Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neporadíte někdo? Mému malému jsou 2 roky. Už 2 měsíce jsme bez jakýchkloli problémů zvládali s přehledem nočník! Chodili jsme úplně bez plínky. Je tomu 5 dní, co se m začal pokakávat do kalhot! Absolutně si nedá říct! Tiše stojí v koutě a tlačí. Vůbec si neřekne, že by potřeboval. Nejde to po dobrém, ani po zlém. Ví, že se kaká do nočníku, ale prostě si neřekne. Když jsem ho plácla přes zadek, ještě se mi vysmál
Díky za každou radu!!!
Hlídat to, vysazovat na WC, motivovat, aby udělal bobana do záchodu, klidně i úplatkama: Když uděláš teď bobana, tak dostaneš křupku!
Držím ho na nočníku třeba 15 minut a jen co vstane, je to tam
Slibuju bonbonky atd. Nepomáhá! Navíc si tak staví hlavu, že třeba volá čůat maminko a když já zrovna nemůžu a náhodou přijde manžel, že ho posadí na nočník, raději se počůrá!! Prostě vyžaduje maminku! Nevím si s ním rady! Vážně ne
Měli jsme to taky tak. Odplínkoval se tedy chvilku po druhých narozeninách, ale na tom asi nesejde. Říkal si krásně…cca tři měsíce. Dokonce i v noci byl bez plíny a nehoda byla tak jednou za 14 dní. Po zhruba třech měsících začal opět kakat do gatí, semtam se i počural. Nechali jsme to být…prostě jak na začátku. A do tří týdnů zase v pohodě. Ovšem v noci je to tak půl napůl, takže jsme se na noc k plínám vrátili ![]()
Asi bych mu taky dala chvilku čas a nijak to nedramatizovala ![]()
Musím se přiznat, že já jsem z toho docela na nervy! Když je sám s manželem, nebo u babiček je to v pohodě. Ale jakmile jsem tam já, jde to vše do háje. Vymýšlí si, neposlouchá… I kdyby sebevíc potřeboval, nemůže ho dát čůrat nikdo jiný než já! Prostě se nevyčůrá, vzteká se vřeští, kroutí, utíká!! A nakonec to skončí tak, že je komplet mokrej! A s tím kakáním to je teda něco na mě
Přijde mi to jako naschvál ![]()
Já jsem teda z těch matek, co to nějak neřešila. Na to nemám nervy. Všichni okolo mně byli na větvi, že moje 2,5 leté dítě je ještě (!!!) na plínách. A já krčila rameny, protože denně prát sedmero kalhot, to mně ale faaaaaakt nebavilo. Řešila jsem tunu jiných věcí, jako jeho věčné fňukání, pošťouvchávání brášky, atd. atd. A teď mluvím o čůrání, kdy hlásil eeeee ve chvíli, kdy byla pod ním loužička. O kadění ani nemluvě.
Prostě na to musel přijít, uvědomit si, co dělá. Přišlo to cca ve třech letech. Možná, že se vám zdá pozdě, pro mně je podstatný, že i v noci se vzbudí a sám si dojde na záchod.
A s mladším to mám stejně. Dva roky bude mít v lednu, ale nemám pocit, že dosud pochopil, co je nončík. No a co.
Věřím, že v 18 plínu mít nebude.
Emilie píše:
Já jsem teda z těch matek, co to nějak neřešila. Na to nemám nervy. Všichni okolo mně byli na větvi, že moje 2,5 leté dítě je ještě (!!!) na plínách. A já krčila rameny, protože denně prát sedmero kalhot, to mně ale faaaaaakt nebavilo. Řešila jsem tunu jiných věcí, jako jeho věčné fňukání, pošťouvchávání brášky, atd. atd. A teď mluvím o čůrání, kdy hlásil eeeee ve chvíli, kdy byla pod ním loužička. O kadění ani nemluvě.Prostě na to musel přijít, uvědomit si, co dělá. Přišlo to cca ve třech letech. Možná, že se vám zdá pozdě, pro mně je podstatný, že i v noci se vzbudí a sám si dojde na záchod.
A s mladším to mám stejně. Dva roky bude mít v lednu, ale nemám pocit, že dosud pochopil, co je nončík. No a co.Věřím, že v 18 plínu mít nebude.
přesně moje slova.at jde o cokoliv…spaní s rodiči,plíny atd.však v 15 to dělat nebude
jsou horší věci na světě a důležitější věci proč si dělat vrásky.....
Tak jak píšou holky. Nechat to být. V tomto období je vzdor a dítě zkouší, co si může dovolit. Takže pevné nervy a kupu pracího prášku.
U nás, to kadění, po naučení, měli snad všechny děti mých sester. Má dospělá neteř vždy chodila za záclonu a tlačila. Řehtáme se tomu dodnes.
