Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte maminky,
Souhlasim svami ve vsem co se tyka uziti epidurolu. Pokud se zena rozhodne epidural vzit at uz z jakehokoliv duvodu nevidim to ani jako jeji slabost a ani jako jeji prohru. Proc jsem ho pouzila ja uz jsem psala, ale ikdybych rodila v CR uvazovala bych o epidurolu taky.
Je to opravdu skvela vec a ja na svuj porod vzpominam krasne. Po vpichu jsem si uzivala kazdou minutu. Bolesti pominyly a ja jsem se vyslovene tesila na to az toho sveho mrnouska uvidim. Nevim zda nekdo z vas ma zkusenosti s epirurolem. Prakticky vam „umrtvi“ spodni cast tela ale porad jste schopne tlacit a citite jen mirne tlaky, jinak nic, zadnou bolest.
Tady v USA klistyr nedavaji, jenom vas vycevkuji pred porodem. A pak vas kontroluji na kolik jste se otevrely a kdyz je ten pravy cas zacnete tlacit. Me po vpichu epidurolu zacla svedit pokozka po celem tele. To byl jediny vedlejsi ucinek jinak nic. A ikdyz epidural zacal „odchazet“ a me telo zacalo nabyvat na citeni i tak musim rict, ze jsem zadnou bolest nemela. Naopak citila jsem se skvele.
Na zaver chci rict, ze uz od mala jsem slysela ( a vy urcite taky ) jake to je mit dite, ze ta bolest je hrozna. Ale samozdrejme me to nijak neodradilo v tom mit mimi
- proste to k porodu patri. Proto jsem moc rada, ze dnesni medicina nam umoznuje (alespon pro ty zeny ktere se rozhodnou toho vyuzit) mit lek, ktery nam pomaha tu bolest kontrolovat a tim vic si prichod sveho miminka vychutnat. Proc myslet na tu bolest a bat se jake to bude kdyz muzeme mit porod a vse kolem nej bez „problemu“ .. Opravdu vam vsem preju takovy porod jako jsem mela ja.
Jeste chci podotkonout, ze i ja mam spatne zkusenosti s lekari ( hlavne gynekology ) u nas v CR . Prosla jsem si svym „trapenim“ a tak doufam a verim, ze jednou ta lekarska uroven bude na takove mire jako jinde ve svete.
Tak vsem budoucim maminkam preju lehky a bezbolestny porod a zdrava miminka
papa Eva a Kubicek ![]()
PS : JOSEFKA - to ze epidural zmirni bolest a nijak neovlivni deni v tobe s tim mas pravdu. Pokud se pri porodu „potrhas“ s tim nema nic spolecneho. Epidurol pomaha jen s bolesti. Jedna z mych kamaradek se pri porodu strasne moc „potrhala“ a bolesti nemohla vubec chodit. Doma pak lezela 3 tydny a o mimi se staraly rodice. Uvadela jsem to jako priklad co se muze stat a vysvetlovala duvod proc jsem si epidurol vzala ja. Bohuzel ja jsem tady v USA bez rodiny a nemam nikoho kdo by se v takovem pripade o Kubicka postaral a proto jsem se rozhodla epidurol vzit. I ma kamaradka pozdeji rekla, ze kdyby si epidurol nechala pichnout mozna by nebyla az tak vycerpana a mela by i min bolesti.....
I presto ze jsem mela trochu strach, jsem moc rada, ze jsem porod s epidrulem podstoupila a mam na nej takove krasne vzpominky ![]()
Ahoj holky!
Rodila jsem 16 hodin v příšerných bolestech. Taky jsem si říkala „už nikdy více“. Teď jsem ale opět těhu, 11tt a už teď se hrozím porodu. ![]()
Přemýšlela jsem taky nad epiduálem, ale tady kdesi jsem našla odborný článek na toto téma a když jsem četla všechny ty vedlejší příznaky, které mužou ale i nemusí být (větší riziko císařského řezu, což bych nerada, atd…), tak jsem si řekla, že to radši zase vydržím, a třeba už to podruhé nebude tak hrozné.
Jenom pro upřesnění…
Taky nejsem masochistka a nechám si umrtvit i zub při vrtání, jak se bojím bolesti!
Mluvila jsem sama za sebe, snad je jasné, že nikoho za použití epidurálu neodsuzuju (proč taky!). Je to metoda jako každá jiná a je naše svobodná volba, pro co se rozhodneme.
Baghira
(jenomže na druhou stranu: Taky jsou maminky - a zrovna v USA jich je myslím větší procento - které si nechávají plánovaně udělat císařský řez! Myslíte, že i na tohle máme jako maminky právo, abychom si ten porod co nejvíce ulehčily?
