Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@KaZeAd podle zakona o spotrebitelkem uveru po vas muzou chtit max 1% ze zbyvajici jistiny. Ale nevim jestli to plati i pro starsi smlouvy uzavrene pred platnosti tohoto zakona.
@KaZeAd pokud tam nema nějakou pokutu za předčasné splacení, tak 300 tisíc. Já předčasně splatila úvěr loni a předčasné splacení bylo ve sjednaných podmínkách zdarma, čili jsem zaplatila jen zbývající jistinu.
Pak jsem měla úvěr ještě na auto a tam bylo ve smlouvě přesně definovaná částka, která se zaplatí podle toho, o kolik měsíců dříve je to splaceno.
Takže se mrkni do smlouvy o tom úvěru.
Výše zmíněné platí pouze pro smlouvy uzavřené od 1. prosince 2016. U starších smluv splatíte zbývající jistinu plus určité procento z této zbývající jistiny, podle toho, jak je to uzavřené ve smlouvě. Pokud byste se trefila do termínu, kdy končí fixace, tak můžete i u starší smlouvy splatit jistinu bez poplatků. Úplně nejjistější bude zeptat se v příslušné bance.
Takhle je mi to jasnější, děkuji všem ![]()
Jinak úvěr je myslím z roku 2014, takže ten nový zákon se na to nevztahuje. Je pro mě ale důležitá informace, že se běžně při dřívějším doplacení nezaplatí vše, jako by se zaplatilo až v reálném čase doplacení (takže třeba o 100tis více než je momentální jistina).