Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Chtěla bych se poradit, o autosedačkách nevím zhola nic. Dělím si je pro sebe na „vajíčka“-tj. ty první sedačky a na „křesla“-ty pro starší děti. Jde mi o „křesla“. Četla jsem zatím jen toto:
Dotazy?
@tasa co se týče testů, zadej si na googlu „testy autosedaček ADAC“, podle těch se asi řídí většina lidí. Bouraná sedačka opravdu může být problém, takže použitou bych rozhodně nebrala. Nemusí na ní být nic poznat ale člověk nikdy neví. Isofix je asi lepší ale jak píšeš, ne do každého auta lze takovou autosedačku nainstalovat, my máme starší Felicii a Octavii, takže máme autosedačky bez Isofixu. Co se týče konkrétní značky, dobře vychází v testech třeba Römer nebo Cybex, my máme vajíčko Römer a potom tu větší, 9-18kg Römer King Plus.
Já se vyjádřím k tomu bourání, podle mě to prostě být poznat nemusí. Bourali jsme, náraz v relativně vysoké rychlosti a na sedačkách by to nikdo nepoznal… Ale sedadlo řidiče a spolujezdce ten náraz zlomil… Se sedačkama (MC Priori XP a Romer King Plus) se nestalo na první pohled vůbec nic… Ale stejně jsme je vyřadili, už jim prostě nevěřím… Takže kluci mají sedačky nový…
@tasa Souhlas s tím, co píšou holky. Za mě navíc to, že do sedačky bez isofixu bych nešla. Podívej se na nějaké crash testy s isofixem, bez něj s dobře upoutanou sedačkou pásy a bez něj se špatně připoutanou sedačkou pásy. A isofix už se dává do aut už řadu let snad povinně, starší auto bych vyměnila.
@katehon to ej vyloženě za pakatel, koupit novější auto s isofixem ![]()
@katehon Tak to už je zase dost přehnané. spousta sedaček je dostatečně bezpečných i bez isofixu. Auto bych určitě neměnila ![]()
@aničkakytička píše:
@katehon to ej vyloženě za pakatel, koupit novější auto s isofixem
Domontování isofixu stojí tak maximálně 700,–, pokud tam mají auta připravu. Jinak v testřech vychazi nejlepe ROMER a pak je zbytek. Pokud jezdíte často, tak se dobrá sedačka vyplatí i proto, že jsou z lepší látky a neprodřou se jako čínské Kiddy atp.
*fáma si myslím ty bourané sedačky nejsou, hádám, že to mají otestované. ANo třeba nárazem zničená být nemusí, ale ty to nepoznáš…a testovat to na svým dítěti asi nikdo nechceme že ![]()
*isofix, určitě ano. Je to pohodlnější a bezpečnější. To bezpečí je hlavně o tom, že většina sedaček na isofix je správně připoutáno (tam moc nemáš co zkazit), kdežto u těch na pásy se uvádí zhruba jen 30%. Od určitého roku výroby je v autech povinný, takže pokud nemáte hodně starou šunku, je pravděpodobné, že ho tam máte.
Obecně ty větší sedačky (tedy „křesla“) se dále dělí. Hlavní kritérium zatím je váha dítěte: na 9-18 a 15-36kg, plus různé kombinace 9-36, 9-25 apod…ty větší váhové rozsahy jsou vždy kompromis (ochránit 9kg mimino stejně jako 36kg skoro puberťáka je dost velký rozdíl), proto je lepší koupit nejprve 9-18 a pak tu následnou, i z hlediska pohodlí pro dítě.
Navíc většina lidí si ještě myslí, že když koupí 9-36 děsně ušetří, protože už žádnou další nebude muset kupovat, to je ale nesmysl, protože autosedačka má životnost 5-6 let tudíž stejně je nutné koupit minimálně 2 ![]()
Autosedačky se dělí podle hmotnosti (a věku) dítěte 0-13kg = vajíčka, vozí se v protisměru jízdy. vlastní 3 nebo 5 bodové pásy. 0-18kg - kombinovaná autosedačka - je to sice křeslo, ale v protisměru jízdy. vhodné pro velké děti, které odrostou vajíčku, ale nemohou jít do klasické další kategorie
9-18kg - křeslo, vlastní 5 bodové pásy, poutá se do auta pásem.
15-36kg - křeslo, ale už nemá vlastní pás. poutá se i dítětem rovnou autopásem.
9-36kg - mezikategorie. je to křeslo, které se dá předělat. jsou různé typy, k těm nejlepším v téhle kategorii patří ty s pultíkem. 9-15kg se dítě poutá do sedačky autopásem přes pultík, pak se sundá a třeba i nějaká základna, a je z toho klasická 15-36kg
existují i další pravidla pro volbu správné kategorie, a tím je např. že do posměrné autosedačky musí mít dítě 9 měsíců, 9 kg a samo sedět = minimální kritéria. čím déle v protisměru, tím lépe (zátěž při nehodě na páteř je menší.)
autosedačka má životnost nějakých 5-6 let. pak dochází ke změnám ve struktuře plastových hmot a nemusí vydržet náraz při havárii.
bazarová autosedačka je vždycky risk - nemusí se na ní poškození vůbec poznat. takže pokud použitou, jen třeba od příbuzného nebo kamarádky, která vím, že mi nebude lhát.. a to asi jen vajíčko, u kterého je doba používání přibližně rok. ty větší autosedačky se většinou „dodělají“.. rozhodně to není trik prodejců, je to fakt, že plasty nevydrží. mikrotrhlinku okem nepoznám.
