9-11let? Děti to vydržely do první/druhé třídy, ale to jen proto, že doma nepouštíme TV s reklamami a neodebíráme žádné letáky atd. Při první reklamě u babičky na Alzu v předvánočním období už jim to šrotovalo.
Upřímně jedenáctileté dítě bude možná víc brečet kvůli tomu, že si přijde před ostatními dětmi jako pitomec, než kvůli té neexistenci Ježíška. Když se dítě neptá, brala bych to tak, že ví a hraje tu hru dál, ale když se v tomto věku zeptá, už bych nelhala ani omylem. My byli tři sourozenci, a vůbec si nepamatuju, kdo kdy na to přišel, ale na prvním stupni už jsem z kapesneho šetřila na dárky a děsně mě bavilo být taky Ježíšek. Moje čerstvě desetiletá si to už loni taky užívala a říkala, že vybírat a balit dárky je ještě lepší než se jen těšit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16219
26.8.25 07:06
@Anonymní píše: Více

My měli loni první Vánoce, kdy už při těch přípravách děti obě otevřeně věděly. Obě děti se zapojily do vyrábění/kupování dárků (jen jsme jim dali horní limit), a tak strašně se u stromečku těšily, až já nebo táta otevřeme dárek od nich, že to bylo krásné. To když děti objevují krásu v tom někoho obdarovat, přemýšlet, co má rád, vyrobit něco od srdce atd., to má taky svoje kouzlo. A jejich radost, že já mám radost, byla tak opravdová, že to byly fakt nádherné Vánoce. Takže neboj, kouzlo mají i „potom“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí