Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, právě jsem zjistila, že jsem těhotná
. Před prvním porodem jsem 3× potratila. I s utrogestanem teda. Po 4 už se to udrželo. Má otázka zní jestli mám letět na gyndu kvůli utrogestanu a nebo mám čekat až cca do 7 týdne s první kontrolou? Až bude vidět srdíčko a utrogestan teda nehrotit. ![]()
Byla to zamlklá těhotenství nebo spontánní potraty? V každém případě bych cinkla na gyndu, co s tebou dále.
Tak zamlklé těhotenství neovlivní vůbec (tam je naopak progesteronu dostatek a těhotenství se drží, i když neprosperuje), spontánní ano, pokud je způsobeno nedostatkem progesteronu. V každém případěpokud nešpiníš nebo nemáš jiné potíže, vydržela bych do pondělka a pak cinkla svému lékaři.
@Miminko9 Mám velmi podobné zkušenosti, určitě bych si zavolala na gyndu a zeptala se. Zajímalo by mě ještě, do kolikátého týdne jsi brala Utrogestan s posledním těhotenstvím? Děkuji a hodně zdravíčka ![]()
@ugluk
Tak to jsem vůbec nevěděla.🫣 Proč mi teda doktor po prvním zamlklým dával Utrogestan?
@Anonymní mockrát děkuji. ![]()
Myslím, že jsem ho brala do konce 3 mesice, ale nejsem si jistá. Už jsou to 3 roky ![]()
@Miminko9 píše: Více
Protože spousta žen potřebuje mít pocit, že se pro toaspoň něco dělá. V reálu je obvykle rozhodnuto už v okamžiku spojeníspermie s vajíčkem, kdy se prostě embryo geneticky neuspořádá tak, ajk by mělo, potom v prvních týdnech těhotenství zaniká, to nemá s hormonama nic společnýho. Pokud je málo progesteronu, embryo může být úplně v pořádku, ale tělo ho neudrží, dochází ke špinění, krvácení… tam má smysl progesteron dodávat zvenčí. Alevětšina zamlklých těhotenství je způsobená geneticky. A ono se to dost blbě poslouchá - prostě nemůžeme dělat nic, než čekat a doufat… Já to znám, taky jsem měla ZT i přes velkou dávku Utrogestanu.
Ale obecně Utrogestan vůbec ničemu neuškodí, progesteron se v těhotenství vyskytuje ve velkém sám o sobě, takže jeho dodávání zvenčí nenína závadu a může pomoct, proto se taky zcela v klidu předepisuje ve velkém, co kdyby. I jenom pro ten dobrý pocit, ten se taky počítá.
Ja u prvního dostala hned v 6tt duphaston, další těhotenství jsem 3× potratila a u čtvrtého dostala v 9tt na kontrole utrogestan. Ty s praskama jsem donosila. Celkově se to bere jako placebo, ale kdo ví. Jestli tě to hodí do klidu, tak se klidně u doktora prihlas