Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Bambulky!
Som zubár, takže o znášaní a individuálnom prístupe k bolesti viem svoje
.
Rodila som 24 hodín s infúziou oxytocínu, kedy sme sa pokúšali dostať našu malú Soňu za každú cenu von.Na pôrod som sa tešila, rodila som v pôrodnici, kde sa na prístup personálu nemôžem sťažovať pol slovom.
na uvolnenie svalstva som dostala niekoľko injekcií, od ktorých som ani nevedala, ako sa volám.
Bola som pripravená nea bolesť, vedela som, že to k tomu patrí, ale večer som bola taká unavená, že keby som mala ešte ďalší deň znášať to isté, normálne by som ušla domov.
Skončila som so sekciou. Som si istá, že keby som mala epidurál a trochu si mohla pospať/kontrakcie som mala v 2-minút. intervaloch od začiatku/, znášalo by sa to lepšie.
To, čo tu pozerám, je však aj o prístupe personálu.
Tiež nepokrikujem na pacienta, keď požaduje anestézu pri vŕtaní, že je neschopný znášať bolesť, ale anestézu mu dám. Pre Boha, veď je 21.storočie a keď existuje možnosť úľavy, tak prečo ju nepoužiť, hoci viem, že aj anestéza má svoje veľké riziká.
Ten, kto to naozaj prežil, tak, ako ja môže jedine hodnotiť, či sa to nedá aj inak. Zuby trhám zá:,–(ne v anestéze, možno sa to niekomu bude zdať prehnané, ale táto bolesť ani zďaleka netrvá tak dlho, ako pôrodná.
Tá pôrodná nie je taká strašná, pokiaĺ netrvá tak dlho a človek nie je úplne vysilený, tak, že sa mu ani nechce žiť. Najhoršie je to dlhé trvanie a vyčerpanosť a tá sa dá odstrániť práve epidurálom.
A keď si niekto myslí, že je lepšia spolupráca s človekom, pokiaľ je nadrogovaný liekmi do žily, tak to nie je spolupráca, ale slepé poslúchanie príkazov človekom, ktorý stráca nad sebou kontrolu.
Zazneli tu aj názory, že za bolesť si človek môže sám vlastným prístupom/aspoň ja som to tak pochopila/, no tak ja mám veľa skúseností s pacientami, ktorí si za svoj rozpadnutý chrup tiež môžu sami, ale keby moja sestrička povedala, čo len slovo na jeho adresu/ako na pôrodných sálach, že je rodička nemožná a tak/, vyhodím ju na hodinu a nech si myslím o tom človeku čokoĺvek, anestézu dostane a slušne mu vysvetlím, že takáto cesta nie je tá správna.
A pritom je tiž prirodzené, že keď je niekto humusák
a o zuby sa nestará, zuby sa mu rozpadnú, ale od bolesti mu uĺavím, nebudem ho trápiť, len preto, nech si zapamätá, že takto sa chovať nemá.
Podľa charty práv pacientov má KAŽDÝ človek nárok zmiernenie utrpenia.
Nikdy totiž nevieme, aké okolnosti ho viedli k dosiahnutiu takéhoto stavu a preto ho nemáme právo hodnotiť, ani hodnotiť jeho správanie a postoj k bolesti, odhliadnuc od toho, že sme zdravotníci a sme na to, aby sme ľuďom pomohli a nie hodnotili ich správanie a postoj k bolesti!
Ahoj holky,
lituju všechny nastávající matky, které si přečtou tuto diskuzi, protože se musí opotit hrůzou a získají pocit, že porod je něco naprosto příšerného, šílené utrpení, které naprosto nejde vydržet a přežít. Navíc je čeká příšerný personál, který se bude hnusně chovat, nikdo je nepodpoří atd.
Ráda bych napsala, že to tak nemusí být. (Přičemž absolutně nechci snižovat vaše pocity, nebo vás jakkoliv kritizovat. Chápu, že většina z vás měla těžký porod a tudíž prostě má jiné zážitky.) Já jsem rodila v porodnici ve Vrchlabí. Porod jsem měla vyvolávaný, protože po odtoku plodové vody se to samo nerozeběhlo. Sice jsem měla celou noc bolesti, ale byli to jen poslíčci. V 7 hod. ráno jsem dostala tabletu a od 8 se to opravdu rozjelo. Bolesti přicházely prakticky jedna za druhou. (Říká se, že vyvolávaný porod víc bolí, ale to nejsem schopná posoudit, protože nemám srovnání.) Evička se narodila v 13 hod. Tlačila jsem ji 2 hodiny. Celou dobu porodu jsem byla jakoby v jiném světě, ponořená sama do sebe. I když bolest to byla obrovská - dala se zvládnout. A ta euforie co se dostavila po porodu, ta byla prostě úžasná. Už věčer po porodu jsem chtěla rodit znova. Ale ne někdy za dva roky, já chtěla hned!
