Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dostala jsem obecní byt a mám uhradit 218 000 Kč, co by 60% z oprav bytu, které provedlo město.
Tak si zjišťuji možnosti co a jak. Říkala jsem si, že bych si vzala 250 000 Kč, abych měla i na ledničku, nábytek…
U některých bank bych přeplatila cca 70 000 Kč
![]()
Nemáte pro mě tip, jak tuto situaci vyřešit?
Úvěry ani dluhy nikde nemám, jsem státní zaměstnanec, pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou, jsem rozvedená a mám téměř 4 leté dítě.
Ty jo… A není možné jít do jiného bytu? Kde se platí jen kauce? Tohle zadlužení Tě může dostat na dno… Nevyděláváš tolik, aby jsi tu částku měla našetřenou, tak jak víš, že Ti ty peníze nebudou chybět, ty splátky? A co když přijdeš o práci?
Opravdu nás není moc, co nemá žádné dluhy. Já si toho vážím a vždy hledám alternativy a hlavně-hodně šetřím, abych nebyla nucena se zadlužovat.
Pokud ale nemáš jinou možnost…
@Caitlyn píše:
Dostala jsem obecní byt a mám uhradit 218 000 Kč, co by 60% z oprav bytu, které provedlo město.
Tak si zjišťuji možnosti co a jak. Říkala jsem si, že bych si vzala 250 000 Kč, abych měla i na ledničku, nábytek…U některých bank bych přeplatila cca 70 000 Kč
![]()
Nemáte pro mě tip, jak tuto situaci vyřešit?
Úvěry ani dluhy nikde nemám, jsem státní zaměstnanec, pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou, jsem rozvedená a mám téměř 4 leté dítě.
Nějak nechápu, za co město chce ty peníze, když je byt jejich, tudíž provedlo opravy na své náklady…
Si představ, že by s šla do podnájmu, majitel provedl opravy, úpravy, výměnu oken apod, a chtěl to po tobě… Bych se pídila, jestli požadované peníze jsou v souladu se zákonem…většina oprav se provádí z fondu, kde nájemce povinně přispívá část peněz.
https://finance.idnes.cz/…/viteze.aspx?…
Tady trošku počti…dřív než bych měla zaplatit, bych se pídila po tom, za co vše mám platit, co vše patří do povinnosti abys různé opravy platila ty..
Na některých obecních bytech muzou zůstat dluhy po předchozích najemnicich, často je podmínkou pro nove nájemníky prave tyto dluhy uhradit. Bohužel. Je to proste nebo nech byt, nikdo nikoho nenutí zit v obecním bytě, ze jo.
Zakladatelko, 70 000,– u spotřebitelského úvěru neni zas taková darda, ale nejlépe ti stejne poradi v bance..nebo treba finanční poradce…
@Borůvka1990 píše:
Ty jo… A není možné jít do jiného bytu? Kde se platí jen kauce? Tohle zadlužení Tě může dostat na dno… Nevyděláváš tolik, aby jsi tu částku měla našetřenou, tak jak víš, že Ti ty peníze nebudou chybět, ty splátky? A co když přijdeš o práci?Opravdu nás není moc, co nemá žádné dluhy. Já si toho vážím a vždy hledám alternativy a hlavně-hodně šetřím, abych nebyla nucena se zadlužovat.Pokud ale nemáš jinou možnost…
Do budoucna se mi to vyplatí. Nájemné v obecním bytě je hodně nízké, oproti tomu co platím u soukromníka v pronajatém bytě teď 11 000 Kč.
A taky je tu možnost, že jednou za několik let, by byt mohl být úplně můj.
@pannda píše:
Nějak nechápu, za co město chce ty peníze, když je byt jejich, tudíž provedlo opravy na své náklady…
Si představ, že by s šla do podnájmu, majitel provedl opravy, úpravy, výměnu oken apod, a chtěl to po tobě… Bych se pídila, jestli požadované peníze jsou v souladu se zákonem…většina oprav se provádí z fondu, kde nájemce povinně přispívá část peněz.
Jedná se o rekonstrukci, je tam nová koupelna i wc, nové podlahy, atd.
Když jsem o obecní byt žádala, tak jsem věděla, že budu ty peníze muset dát.
@Caitlyn píše:
Do budoucna se mi to vyplatí. Nájemné v obecním bytě je hodně nízké, oproti tomu co platím u soukromníka v pronajatém bytě teď 11 000 Kč.
A taky je tu možnost, že jednou za několik let, by byt mohl být úplně můj.
Já Tě chápu, ovšem dobře promysli, jestli budeš opravdu schopná xxx let platit půjčku, nájem, elektřinu, případně plyn, dopravu do práce, pojištění, stravu sobě i dětem, školní výdaje, šacení… Aby jsi pak měla možnost dávat rezervu na stranu, po dobu co budeš platit toto vše budou Vánoce, narozeniny, svátky, školní výlety, nečekané výdaje jdoucí až do desetitisíců (rozbité spotřební zboží, porucha auta), riziko výpovědi v práci, nemoc v důsledku úrazu atd atd. S tím vším musí člověk počítat. Je hezký hned bydlet, ale pokud budeš platit např. 5000kč měsíčně úvěr, tak je to na cca 5let. To je fakt dlouhá,,riziková" doba. Pokud máš v záloze ochotné rodiče při penězích, kteří by Tě v nouzi podrželi, tak je riziko menší, no…