Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@tasa píše:
Chtěla bych se poradit, o autosedačkách nevím zhola nic. Dělím si je pro sebe na „vajíčka“-tj. ty první sedačky a na „křesla“-ty pro starší děti. Jde mi o „křesla“. Četla jsem zatím jen toto:
- jsou atesty bezpečnosti
- nekupovat bazarovou sedačku, může být bouraná, pak to není bezpečná sedačka.
- existují sedačky s Isofixem nebo bez něj. S isofixem viz např. stránky http://www.autosedacky.estranky.cz/
Dotazy?
- znáte nějaké stránky o testech?
- bourané sedačky - Ale pozná se bouraná nějak? Mimochodem, není to fáma od výrobců a obchodníků?
- co si myslíte o Isofixu.(navíc mám pocit, že k tomu musíte mít i auto pro isofixové sedačky)
- průměrná sedačka-doporučte - cena, funkčnost, praktičnost apod.
- sedačka, které se vyhnout-značka, poznávací znamení apod.
Protože jak píšete nevíte o sedačkách zhola nic, bylo by nejjednodušší zajít do specializovaného obchodu se sedačkami, kde vám dokážou během 20 minut vysvětlit vše na konkrétních modelech- rozdělení, kvalita, bezpečnost atd,,, a je to názorně vždy lepší než několik dní pročítat diskuze.
ale aspoň v krátkosti k dotazům:
@steeve prosím, malé OT
ketrá ze sedaček 15 až 36 kg je z nejužích? ( bavíme se o kvalitních autosedačkách). a myslíš, že bych narav dozadu do oktávky 2dvě 15 až 36 a jednu 0 až 18 protisměrnou? aby se tam netalčili jakože troje záda? děkujuuuu ![]()
@aničkakytička narvat to do octávky jde,
a jinak z nejužších 15-36 tak Römer Adventure- 43 cm, Cybex Solution 43 cm
@steeve to jako fakt? takže když bych dala doprostřed tu protisměrnou, tak to tam našlapu?
@aničkakytička nedávno jsem do octávky II generace montoval 2× 9-18 a 1× 15-36 a přitom ta 15-36 byla široká Cybex Solution X, která má nějakých 48 cm, a k tomu ty 9-18 Römer Eclipse a ty mají taky 43 cm
@steeve já tu mám maxi cosi tobi a maxi cosi rodi, měla jsem romeerku tu s těmi bočními ochranami, a le to byl úlet, to se mi tam fakt nevejde… tak přemejším, ajk to tam teda poskládat
myslíž, že bude rozdíl, kdy uprostřed bych dala tu protisdměrnou a na karje dvě 15 až 36? nebo u nich ( 0 až 18) není rozdílv šířce zad a u nožiček? ![]()
@aničkakytička u 15-36 je většinou nejširší místo v oblasti ramen, a u 9-18( 0-18 je nejširší místo v oblasti boků, takže většinou k sobě zapasují a pár cm je k dobru
@steeve a ještě se zeptám, je kvalitativní rozdíl mezi maxi MC rodia tou romerkou advanture?
@aničkakytička nevím jakou Rodi máš, jestli Rodi SPS, XP, XR, Rodifix, Rodi Airprotect- ono je jich hodně typů,
ale všeobecně, ta Adventure je úplný základ u Römeru, je užší, takže méně místa, méně polstrovaná, a nemá područky- což pro pohodlí nic moc, ale právě díky absenci područek se ve stísněném protoru dá dobře dostat k zapínání.
Ono nejlepší je pokud je potřeba nacpat 3 sedačky do auta si to osobně vyzkoušet, co komu bude vyhovovat i kvůli poutání.
@steeve mám rodi airptotect
vytzkoušet jistěm jneže já mám auto v takovým stavu, že nemůžu někam přijet a půjčiz si sedačky, jsme zemědělci a to auto podle toho vypadá
tak sonduju ![]()
Prosim vas rozsekněte to někdo za mě. Vybírám sedačku 9-18 a rozhoduju se mezi Romerkou a Cybex Juno fix. Potřebuju vědět která je bezpečnější, bez ohledu na cenu, možnosti polohování atd. Čistě jen bezpečnost. Už mi ztoho jde hlava kolem ![]()
@Antonie Bolavá bezpečný jsou obě stejně…tak nějak se střídají v testech (teda Junofix ho loni vyhrála hned coby novinka, letos netestovali). Já mám Junofix a u našich v autě Römerku a za mě: Junofix je lepší. Mnohem lehčí, dítě neokopává sedačku před sebou, celkově se tam prostě tak nemele, možná je v ní teda trochu víc teplo, ale v létě jezdí jen v body s krátkým rukávem, auta dnes mají klimu atd., nikdo se nemusí až tak zpotit, když je rozumně oblečený.
nicméně! určitě bych nekupovala naslepo, jsou děti, co ten pultík a to omezení prostě nesnesou, takže kdyžtak nejdřív vyzkoušet v obchodě, jestli nebude z těch, co si samy vyberou bezpultíkovou sedačku.
Ve všem souhlasím s El, bezpečné jsou obě maximálně, tam neprohloupíš. V čem by mohl být problém, že některé děti prostě pultík nerady, třeba vyzkoušet. My byli v obchodě a po opakovaném vyzkoušení obou jak s dítětem, tak do našeho auta, jsme se jednoznačně rozhodli pro Junofix.
Do auta se mnohem snáz instaluje, jde jak na isofix tak bez a je lehčí. Ale opravdu bez vyzkoušení bych do ní nešla, zkoušel si ji tam chlapeček a jak před něj dali ten pultík, spustil hysterák. Dceři se v ní líbí moc.
Ale z hlediska bezpečnosti jsou na tom opravdu stejně, jen každá funguje na jiném principu - Romerka poutá dítě pásy, cybexka má pultík „ala airbag“.
Vyzkoušet bych ji jela určitě. Mně právě připadá bezpečnější ten pultík. Starší má Romerku a v pohodě se během cesty z vrchního dílu těch pásů vyvlékne. Mladší by snad pultík neměl vadit, je taková pohodářka, spíš flegmouš, myslím, že jí nějaký pultík bude buřt. No ale pořád mi to nedá a přemýšlím a přemýšlím. Chci hlavně nejbezpečnější sedačku, co se tady dá pořídit. Nerada bych si někdy něco vyčítala
Škoda že jsem před třemi lety o pultíkovce ještě nevěděla, chtěla bych ji i pro tu starší
Díky za názory
Já mám pro syna s pultíkem a spokojenost největší. Zvyknul si na pultík rychle nebyli žádné problémy.