Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, já už proste nevím jak dal..mám 6 letou dceru a 2 letou..do té doby než se narodila druhá, tak jsem byla vyrovnaný, usmevavy člověk..ale teď…holky, já už to nezvladam..nemám čas na starší, protože ta malá nás nenechá v klidu..nemáme žádný společný čas..to je věc první..druhá je ta, ze ta malá je proste nezvladatelna..nemůžu s ni do herny, nemůžu s ni do města, nemůžu s ni do krámu nemůžu nic..furt se jen vzteka, jakmile není podle ni hází ssebou o zem a vzteka se a děla ostudu..jsem jen neustále s tím dítětem a už nevím co dal, jsem vyčerpána uspavani taky katastrofa a o tom ze se kolikrát budí třeba pětkrát za noc s proste si vymysli, ze chce drbat, ze chce jist a spoustu jiných věci..přítel je neustále v práci, ale nepomůže s ničím, jsem na všechno sama..každý den mám úplně stejný..Když ho poprosím o to ze chci jít třeba na diskotéku, ze si chci odpočinout neexistuje..Když máme jednou za měsíc hlídání, tak jsem většinou s nim u jeho kamaráda a tam si mě stejně nevšímá..Ještě do toho mám teď fakt náročný období, umřela mi maminka, Babicka a Tata během roku..stal se ze mě zlý člověk, agresivní negativní a věcně řvouci kr*va..Já už nevím jak dal, malé se věnuji víc než dost, snažím se ji zabavit věcně s ni něco doma dělám, pak všechno kolem domácnosti, starší má kroužky a školu a já jsem na všechno tak sama..Nemám snad už jedinou kamarádku 😞 😞 😞Je mi hrozné. Omluvam se za hrubky, protože jsem to teď psala tak jak mě vše napadlo.Tem které to docetli až sem moc dekuju! Nevite proč malá je taková? Jestli je až moc temperamentní? Nebo jestli je to období a přejde to? Dekuju za každou odpověď PS: Snad nejzoufalejsi matka na světě
To přejde. Mám 11let a 2,8 let a chvilku to bylo náročný. Já si ovšem s dítkem hraju furt.
Tak pokud má mladší pevně nastavené hranice a stejně vyvádí, tak je jen trošku víc náročnější na jejich pochopeni a přejde to. Čas na starší je samozřejmě méně, ale to taky časem pomine. Přítel, který kašle na vlastní děti a na tebe, no co ti na to napsat? Snad víš sama jak to je a zda by ti nebylo lépe bez něj když už stejně všechno děláš sama. Ale chápu jsi určitě na RD takže zřejmě zajišťuje tu finanční stránku věci. Je mi líto toho co tě poslední rok potkalo. Nicméně to jaká je u vás rodinná situace, tedy, že se ti nedostává pomocí a zájmu od otce děti je bohužel tvoje chyba. Je to chyba výběru, chyba nastavení ve vztahu, ve výchově a vůči tobě. To je něco co si musíš vyřešit ty sama.
Ty si dobrovolně uděláš dvě děti, navíc s chlapem, co není schopný nijak pomoc a pak tady brečíš, že máš dvě děti, s chlapem, co nepomáhá. Tak já tomu asi nerozumim ![]()
@Lucyee píše:
Ahoj maminky, já už proste nevím jak dal..mám 6 letou dceru a 2 letou..do té doby než se narodila druhá, tak jsem byla vyrovnaný, usmevavy člověk..ale teď…holky, já už to nezvladam..nemám čas na starší, protože ta malá nás nenechá v klidu..nemáme žádný společný čas..to je věc první..druhá je ta, ze ta malá je proste nezvladatelna..nemůžu s ni do herny, nemůžu s ni do města, nemůžu s ni do krámu nemůžu nic..furt se jen vzteka, jakmile není podle ni hází ssebou o zem a vzteka se a děla ostudu..jsem jen neustále s tím dítětem a už nevím co dal, jsem vyčerpána uspavani taky katastrofa a o tom ze se kolikrát budí třeba pětkrát za noc s proste si vymysli, ze chce drbat, ze chce jist a spoustu jiných věci..přítel je neustále v práci, ale nepomůže s ničím, jsem na všechno sama..každý den mám úplně stejný..Když ho poprosím o to ze chci jít třeba na diskotéku, ze si chci odpočinout neexistuje..Když máme jednou za měsíc hlídání, tak jsem většinou s nim u jeho kamaráda a tam si mě stejně nevšímá..Ještě do toho mám teď fakt náročný období, umřela mi maminka, Babicka a Tata během roku..stal se ze mě zlý člověk, agresivní negativní a věcně řvouci kr*va..Já už nevím jak dal, malé se věnuji víc než dost, snažím se ji zabavit věcně s ni něco doma dělám, pak všechno kolem domácnosti, starší má kroužky a školu a já jsem na všechno tak sama..Nemám snad už jedinou kamarádku 😞 😞 😞Je mi hrozné. Omluvam se za hrubky, protože jsem to teď psala tak jak mě vše napadlo.Tem které to docetli až sem moc dekuju! Nevite proč malá je taková? Jestli je až moc temperamentní? Nebo jestli je to období a přejde to? Dekuju za každou odpověď PS: Snad nejzoufalejsi matka na světě
Ve dvou letech je to normální. Je to období vzdoru. Také možná cítí, že by sis ráda od ní odpočinula a tím víc se snaží o to, abys s ní byla. Podle mě to je normální chování batolete. Potřebovala by sis trochu odpočinout, aby ti někdo pomohl. Zkus promluvit s partnerem.
