Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem,
měla bych otázku k ústřednímu topení. Chceme rekonstruovat byt. V kuchyni máme ÚT, které je tam zbytečné, nikdy ho nepoužíváme. Architekt nám navrhl jeho odstranění. Vzhledem k možnostem, které máme, by to bylo asi nejlepší řešení. Poslala jsem našemu BD/SVJ dotaz, zda je to možné. Přiznám se, že jsem to považovala spíš za řečnickou otázku, protože byt máme v osobním vlastnictví. Odpověď mě překvapila. Prý nesmíme topení nejen odstranit, ale ani nikam posunout. Myslíte, že to tak fakt je? To nesmím v bytě, který mi patří, posunout radiátor ani o metr??? Máte s tím prosím někdo zkušenost?
@mončatka kdo je majitelem domu? to je rozhodující. u nás bytové družstvo a i když je byt v Ov, nemůžem zasáhnout do věcí, jako jsou rozvody v šachtě, topení a balkon. Musíme žádat povolení od družstva.
@mexxx píše:
@martina.se
máme to stejně
my chtěli zasklít balkon, no prd.. družstvo nedovolí, neuděláme nic ![]()
@martina.se Bytové družstvo a Společenstvo vlastníků jednotek. Takže to, co mi odepsali, je teda v pořádku? Zdá se mi to trochu divné vzhledem k tomu OV, ale hádat se s nimi nebudu.
@martina.se Chceme vybourat stěnu mezi kuchyní a obývákem. Uprostřed stojí stoupačky a radiátor
No nic, holt to architekt bude muset vymyslet jinak.
@mončatka tak to bohužel. Jak je tam to družstvo, tak žádat jejich povolení. Oni to povolit můžou, ale prostě k tomu musí dát štempl oni. Co se týče těch stoupaček, je to asi to samé - minimálně u nás - do stoupaček nezasahujem, jsou majetkem družstva. ![]()
@mončatka topení odstranit nejspíš opravdu nemůžete. Když už nic jiného, tak byste byt měli temperovat. U cihlových bytů by neměla teplota klesnout pod 18°C, jinak začínají tyto byty plesnivět.
Pak jsou i pro vyúčtování tepla dělány korekce, dle polohy bytu a náročnosti vytápění. A určitě jsou i jiné důvody, proč to nelze…
@mončatka Mam byt v OV, kdyz se stavel, probirala jsem s developerem klientske zmeny; do koupelny jsem chtela mensi radiator, rekli, ze to neni mozne kvuli normam na teplo, ze na urcity pocet m2 musi byt radiator o urcitem vykonu; Jinak by to zrejme nezkolaudovali. Je mozny, ze to odmitli taky kvuli nejakejm normam…
@Malaga Nemyslela jsem odstranit, spíš jen posunout. Ale máte všichni pravdu, je to zásah do bytu a v podstatě i majetku družstva. Jak jsem psala, štve mě to, ale beru to tak, jak to je.
@martina.se @Malaga @Gorlami Moc děkuju za reakce a za pomoc. Měla jsem tendenci si myslet, že si tu na nás zasedli, ale teď je mi jasné, jak moc jsem se spletla. Hezký večer ![]()
@martina.se Me akorat stve, ze dokud byl dum v majetku mesta, tak vsichni rezali radiatory jak zbesili.Co je to druzstva, tak si neskrtneme ![]()