Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Jsem po ZT v 12+3 a začínáme se snažit. Kamarádka mi řekla o Utrogestanu. Jaké máte zkušenosti? Mám si o něj říct? Pomůže?
Ne, je to většinou placebo. Utrogestan má smysl v případech, kdy tělo vytváří málo hormonů, ale s tím se většinou nedá ani otěhotnět.
Pomuze pokud je problem s udrzenim plodu, nebo pri kratke lutealni fazi. Taky pomuze aby byl pravidelný cyklus. Pokud jsi ale v pořádku, neresila byxh zbytečně prasky.
@Nikca7 píše:
Pomuze pokud je problem s udrzenim plodu, nebo pri kratke lutealni fazi. Taky pomuze aby byl pravidelný cyklus. Pokud jsi ale v pořádku, neresila byxh zbytečně prasky.
To právě nevím. Na příčinu se nepřišlo.
Pokud je v těle nedostatek progesteronu, těhotenství se neudrží a odchází, spontánní potrat (příčiny jsou samozřejmě i jiné).
Pokud je ho tam dostatek, tělo si embry plod drží, i když je mrtvý - srdíčko netluče, ale k potratu nedochází nebo až za dny, spíše týdny. To je zamlklý potrat.
Z toho plyne, že snažit se zamlklému potratu zabránit přidáním dalšího progesteronu je zcela zbytečné.
Nicméně i přesto někteří doktoři progesteron dávají jen tak, pro lepší pocit, i když jeho efekt je nula nula nic. Takže v tvém případě by nepomohl, ale i tak je možné, že ho doktor nabídne. Už jen pro ten klid v duši - kamarádka mi říkala… a já udělám cokoliv.
Nebo se stejně potrat rozjede, i kdyby člověk do sebe narval celou krabičku. Někomu Utrogestan neoddálí ani MS, tělo prostě někdy dělá, co chce a co potřebuje.
Ahoj holky, já jsem úplně blbá. Dostala jsem utrogestan, kvůli krvácení mimo cyklus, po sexu.. Jinak cyklus pravidelný 28 dní. No a já ho začala brát asi 8 DC…pak jsem si všimla že to beru špatně a asi 14 DC jsem ho vysadila.. Teď je to 2 dny a já krvácí, celé jsem to rozhodila a to se snažíme o mimi
… Tak nevím zda tohle mám počítat jako menstruaci, to asi uvidím jak dlouho budu krvacet.. Ach jo
@Anonymní píše:
Ahoj holky, já jsem úplně blbá. Dostala jsem utrogestan, kvůli krvácení mimo cyklus, po sexu.. Jinak cyklus pravidelný 28 dní. No a já ho začala brát asi 8 DC…pak jsem si všimla že to beru špatně a asi 14 DC jsem ho vysadila.. Teď je to 2 dny a já krvácí, celé jsem to rozhodila a to se snažíme o mimi… Tak nevím zda tohle mám počítat jako menstruaci, to asi uvidím jak dlouho budu krvacet.. Ach jo
určitě se to zase brzo srovná, těžko říct, jestli to krvácení počítat jako menstruaci, asi bych zvážila dle délky a intenzity oproti tomu co máš normálně. Já brala utrogestan na špinění, které jsem měla někdy od ovulace až po MS, ale mně teda nikdy nepomohl.