Pro mě byl porod nezapomenutelným krásným zážitkem. Taky s personálem jsem byla moc spokojená. Ještě bych ráda napsala, že nejsem žádná hrdinka. Před odběrem krve dostávám strachy křeče do ruky, někdy taky omdlívám, k zubaři chodím, až když mě něco bolí atd.. Hezké porody a vlídný personál nemocnic přeje,
Katka
Oxanko,
ty jsi krasny priklad toho lepsiho a osviceneho doktora, ktery vi proc tu praci dela. Doktor musi byt mimo jine taky psycholog a lecitel dusi nejenom tela. Az tahle souhra nastane tak to u porodu bude vypadat uplne jinak!!!
ano, bolest k porodu jistě patří Radino. Já rodila jen asi 6 hodin, z toho 5 hodin šílených kontrakcí po indukci, s minutovými intervaly a s nulovým výsledkem. Na začátku 2 cm, po 5 hodinách 3 cm a nutkání tlačit. Po epidurálu byla dcera do hodiny venku, v pohodě, na čtyři zatlačení, bez kleští (prý je při epidurálu častější použití kleští), bez nástřihu. Už po těch 5 hodinách jsem byla hysterická a to nejsem měkota, rovnání tříštivé spirálovité zlomeniny jsem přežila bez jakékoli tišící injekce, vrtání zubů snáším bez anestezie, atd. Epidurál mi byl navrhnut PA, věkem „stará struktura“, přístup perfektní, moc se se mnou nemazlila, byla věcná, stručná, přesvědčovala se, jestli chápu co po mě chce, vysvětlovala.
Radino, kdybych po těch 5 hodinách slyšela povzbudivé „jde to dobře, otvíráte se hezky“, ani bych po epidurálu nevzdechla. slyšela jsem ale „vůbec se neotvíráte, nechte si dát epidurál, takto tady budete do zítřka a nakonec nebudete mít na tlačení sílu“. Možná to chtělo jiný přístup PA, třeba ten blok byl ve mě - na personál si nemůžu stěžovat, chovali se ke mně hezky.Zkrátka jsem po epidurálu ráda sáhla a dobře jsem udělala. S úsměvem říkám, že jsem si užila obojí, i bolest, i luxus epidurálu
Mylím že EA má smysl hlavně u prvorodiček, doufám že podruhé ten blok z bolesti a neotvírání se mít nebudu a porodím bez EA, ale pozitivní je, že mě strach z porodu opustil a říkám si, že máme epidurál, tak čeho se bát
… Přístup Oxany je hezký. V 21 století není třeba šílet bolestí, když máme možnosti zabránit jí. Bolest k porodu jistě patří, ale pokud ta bolest k ničemu nevede a jen z ženy odsává energii a sílu, je zbytečné se trápit. Ne každá žena jde k porodu připravena - já myslela, že jsem připravena na všechno a evidentně jsem nebyla…Díky za možnost EA.
elda
Oxano, moc děkuju za toji zmínku o zubech. Já jsem, co se týče zubaře, úplný posera. Raději budu 20× rodit než jít jednou trhat! To si nechám dát klidně narkózu polínkem po hlavě, jen abych o tom zákroku nevěděla! Prosímtě, kde pracuješ? Moje zubařka se mi smála jak se klepu jenom při běžné prohlídce. Je zvláštní, že jako dítě jsem se nebála, to začalo až po úrazu
Teda, nechci rozvádět debatu o zubařích, ale jsem příkladem toho, že rozdílné bolesti zvládám úplně jinak.
Radka
Ahojte bambulky!
nechcela som nikoho uraziť, ani nejako povyšovať jednu bolesť nad druhú, ja mám skôr ten problém, že po pôrode zle znášam akúkoľvek bolesť.
Pracujem na Slovensku, takže Radinka, asi by to nešlo… ![]()
Len som chcela povedať, že od prístupu okolitých ošetrujúcich záleží veľa a mňa dosť irituje, ak si niekto dovolí v tak intímnych chvíĺach , ako je pôrod hodnotiť rodičku, alebo vôbec hocijakého pacienta spôsobom nanajvýš otrasným, len za to, že robia dané úkony ako na bežiacom páse a považujú to ešte za bežnú prax
.
Mne v pôrodnici v mojom bydlisku povedala sestrička, že keď jej budú platiť za milé slovo, tak ho pacient aj dostane, vtedy som sa skutočne prestala ovládať a opýtala som sa jej, či má za tie sprosté reči nejaké príplatky, pretože tých je viac, ako činov.Samozrejme som sa porúčala a našla som si inú pôrodnicu. Ale nie každý má takú silu/hoci rodiaca žena je tiež plná sily/, aby sa vzoprel takémuto jednaniu. A preto som reagovala príkladmi z vlastnej praxe. A pokiaĺ nás takých bude, čo najviac, čo sa ozveme, myslím, že časom sa to nejako spraví, aj keď možno za pár desiatok rokov. Chcela som len napísať, že pacient má naozaj veľké množstvo práv na to, aby mal právo sa ozvať.