Úplně slyším moji mamku „v 15 ti to dělat nebude“ ![]()
edice píše:
Musím se přiznat, že já jsem z toho docela na nervy! Když je sám s manželem, nebo u babiček je to v pohodě. Ale jakmile jsem tam já, jde to vše do háje. Vymýšlí si, neposlouchá… I kdyby sebevíc potřeboval, nemůže ho dát čůrat nikdo jiný než já! Prostě se nevyčůrá, vzteká se vřeští, kroutí, utíká!! A nakonec to skončí tak, že je komplet mokrej! A s tím kakáním to je teda něco na měPřijde mi to jako naschvál
Nejsi těhotěná, nemáte mladšího sourozence, nejsi často v práci? Ale i kdyby ne, tak „mamánkovské“ období má snad dočasně každé dítko… ![]()
Moje jedna … no, prostě jedna maminka … tvrdě posazovala na nočník cca od 14 měsíců a každé učúrnutí do kalhot tvrdě trestala. Druhej extrém, ale … bylo mi líto dítěte, ale jí jsem se v duchu smála. A přála jí ty nervy a ten stres a vztek. Když se jí holčička počůrala. To skoro vypadalo, jako když to dělá naschvál. Teda jak máma řádila. Má samozřejmě právo vychovávat své dítě po svém a pokud má pocit, že takhle se dítě naučí samo vyměšovat, já jí to pochopitelně vymlouvat nebudu. Mně jen děsně vytáčelo, jak ona zase nechápala mně … „Cože? On má ještě plíny? On neumí na nočník? Jste normální? To naše Josefínka …“ a tohle byla prostě moje reakce. Trochu dětinská, ale … prostě mně bavilo, jak jí její metody nefungují …
![]()
Neplácala bych, nezlobila se. Tím si akorát zaděláš na větší problém, pohledej pojem „psychogenní zácpa“
Já teď musím syna sledovat, když začne bát neklidný, tak zkusím posadit na nočník, pokud se nevyčurá, tak je jasný, že potřebuje kadit a nechce to pustit. V tu chvíli odnáším nočník na záchod a nechám ho tam posazenýho a ještě přivřu dveře, sice trochu řve, ale za chvilku mručí jak medvěd, jak tlačí a udělá bobek. V podstatě nikdy se nevykadil v naší přítomnosti,potřebuje soukromí. Pokud by to nešlo, vrátila bych plínu a nelámala to přes koleno
Tím, že ho necháš nakadit do trenek mu moc nepomůžeš, alespoň teda synovi se to teď stalo a byl fatk šíleně nešťastnej, až mi ho bylo líto.
Poznam,
Bez plienok od 2r. a 2 mesiacov, ale kakala tvrdohlavo do gati ![]()
Stvalo ma to pranie a vytriasanie bobkov, ale najviac to, ze takmer vzdy sa pokakala, ked sme isli popoludni pre syna do skolky.
Na namesti zdrhla za strom a vratila sa s nalozou. Nechcela som jej davat plienky, tak som nosila rezervne oblecenie a prezliekala vonku ( v marci
)
Netrestala som ju, lebo najstarsi , ked sa odplienkoval, tak odmietal kakat do nocnika i do plienky, proste zdrzal kakanie. A to bolo na blazninec ![]()
Nervne dieta, ktore pobehuje a stiska ritku, ze nebude kakat.
Tak som bola rada, ze dcera kadi, aj ked do gati.
Preslo to asi za mesiac.
A tiez je tvrdohlava v tom, kto ju ma posadit na nocnik a pod. V januari bude mat 3.
Pevne nervy to prejde
Zuzana + 3
Romiša píše:Úplně slyším moji mamku „v 15 ti to dělat nebude“
přesně moje slova.at jde o cokoliv…spaní s rodiči,plíny atd.však v 15 to dělat nebude![]()
jsou horší věci na světě a důležitější věci proč si dělat vrásky.....
no a néééé?????
mám možná trochu divný názory,ale nehodlám se rozčilovat nad takovýma věcama…kolikrát tu holky řeší takový ptákoviny nad kterýma bych se já ani nepozastavila.....jako je mi to jedno,takový diskuze ani nečtu,ale zbytečně si ztrpčují život… ![]()
Ahoj holky, oživuji diskusi a žádám o radu. Přestože se považuji za zkušenou matku a už mě jen tak něco nepřekvapí, stalo se
Syn bude mít za dva měsíce 3 roky, od necelých dvou let je bez plen a to nejen přes den, ale i v noci a nikdy žádná nehoda, normálně se vzbudí a jde čůrat. Jenže teď už asi tři dny se pokadil do slip. Začalo to, když měl průjem a jak čůral ve stoje, tak mu to zabublalo i zadem. Od tý doby se buď připokadí asi 2×, a dnes se normálně na písku regulérně posral. Poodešel smutně na lavičku sedl si a když jsem mu řekla, že tu něco smrdí, jestli se nepokakal, tak že ne. Tak jsem koukla a měl to tam
Nijak to zatím nehrotím, nedostal ani přes prdel, ale moje trpělivost dochází, co to je?