(AJAJAJ, to zas píchnu do vosího hnízda… No, jenom do mě, rozvášněné samičky ![]()
Ale Baghíro,neboj je to tvůj názor tak ho berem, já bych klidně ten císařák tenkrát vzala, protože jsem fakt nevěděla co s malou bude, a když nekopala už druhý den, člověk v ten moment nemyslí na sebe ale na to mrně.Mě v ten moment bylo úplně jedno co se mnou bude.Kdybych se měla rozhodnout mezi sebou a dítětem dala bych přednost dítěti, i když by to bylo vůči manžílkovi ktuté,ne sobecké , ale kruté.Dnes bych opravdu dala přednost císaři nebo epidurálu,protože by to zdaleka urychlilo příchod dítěte a nestydím se za to.Ten strach o mimi je opravdu nepopsatelný.Ahoj Eva
Prostě na jednom se shodneme stoprocentně: všechny, co tu jsme, chceme pro svoje děťátka jenom to nejlepší
!!! Tak to má být, nic vzácnějšího v životě nemáme!
Nebudeme se už škorpit, přeji krásný den
![]()
Baghira
Ahoj Baghiro,
mam rada uprimny lidi, kteri si stoji za svym nazorem at uz je jakykoliv.
Je fain, kdyz clovek dokaze rict co si o dane veci mysli ikdyz to znamena, ze nebude souhlasit. Kazda zenska je z „jineho testa“ a resila by urcite veci jinak. Ja jsem se rozhodla epidurol vzit, a ty jsi jineho nazoru a to je v poradku. ![]()
O tom to emimino je, ze se navzajem podporujeme, radime se, hledame odpovedi a navzajem si vymenujeme sve zkusenosti a znalosti - jak se rika vic hlav vic rozumu. ![]()
A ted k tomu „pichani do vosiho hnizda“
Co se tyce mamin v USA co si ulehcuji porod cisarskym rezem. Pokud je to nezbytne a neni jineho vychodiska nevidim v tom problem. Ale ty asi myslis zeny, ktere jsou schopne rodit „normalne“, ale voli cestu cisarskym rezem, aby si ten porod ulehcily, ze ???
Co me doktorka rekla tady v USA doporucuji (pokud nemas problemy nebo jsi uz rodila cisarskym rezem ) rodit vaginalne. Cisarsky rez provadeji tem kdo uz rodil jednou timto zpusobem anebo se vyzkytne necekany problem. Jedna ma znama - americanka bude tento tyden rodit cisarskym rezem. Termin mela urceny uz dopredu. Ale u ni to neni kvuli ulehceni, ale kvuli tomu, ze uz jednou cisarskym rezem rodila.
Nevim jestli je to pravda, ale podle toho co mi rekl anasteziolg kdyz mi pichal ten epidural - nestacila jsem promluvit a vedel ze jsem z Evropy, protoze jak mi rekl, ze na americanku jsem moc klidna
, pry strasne u toho vyvadeji a jsou histericke ( nejen u toho vpichu ale celkove ), tak bych i tomu verila, ze si ten porod takhle „ulehcuji“. Ja osobne bych se nikdy nerozhodla rodit timto zpusobem jenom proto abych si porod „ulehcila“, pokud jsem naprosto zdrava a schopna odrodit normalne
proc taky, ze ![]()
tak se mejte krasne papa Eva a Kubicek ![]()
PS: Baghiro odkud jsi a kolik ti je jestli muzu vedet ??? ![]()
Ahoj holky,
móda císařských řezů na přání je teď prý ve Švédsku. Mám tam kamarádku (Švédku), a ta nedávno psala nějaký velký článek o císařských řezech a prý teď spousta žen, které se bojí rodit normálně, dává přednost císařskému řezu. Není to lékařsky indikované, jen se prostě bojí a ve Švédsku se to umožňuje i na přání. Co se mě týká, tak já bych se skoro víc bála toho císaře než normálního porodu. Ale to je věc názoru.
Ulrika z deníčku Letních miminek (37 tt)
Ahoj Evi
!
Jsem z Východních Čech, okres Ústí nad Orlicí a je mi 25…
Baghira a Eliška 2,5 měsíce
Baghiro, holčiny,
myslím, že by právo vybrat si porod císařem nebo ne měla mít každá žena, které to zdravotní stav dovolí. Lékaři by měli samozřejmě vysvětlovat a upozorňovat na průběh zákroku i na období po něm. Nemyslím, že rodit císařem = mít dítě bez bolesti, bez starosti. Císař určitě taky bolí, po odeznění léků a rána se hojí určitě déle než když je porod normální. Ale psychika je mocná čarodějka a když se někdo stašlivě bojí ať už o sebe nebo o mimčo, tak má mít tu možnost. Je to operace a určitě ne malý zásah do organizmu, ale měly bychom mít právo rozhodnout o svém těle. Pokud je vše v pořádku, proč ne.