Hnusí sa mi spôsob , aký vládne na množstvách kliník, že keď niečo chceš, musíš doraziť s taškou plnou dezertov, fliaš, obálkou, aby si Ąčloveka vôbec všimli. Ja radšej ocením miesto, kde visí cenník a viem, na čom som a nemusím sa niekde doprosovať o priazeň vecnými darmi.
Ale to už je asi o inom, prajem všetkým tehuliatkam, nech sa im zadarí mať len tú najpríjemnejšiu atmosféru počas najkrajších chvíľ v živote, pretože tam by pôrod, nech je akýkoľvek, patriť mal.
Ahoj maminky-trpitelky
,
nene nechci si z nikoho dělat legraci.Je škoda že některé maminky mají z porodu tak hrozné zážitky.Mě porod přijde jako přirozená věc,která k životu patří,je krásná a většinou pár obohatí o pěkný zážitek.Bohužel tak by to asi mělo být ,ale v mnohých případech není.
Je jedno zda maminka epidurál použije či ne,záleeží čistě na ní,pro někoho je to bez epidurálu jako na mučidlech pro někoho procházka
em.Někdy se epidurál zavede jednorázově a tudíž je jen na dvě či tři hodinky,ale většinou mají maminky zavedenou kanylu a podle potřeby se jim tam postupně přidává lék…kanyla se poporodu pak vyndá-TUDÍŽ Evo pokud se maminka při porodu potrhá,tak je jedno zda epidurál měla či ne,po porodu to bolí stejně.
Já rodila císařem v epidurálu,což bylo super že jsem pak miminko hned viděla a mohla si pochovat,ale neměla jsem u sebe přítele,dlouho jsem byla na JIPu ( srovnávali mi tlak ),jizva dlouho bolela a já se ještě měsíc po porodu nemohla bez bolesti po:,–(it-v jizvě mě pálilo…no už nechci císařský řez.Na porod jsem se těšila a chtěla jsem si odnést jen to pěkné,bohužel mi to nebylo umožněno tak snad u dalšího mimi,které bude doufejme brzy na cestě
.
O CŘ bych nenechávala rozhodovat maminky,ale pouze lékaře,pokud maminka chce pro miminko to nejlepší jistě zvolí formu nejpřirozenější porod,CŘ je pro mímo i maminku daleko větším rizikem.
No ale je to věc názoru,já mám názor takový.Kdo má názor jiný tak ho neodsuzuji jen nechápu.
Přeji všem budoucím rodičkám rychlé,co nejmíň bolestivé porody s krásnými zážitky a zdravá miminka!
L.
Lexi,
chci jenom reagovat na to ze pises ze je jedno jestli mas Epidural nebo ne protoze pokud se potrhas boli to stejne.
Ja jsem mela epi a potrhana jsem byla asi dost- sili me 40 minut. Ale nic me nebolelo. Mam na mysli ze jsem citila ze to neni jako normalne ale ze by me to vyslovene bolelo to teda ne. Me dali v nemocnici takove chladne tisici tampony ktere jsem si davala na vlozku a taky mi hend predepsaly Ibuprofen 600 brat po 4- 6 hodinach. Takze nevim co zafungovalo ale me spodek po porodu v podstate moc nebolel.
Ahoj Myšáku,
určitě zabral ibuprofen a ledování,epi působí v době kdy ho máš a na dobu po porodní nemá vliv.
Lexi
Možná jsem praštěná, ale rozlišuju bolest, která se dá vydržet od bolesti, která se vydržet nedá. Tím pádem chci povědět, že podle mého názoru bolest k porodu jaksi patří, bez ní by mi to připadlo jako lízání medu přes sklo, bez chuti…jako bych si něco nevychutnala do dna. Možná bych mluvila jinak, kdybych na sále trpěla třeba 13 hodin, já vím. Oba porody proběhly poměrně rychle - první za 70 minut od začátku bolestí, druhý za něco málo přes šest hodin od prvního stahu. Neodvažuju se kritizovat epidurál ani jiné tišící prostředky na bolest, ale jsem přesvědčená, že porod je věc fyziologická a k dokonalé radosti z porodu by mi ta chvilka utrpení moc scházela. PS k té Sončiné poznámce o operaci: …to je právě ta bolest nesnesitelná pro jejíž snášení nás příroda nevybavila. Bohudík, nebo bohužel? Co se týče bolesti, jsem srab, ale paradoxně - na porod jsem se těšila
Radka