Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@malytlustyhroch píše:
Co vi malokdo:
S tim, jestli to utahnes ti neporadim, nevim.
- Nektere secondhandy jednou za 2 mesice delaji vyprodej „vse za 20“/" 10", a daji se tam na velikost 42 za 20,– koupit slusny dziny.
- Kauflandi privatni znacka „K-klasik“ je opravdu velmi chutna, zvlast pokud jde o testoviny a protlak.
- Balea tuhe mydlo z DM je to nejlepsi, s kterym jsem se kdy setkala, misto sprchace idealni.
- kdyz houbicku na nadobi po kazdem pouziti proplachnes, vyzdimas a das na okraj drezu, vydrzi ti mnoho tydnu (vs. 3dny, kdyz ji nechas ve drezu.
- Je potreba prubezne vytvaret rezervu na zubare a leky.
- Boty nevydrzej vecne.
ona celkově značka balea není vůbec zlá ![]()
A Lidl taky není marny na jídlo…jinak doporucuju přestat kouřit ušetřis koruny i zdraví…jinak když se chce všechno jde ,jsi sama najdi si druhou práci a dáš to…
@Ennny píše:
A Lidl taky není marny na jídlo…jinak doporucuju přestat kouřit ušetřis koruny i zdraví…jinak když se chce všechno jde ,jsi sama najdi si druhou práci a dáš to…
Přesně, já když byla sama bez dítěte a manžela, tak jsem taky honila každou brigádu. Zaplácnutí volného času, plus koruny. Hlavně člověk je i velmi flexibilní, takže jsem se nemusela koukat na práce od-do, kvůli dítěti, přesčasy také nebyl problém…
Jak ušetřit? Kosmetiku a drogérii kupovat jedině v akci, chodit všude pěšky, sám si vařit, obrážet v Kauflandu nebo Sparu chlaďáky s věcmi s omezeným datumem spotřeby, já takhle hodně kupuju veganský jogurty a mlíka co mají den/dva do data spotřeby, u nás ve městě to asi moc lidí nežere
mívají i normální jogurty, sýry, saláty. Nic co je prošlého ale nekupuji. Jinak já jsem dokud jsem byla sama dost ušetřila na jídle - hovězí vývar z kostí, do toho pár kousků zeleniny, zavářka - stojí to pár korun. Nebo gulášovka z pytlíku mi stačila na oběd i večeři, když jsem si k tomu dala dost rohlíků. Čočka taky není drahá.
Vyžít se dá, ale počítej, že to bude systém od výplaty k výplatě. Spočti si, kolik ti z těch 5 000Kč zbyde, když kromě nájmu poplatíš telefon, dopravu (práce, nákupy), pojistky či jiné podobné věci atd. Počítej s tím, že budeš muset žít skromněji, nehledě na to, že těžko z těch 5 000Kč ještě něco našetříš.
Máš v plánu v budoucnu měnit zaměstnání? Je šance na to, že se ti reálně zvýší příjmy?
Seš sama, nepotřebuješ nějaký velký byt, rozhodla bych se dle ceny. Nevím kolik Ti je let, jaký žiješ život a tak, ale napadá mě co spolubydlení? S nějakou kamarádkou?
Tak já si myslím, že z 5000 na osobu se vyžít dá. Samozřejmě to není na nějaké vyskakování, ale já třeba šetřím takto:
Já si teda nedovedu představit, k čemu bude jednomu člověku dobrá 2+1, kromě toho, že toho bude mít víc na uklízení a vytápění. 1+1 je úplně dostatečné, zvlášť když jdeš jen do nájmu, kdykoliv můžeš vyměnit za větší.