Kočulka
Baghiro, žádné vosí hnízdo:-))). Je spousta maminek, které volí alternativní porod (třeba ve Vrchlabí) a protože jsou v klidu a pohodě, tak i ta bolest bývá možná jiná, porod si ve většině případů dokonale užijí. To vůbec neodsuzuju, naopak. Já mám špatnou zkušenost, která mě opravdu hodně ovlivnila. Byla bych šťastná, kdybych při dalším těhotenství mohla rodit vaginálně ( a když bude bolest, tak s epidurálem:-))). Stejně jako většina z vás nechápu dobrovolnou volbu císaře. I kdyby nebyly při císaři komplikace jako u mne, ta doba rekonvalescence a vyčerpání o hodně delší a bolesti po operaci trvají docela dlouho.
Pajdule (zase nepřihlášená, promiňte)
To, že si myslím, že by si mohla žena sama vybrat, zda chce císaře možná plyne z toho, že zatím žádné mimi nemám a ani jsem tedy nemusela řešit tenhle problém:).
Vlastně neznám žádnou rodičku, která by si císaře chválila, že byl lepší než porod vaginálně. Ale tu možnost volby bych nechala na každě + řádné vysvětlení a poučení o všech možných rizicích.
Kočulka
Holkdy ja rodila pred šesti lety a opravdu už nikdy více. Záleží to na povaze a já na to zkrátka nemám, navíc jsem si připadla jako sobec a už si nevážím ani sama sebe. Vzhledem k problemum po porodu se mi rozpadlo mazelstvi, ktere predtim fungovalo v poradku pet let. Problem byl v personalu, nebudu o tom tady psat je tu dost hruzostrasnych prispevku a strasit nove nastavajici maminky se mi prici, navic vsechny porodnice nemusi byt stejne. Ono se rekne byt v psychicke pohode, ale moc to nejde kdyz mate obrovsky strach, kdyz kolem vas chodi hromada sester, porad do vas koukaji. Ach jo. Chtela bych jeste jedno ale jedine cisarskym rezem. Mam ted noveho pritele a moje doktorka mi slibila, ze mi to zaridi a jeste taky dostanu doporuceni od psychologa. Pokud opravdu stojite rodit cisarem, tak to zaridit jde, ale musi to byt oklikou.
Kočulko, v tom souhlasím, že volba s poučením by tu být mohla. Jak vidím, některé holky mají zase „blok“ z porodu vaginálního. Přeju všem skvělý personál a porod (ať už jakýkoliv) pohodový.
Pajdule
Ahoj maminky a tatkove, je mi vzdy velice tezko, kdyz slysim od statecnejsich maminek, jak to bylo krasne prozit si porod a jak jsou odvazne.
Pripadam si v tech chvilich jako absolutni srab. Rodila jsem pred rokem a to bezbolestne. Tedy nejakou bolest jsem vydrzet musela, ale kdyz jsem byla otevrena na 4 cm dostla jsem na vlastni prani epidural, pak prisly jeste dva stahy a potom uz jsem az do chvile, nez jsem spatrila nasi nadhernou dcerusku, zadnou bolest necitila. Pouze tlak do konecniku, ktery se dal v pohode vydrzet. Porod byl bezvadny, kecali jsme s manzelem a s porodni asistentkou, chvilema jsem spala nebo psala esemesky.
Strasne rada na to vzpominam, moji radost a hrdost mi ovsem vzydcky zkazi hlasky typu „porod musi bolet“ a podobne.
Ja preju vsem porod v pohode a pokud muzno bez bolesti.
Zdravim a preju krasne dny.
Mirus
Zazněl tu názor „prožít si porod i s bolestí“. Já osobně nesouhlasím. Nevím, proč by měl příchod dítěte nutně souviset s příšernou bolestí. Na porod chci vzpomínat jako na jedinečnou, krásnou událost a ne mít trauma a snažit se na bolest zapomenout. Proboha, přece nejsme masochisti? Je snad rodička, která si nechá píchnout epidurál méněcennější? Jenom proto, že chce mít pohodový porod, na který bude ráda vzpomínat? Já mám na svůj císař tak příšerné vzpomínky a i když se mi narodily hned dvě zlatíčka, stejně to byl otřesný zážitek. Je to 14 let a dosud se mi o tom zdá a probouzím se zpocená a křičím. Pro další přírůstek jsem se rozhodovala velmi dlouho a nedaří se. A dozvěděla jsem se, že tam také může být psychicý blok - právě kvůli tomuto zážitku.
Jsem šťastná, že dnešní medicína tyto prostředky má a pokud se mi podaří otěhotnět a třeba i rodit bez císaře, určitě epidurál využiju. Pokud by byl císař znovu, tak určitě s epidurálem. Nechci být opět „neuspaná“ a bezmocná.
Pajdule