Jsi proste ze všeho poněkud vypsychlá, to se stává, když má člověk náročné období. Mne pomaha vysledovat si, co je spoustec nejakeho toho vzteku, a včas si to uvedomit a pojmenovat. Příklad. Vidím, ze maly dela blbosti při prevlekani, klati se, napadá na mě, nechává se porad dokola zvedat, z čehož mě za chvíli boli za krkem a tudíž mě to začne rozčilovat, a přemýšlím - aha, dela tohle, za chvilku se asi vytočím, měla bych to přestat hrotit, vždyť je to vlastně veselý zdravý a ciperny kluk a to je super. A místo abych ho třeba úplně zbytečně okrikla, ho jenom napomenu, usmernim, zabavim něčím. A ono to taky jde a nakonec se oblečeme v klidu. Chce to proste pracovat se sebou ![]()
@Lucyee to dítě tě kopíruje, zrcadlí ti tvou psychickou stránku, ty jsi zlá a nervozní, takže dítě je zlé a nervozní, tím ti to nevytýkám, máš toho naloženo dost, ale tak to prostě je - už se to nevrátí, ale proč jste chtěli druhé dítě, když ti partner nepomáhá? nebo se stalo nechtěně?
@stinga nene,bylo chtěné..snažili jsme se přes rok..byla vysněná..přítel sice nepomáhá, ale dřív s tou první to bylo jinak.. neměl tolik práce, a bylo vše trosku takové lepší. Nemuzu říct, ze by nás nemiloval a nestaral se o nás..Jsme zajištěna rodina a i přes tohle jsme dobra rodina..jen proste je takový flegmous a nechápe ze i já mám svoje potřeby a ze psychicky na tom nejsem moc dobře. Nejhorsi je, ze to na mě vidí, ale nijak se nesnaží ![]()
@Tosidelassrandu píše:
Ty si dobrovolně uděláš dvě děti, navíc s chlapem, co není schopný nijak pomoc a pak tady brečíš, že máš dvě děti, s chlapem, co nepomáhá. Tak já tomu asi nerozumim
To asi nerozumíš
@Semtex to já se taky snažím, ji hned něčím zabavit..občas to zabere občas ne..dekuju za útěchu ze to nemám jen já
@Lucyee píše:
@stinga nene,bylo chtěné..snažili jsme se přes rok..byla vysněná..přítel sice nepomáhá, ale dřív s tou první to bylo jinak.. neměl tolik práce, a bylo vše trosku takové lepší. Nemuzu říct, ze by nás nemiloval a nestaral se o nás..Jsme zajištěna rodina a i přes tohle jsme dobra rodina..jen proste je takový flegmous a nechápe ze i já mám svoje potřeby a ze psychicky na tom nejsem moc dobře. Nejhorsi je, ze to na mě vidí, ale nijak se nesnaží
Tak by mělo stačit říct: „Není mi dobře, trápím se, potřebuju od tebe xyz, nemůžu být na vše sama.“ A domlouvat se konkrétně. Proč neřekneš že chceš jít třeba do kina místo ke kámošovi?
@Lucyee píše:
@stinga nene,bylo chtěné..snažili jsme se přes rok..byla vysněná..přítel sice nepomáhá, ale dřív s tou první to bylo jinak.. neměl tolik práce, a bylo vše trosku takové lepší. Nemuzu říct, ze by nás nemiloval a nestaral se o nás..Jsme zajištěna rodina a i přes tohle jsme dobra rodina..jen proste je takový flegmous a nechápe ze i já mám svoje potřeby a ze psychicky na tom nejsem moc dobře. Nejhorsi je, ze to na mě vidí, ale nijak se nesnaží
Tak pokud jste zajištěná rodina, tak si zaplať hlídání a paní na úklid. Partner ať si vezme 2 dny dovolené a vzájemně si dcery prostřídejte. Tchýně vám pomoci s hlídáním nemůže?
Mladší dcera ovládá celou rodinu…
@Lucyee píše:
jen proste je takový flegmous a nechápe ze i já mám svoje potřeby a ze psychicky na tom nejsem moc dobře. Nejhorsi je, ze to na mě vidí, ale nijak se nesnaží
Lžeš sama sobě. On není flegmouš, ale hnusný líný sobec.
Sama sis ho vybrala. Máš s ním dvě děti, i když byl takový od počátku. Máš to, co jsi chtěla. On se nezlepší. Takový bude už pořád.
Už při prvním dítěti jsi to táhla všechno sama, vzpomeň si. Ale nepřišlo Ti to zatěžko. Protože jsi měla růžové brýle, elán, dostatek sil a jen jedno dítě. Měla jsi pocit, že máš vše pod kontrolou. Nechtěla jsi od partnera pomoc, a tak jsi ji nedostávala.
Teď už to nezvládáš. No, partner je třetí velké dítě v domácnosti. Jeho maminka ho nevychovala, Ty taky ne. Tvůj osud sis nalajnovala dávno před tím, než se Ti narodilo nezvladatelné dítě.
To musí být těžký, přijít o tolik blízkých, to je mi líto. Malá se chová adekvátně věku, ve 2 letech běžné to vztekání, ale je to náročné. Odkud vlastně jsi?
Někdy je ten život těžký, snad by šlo nějaké kamarádce ještě napsat, zavolat?