S 5 000 se dá podle mého vyjít celkem v pohodě, pokud se člověk umí trochu hlídat a neutrácí za blbosti. Jak šetřit už je tu milion diskusí - v prvé řadě bych přestala kouřit, dále si veškeré výdaje zapisovala, abys měla přehled, připravovala si svačiny (nebo i obědy) z domu, abys nekupovala přes den drobnosti, za to se peníze rozkutálí snadno, vařila ze základních surovin, snažila se šetřit na nenadálé výdaje. A hledala lepší práci, klidně i za cenu stěhování někam dál.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci slyšet váš názor. Chci nebo vlastně musím se stěhovat. Přemýšlím nad 1+1 nebo 2+1 (budu tam sama, občas nějaká návštěva) nájem i se službami by byl 7000. Na výplatu mám 12-13000. Myslíte, že se dá vyzit s 5000 tisíci na jednu osobu na měsíc? Popřípadě uvítám nějaké rady do začátku, jak co nejlepe šetřit, co nakoupit, co je naopak zbytečné. A pokud by jste si mohly vybrat, braly by jste 1+1 nebo ten 2+1? Zas si říkám, že by bylo super mít ložnici mimo obývák ale na druhou stranu si myslím, že s menším bytem bych ušetřila (topení..) děkuji za veškeré rady
Já bych si vybrala menší byt a radši aby mi pár stovek zbylo navíc. Vzhledem k tomu, že se platí 80 % nákladů tepla v paneláku za topení nehledě na to co protopíš, může to být v menší ploše bytu docela rozdíl jen za topení. Jsem z města, kde jsou nájmy drahé a spousta lidí je ráda, když pro sebe má vůbec svůj pokoj. Ve 2+1 žijí rodiny s dětmi. Už to že budeš mít zvlášť kuchyni mi přijde super. Tady se hodně prodává 1kk, kde máš dohromady ložnici s kuchyní a spousta lidí tak žije. Natož mít pro jednoho ještě zvlášť obývák. Radši bych šetřila nějakou rezervu či si ten rozdíl v nájmu využila třeba na jídlo. Ono s tou částkou budeš muset přemýšlet co koupíš. A někdy je takové přemýšelní vyčerpávající, hlavně když přijdou nečekané výdaje. Ty nemáš zkušenost, kolik za sebe utratíš měsíčně, že se ptáš jestli vyžiješ s 5 tisíci za vše?
Neumim si to jako mlada a bezdetna predstavit, kratkodobe ani, ale ne dlouhodobe, budes jen prezivat od vyplaty k vyplate, co delas, ze beres 12-13 tis? To je hrozne malo, koukala bych po nove praci ci jak si zvysit kvalifikaci na trhu prace..
Btw s tvymi financnimi prostredky bych volila garsonku a neco posetrila.
Taky platím inkaso 7000, ale už se vším všudy, je v tom i internet a poplatek za televizi apod., zkrátka komplet. Příjem 13.000 jsem měla, když jsem byla 3/4 úvazek se školkovou dcerou. Šlo to i tak, ale nebylo to nic moc, občas vypomohla babička,,,třeba před Vánoci apod. Kdyžbych byla sama, tak úplně bez problémů, v případě, že nesplácím žádnou půjčku třeba.
No dřív bych bez přemýšlení volila 1+1, ale dneska po zkušenostech bych přemýšlela dopředu, a říkala si, že jednou budu chtít dítě, třeba i s partnerem hih, tak bych šla do 2+1, protože výměny pak nebývají jednoduchý, resp. byty nejsou. Mluvím o státních bytech, což předpokládám je i ten tvůj, podle výše platby, ne?
@Anik Myslím, že to nemusí být státní byt, podle výše nájmu i zakladatelky příjmu by to klidně mohlo být třeba v Ostravě. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, chci slyšet váš názor. Chci nebo vlastně musím se stěhovat. Přemýšlím nad 1+1 nebo 2+1 (budu tam sama, občas nějaká návštěva) nájem i se službami by byl 7000. Na výplatu mám 12-13000. Myslíte, že se dá vyzit s 5000 tisíci na jednu osobu na měsíc? Popřípadě uvítám nějaké rady do začátku, jak co nejlepe šetřit, co nakoupit, co je naopak zbytečné. A pokud by jste si mohly vybrat, braly by jste 1+1 nebo ten 2+1? Zas si říkám, že by bylo super mít ložnici mimo obývák ale na druhou stranu si myslím, že s menším bytem bych ušetřila (topení..) děkuji za veškeré rady
Nedá. Jeden nečekaný výdaj tě položí a budeš žít z ruky do pusy. Řešila bych nalezení lépe placené práce, případně měj alespoň částečně finanční rezervu