Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,mám syna,kterému budou 2 roky koncem listopadu.Kromě pár základních slabik(táta,máma,mňam)nepojmenovává věci jako auto atd.ani ee neřekne,myslím,že se mu spíš nechce.Každý den mu říkám básničky,zpívám,pojmenovávám hračky,ale on se jen usměje a jde si za svým.Nevydrží stavět kostky,jen je rozhazuje…On sice pořád něco blábolí,„čte“ noviny a křičí,ale vůbec mu nerozumím.Je to tím,že je línější nebo je možný,že na to má vliv předčasný porod(29tt)?Poraďte,jak s ním mluvení „cvičit“,když nemá zájem.Možná potřebuju i trochu uklidnit…Díky ![]()
tak náš prcek 2 roky a dva měsíce a taky neřekne ani „prd“ ani to táta, máma… Jediný, co fakt v komunikaci používá je „ne“
a když si hraje třeba se zvířátkama, říká „ťap ťap ťap“, ale jinak fakt nic…
Jediný, co je o proti tvýmu prckovi rozdíl je, že knížky si se mnou vydrží prohlížet, všechno ho zajímá, vydrží si dlouho hrát sám - stavět z lega, stavět koleje pro vláčky a tak…
Rozumí spoustě věcí, když rozumět chce, ale když se šprajcne, nepohne s ním člověk ani párem volů… Čekám, kdy se konečně rozmluví… Snad to stihne, než půjde do školky
Takže taky rady uvítám, ale nějak vnitřně si myslím, že dokud on sám nebude chtít, mluvit prostě nebude… ![]()
Ahoj,každé dítě je jiné,některé pomalu nemluví ve třech letech.Chce to čas,třeba se rozmluví.Můj syn taky toho moc neřekl,ale všemu moc dobře rozumněl a za poslední asi 3 měsíce se pěkně rozpovídal a bylo to tak najednou.Jo a náš si taky moc nevydrží hrát,kostky ho neberou zatím vůbec.Vydrž,rozmluví se až tě bude z toho hlava bolet. ![]()
Malej si hraje nejradši úplně sám,a to NE se taky naučil.Taky si myslím,že musí chtít sám,protože nemá nějak žádný jiný známky,že by byl opožděnej.Taky se říká,že kluci jsou obecně línější,ale chlapeček mé kamarádky ve 2,5letech ví jak dělá veškeré zvířectvo a to i jelen a hyena-já koukala jak blázen.Podle neuroložky(kam chodíme kvůli předčasnýmu narození)prospívá na svůj věk,tak jak má,a stejně mě to hlodá.Ale jinak je šikovnej-uklízí plínku do koše,pomáhá s oblékáním a svlékáním a už vzal i ten nočník občas na milost ![]()
Každé dítě se rozmluví jinak.Je důležité,aby jsi věděla,že ti rozumí a že slyší a 3 slova by měl umět říct.Jinak to chce čas.
Rozumí mi dobře,ikdyž ne všechno co řeknu udělá,ale když to s ním trénuju každý den,třeba to nošení plínky do koše,tak už to pak dělá automaticky.A moc dobře ví,že něco nesmí a občas mě tím schválně provokuje a směje se mi,takže je i pěkně vyčůranej ![]()
Ahoj, nam bylo 2 roky v rijnu, jeho slovnik, mama, mam, ano, ne, tata a baba a na vse ukazuje ee, je sikovnej, rozhodne vsemu rozumi, ale taky mi pripada, ze je lenochod…
všechno co mu řekneš,tak to on do sebe nasaje jako houba,my už si dáváme i bacha,aby nám něco neulítlo,co by neměl slyšet,protože tohle je věk,kdy prostě všechno do sebe nasávají,ono to třeba na první pohled nepoznáš,myslíš si,že ti nerozumí a nebo když si z někým povídáš,myslíš že tě nevnímá…omyl,počkej až to na tebe všechno vybalí a nebudeš se stačit divit. ![]()
Hlavně nesrovnávej s jinýma dětma ![]()
Jéžiš a já zkoušela i metodu,že sprostý slova se naučej hned,tak jsem mu párkrát řekla prdel,nepomohlo to,tak jsem to radši nechala bejt a dávala si bacha
…Tak to se mám na co těšit
Už ani nevím,kdo mi to poradil,ale asi neměl děti ![]()
Buď v klidu, má čas. Můj brácha do tří let říkal dvě nesmyslný slova, jinak nic jinýho a pak začal mluvit rovnou ve větách.
Ahoj, jako bys psala o mém synovi (za pár dnů 25měsíců) - rozumí, slyší, chápe,ale odmítá opakovat a vyjadřovat se. Byli jsme u Dr. a i na lehkém neurolog.vyšetření, vše Ok, je prý jen líný
![]()
Prý si máme dát pozor, abychm danou věc pojmenovávali pořád stejně a krátkými názvy - vlak je prostě vlak a ne vláček, pes je pes a ne pejsek, maso je maso a ne masíčko atd. Krátké výstižné názvy a neměnit pojmenování - nesmíme říkat jednou balon a podruhé míč, prostě to bude pořád míč nebo pořád balon ![]()
Neboj, bude se to zlepšovat, a možná se jednou obě dočkáme gramofonové desky, která nepůjde vypnout ![]()
ahoj,
pry je dulezite kdyz rozumi, mluvit muzou zacit az pozdeji a neni to nejaky problem. nas dvouletak zacina opakovat ted. nejak mi to zatim nechybi, je originalni a svuj no
. domluvi se s nama i se starsim brachou. jinak nocnik ho taky netankuje, u hrani taky moc nevydrzi, jako aby si se mnou prohlizel nebo tak neco tvoril. to opravdu ne, kdyz uz tak se opici treba po brachovi, ale ten mu to zas bere atd., takze tak nejak to tvoreni taky nic moc
. Ale i tak mi prijde sikovnej a hlavne jeste porad strasne roztomilej ![]()
Syn do 2let taky měl jen pár slov, nespojoval je ani omylem, ani neřekl to máma. Ale rozumněl, to jo.
Rozmluvil se až za poslední půlrok, začal chodit do školičky a jak se říká, že příklad táhne, tak to je jeho případ.
Já bych takovéto věci hodnotila až v těch 3letech, fakt vidím, jak neuvěřitelně pokročil za těch 6m. Ale i ve školce si všimli, že má ještě svojí řeč a tu používá pro sebe.