existují homologacee ECE, která je ale na nic, tu získají i sedačky, které jsou vlatsně nebezepčné..
existují i nezávislé testy, které provádí např. ADAC nebo OAMTC,
http://www.adac.de/…default.aspx
kde je spolehlivý obrázek o konkrétním typu sedačky.
nebo OAMTC http://www.oeamtc.at/?…
na stránkách Dtestu jsou také testy autosedaček, ale musíš být členem/předplatitelem.
mezi těmi, které dlouhodobě vycházejí dobře jsou roemer, maxi cosi, cybex. ty první dvě značky jsou dlouho zavedené, vlatsně průkopníci, cybex je novější, ale už taky zavedený a je právě dobrý v těch pultíkových sedačkách.
dále existují dva základní způsoby poutání sedačky do auta. jedním je isofix. což jsou oka v autě, na sedadle, tedy v tom zlomu mezi opěrkou a sedákem, do kterých se chytí packy autosedačky. auto ho musí mít z výroby, přidělat nejde. pokud takovou věc v autě máš, je to dobré jí využít. poutání pásem je rizikové v možnosti chyby při poutání do auta, tady jí neuděláš. u vajíček je to samostatná základna která zůstává v autě a sedačka se na ní nacvakává, u ostatních je to součást sedačky.
co se doporučení týká - záleží na stáří dítěte.
já za sebe ze své zkušenosti a na základě adac testů doporučím cybex. mají bezvadná vajíčka, a autosedačky 9-36 a 15-36, celkem nově i 9-18 a 0-18kg. takže už pokrývají vše. jsou to vesměs sedačky s pultíkem, který se mi velmi osvědčil,.a le je pravdou, že není pro každé dítě, některé se s ním vztekají. cenově josu přijatelní (kromě té 0-18kg
,kvalita vysoká, jsem s nimi dlouhodbě spokojená.
maxi cosi je taková klasika ale přijde mi že zaspali inovační dobu, na isofix vyrábějí jedno ze dvou nejbezpečnějších vajíček - mc cabriofix a easyfix základnu, ale cena je dost vysoká.
roemer je taky stálice. jejich vajíčka jsou ale dost těžká. nejvíce se kupují king plus (9-18kg) a pak ta poslední kategorie 15-36kg.
ještě záleží na tom, pokud budeš kupovat vajíčko, zda chceš mít možnost nacvaknutí vajíčka na kočárek. dá se vybrat taková, aby to šlo, a aby byla bezpečná. ne vždy, ale často ano.
vyhnula bych se všem, které v těch testech (ADAC, OAMTC ) propadly, což je pro mě vše pod průměrné hodnocení. osobně volím jen ty co mají + (gut) hodnocení.
@quinny no no no, naše oktávěnka není žádná šunka a isofix nemá
![]()
@aničkakytička třeba má aspon přípravu na isofix a pak se dá dokoupit. Starší fordy a Hondy to tak mají…
Tak ja nebudu tak radikalni, vse je samozrejme otazka cena versus kvalita, ale to je vsude. Chapu lidi, co nemaji na mercedes a jezdi 20 let starou skodovkou. Kazdopadne autosedacku bych brala pouze novou ci od znamych a starou max 2-3 roky, protoze plasty starnou a sedacky maji zivotnost max 6-7 let. A koukla bych na testy ADAC, kde jsou vsecky testovane sedacky.
Ja v kategorii 9-18 kupovala Chicco Key 1XP, ktera byla takovy kompromis, mela kdysi 3* v testech a stala kolem 2500. Samozrejme existuji lepsi a drazsi sedacky, treba Romer, Cybex a podobne. A osobne si myslim, ze u teto kategorie neni isofix uplne nejnutnejsi, protoze sedacku poutas jednou za delsi cas (pokud ji tedy neprehazujes mezi auty) a na upoutani si fakt das zalezet, takze spatne pripoutana sedacka pasy temer nehrozi.
V kategorii 15-36 uz bych rekla, ze je isofix fajn, protoze sedacku poutas pri kazdem usazeni ditete. Takze nejenze sedacku bez isofixu poutas do auta stale (fakt opruz), ale hrozi i spatne upoutani sedacky mnohem vice nez u predchozi kategorie. A v teto kategorii uz se v cenove kategorii kolem 2000 daji sehnat slusne kousky, treba Cybex ![]()
@aničkakytička píše:
@quinny no no no, naše oktávěnka není žádná šunka a isofix nemá![]()
![]()
tak pardóóóón ![]()
oktávěnka je totiž kapitola sama pro sebe, protože tam byl iso dlouho za příplatek…šmejdi ![]()
@Aliik píše:V kategorii 15-36 uz bych rekla, ze je isofix fajn, protoze sedacku poutas pri kazdem usazeni ditete. Takze nejenze sedacku bez isofixu poutas do auta stale (fakt opruz), ale hrozi i spatne upoutani sedacky mnohem vice nez u predchozi kategorie. A v teto kategorii uz se v cenove kategorii kolem 2000 daji sehnat slusne kousky, treba Cybex
Tohle mi přijde maličko mimo, protože tahle kategorie se poutá s dítětem…takže pokud nejsi schopná správně připoutat dítě tak je asi dost jedno, že sedačku drží isofix ![]()
Nicměně isofix je fajn a bezpečnější v každé kategorii o tom nic ![]()