Úzkost a její vyléčení

Anonymní
30.1.13 14:10

Úzkost a její vyléče

Ahoj,
už nějakou dobu se podotýkám s úzkostí. Na konec jsem se odhodlala a zašla k psychiatrovi, napsal mi AD - Asentru. Všechno bylo super do tý doby, než se mi ta úzkost začala zase vracet. Celý dny mám závratě, předevčírem jsem dokonce jela autem a měla takový stavy, že jsem myslela, že ani nedojedu domů. Začaly mě šíleně brnět ruce a nohy, že jsem sotva udržela volant a do toho ten šílenej třes, tehle stav jsem měla poprvé. Vy, kdo jste úzkost zažily, jak jste ji léčily, popř. co jste dělaly, když se Vám vrátila a přesto jste braly AD?
Moc díky za reakce :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1165
30.1.13 15:19

Ahoj. Jak dlouho ji bereš? Já jsem asentru kdysi brala a vůbec mi nevyhovovala, ty stavy co popisuješ, dobře znám, měla jsem stř. těžkou depresi. Může to být tím, že ti nevyhovuje, anebo pokud si myslíš, že ti vyhovovala, tak pak zvýšit dávku, ale po poradě s psych. Přečti si příbalový leták, tam jsou tyto stavy popsané :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1716
30.1.13 15:25

Podle me to antidepresiva jen odsunou, ale nevyresi. Vyresi ti to dlouhodobe dochazeni na sezeni, kde prijdes na pricinu tech uzkosti a naucis se je zvladat, nikoliv odsouvat. Me to trvalo cca 3/4 roku, ale nechci tvrdit, ze mam uplme vyhrano, nicmene jsem o dost dal nez jsem byla. Neni to o tom, ze uzkost ze zivota zmizi, ale clovek se nauci s ni zit a poradit si. To je cilem, pokud to chces resit dlouhodobe a vyresit. Kdybys mela dotazy, klidne se ptej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.13 15:38

Děkuji. No, beru jí necelé 2 měs, do posledního týdne to bylo super, ale zas se to vrátilo- :cert: Jinak to nechci řešit jen léky, ale ráda bych začala s psychoterapií, ale pro začátek bych ty léky potřebovala. Jsem pořád doma s mimčem, takže na to myslím ještě víc. :,(

• Citovat
  • Upravit
1716
30.1.13 15:43

Ja jsem to zacla resit prave v sestinedeli :) Proste jsem si rekla, ze si chci malou uzivat a ne prezivat. Tak jsem zacla pravidelne chodit. Prave si mysim, ze to mimco je takovy dobry nakopavaci moment.
Ale chapu, ze clovek chce rychle aspon nejake reseni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.13 15:56

@petulatko

Já to začala řešit až, když bylo dcerce 9 měs. :think: asi jsem měla začít dřív, protože ty stavy jsou horší a horší. :,( v pondělí jdu ke svému Dr., tak jsem zvědavá, jak to budem řešit dál… :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.1.13 15:57

@Mamango

Ahojky, a jak si poznala, že ti nevyhovuje?

• Citovat
  • Upravit
1165
30.1.13 16:11

Měla jsem třes po těle, celkový neklid a nemohla jsem vůbec spát, nepomohlo ani když jsem ji brala ráno. byl to hnusnej pocit. jednoduše jsem vůbec nebyla ve své kůži bez ohledu na úzkosti.

@Anonymní píše:
@MamangoAhojky, a jak si poznala, že ti nevyhovuje?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1716
30.1.13 16:22
@Anonymní píše:
@petulatkoJá to začala řešit až, když bylo dcerce 9 měs. :think: asi jsem měla začít dřív, protože ty stavy jsou horší a horší. :,( v pondělí jdu ke svému Dr., tak jsem zvědavá, jak to budem řešit dál… :think:

A kojis/kojilas? Se mnou dost zamavala i laktace :( Ale to uz snad mam pod kontrolou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.13 16:42

Ahoj,

mně nejlépe pomohla kombinace Asentry a terapie. Asentra tu úzkost docela hodě utlumila, ale ne úplně, sama o sobě by asi nestačila. Nechodila jsem na klasickou terapii na úzkost, protože k přijetí do skupiny byla čekací doba snad dva měsíce a já potřebovala fungovat dříve. Byla jsem teda asi 2× či 3× u normálního psychologa. On mi prozradil několik cvičení a triků, které mi měli pomoci to zvládnout. Většina z nich pro mě byla nepoužitelná, ale jeden takovej fakt jednoduchej pomohl. Je to asi individální, ale věr tomu, že se to dá zvládnout.
Pro mě bylo důležité si uvědomit, že ta úzkost úplně nezmizí, je jen třeba se s ní naučit zacházet a dostat ji do normálních mezí. V tu chvíli jsem přestala panikařit jen při pomyšlení, že „už je to zase tady“ a bylo to lepší a lepší.
A přečetla jsem si knihu Panická porucha a jak ji zvládat, je online, ale odkaz sem asi dát nemůžu. Minimálně ti vysvětlí „vo co go“ (pokud ti to nikdo pořádně nevysvětlil) a jsou tam taky nějaká cvičení.
Hodně štěstí a neboj, je to mrcha, ale zkrotit se dá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.1.13 17:59
@Anonymní píše:
Ahoj,mně nejlépe pomohla kombinace Asentry a terapie. Asentra tu úzkost docela hodě utlumila, ale ne úplně, sama o sobě by asi nestačila. Nechodila jsem na klasickou terapii na úzkost, protože k přijetí do skupiny byla čekací doba snad dva měsíce a já potřebovala fungovat dříve. Byla jsem teda asi 2× či 3× u normálního psychologa. On mi prozradil několik cvičení a triků, které mi měli pomoci to zvládnout. Většina z nich pro mě byla nepoužitelná, ale jeden takovej fakt jednoduchej pomohl. Je to asi individální, ale věr tomu, že se to dá zvládnout.
Pro mě bylo důležité si uvědomit, že ta úzkost úplně nezmizí, je jen třeba se s ní naučit zacházet a dostat ji do normálních mezí. V tu chvíli jsem přestala panikařit jen při pomyšlení, že „už je to zase tady“ a bylo to lepší a lepší.
A přečetla jsem si knihu Panická porucha a jak ji zvládat, je online, ale odkaz sem asi dát nemůžu. Minimálně ti vysvětlí „vo co go“ (pokud ti to nikdo pořádně nevysvětlil) a jsou tam taky nějaká cvičení.
Hodně štěstí a neboj, je to mrcha, ale zkrotit se dá.

Já jsem právě dostala od svýho psych. taky příručku, je tam hodně věcí o reklaxaci a dýchání. Ale je to na 86 str.tak k tomu chci dnes sednout přečíst to. Už mě to takhle nebaví, myslet pořád na to, co by se mi mohlo stát a proč se mi zas motá hlava. Už je to vyčerpávající. :cert: Nikdy by mě nenapadlo, že tohle potká zrovna mě. Ach jo. :,(

Jinak jsem kojila cca 2 měs., jenže já už tu úzkost měla i před těhotenstvím. :x Vím, asi co mi to způsobuje, z čeho mám strac, navíc se k tomu, ale přibaluje dalších x věcí. :twisted: Už si fakt připadám nenormální. :nevim: :oops:

• Citovat
  • Upravit
1716
30.1.13 18:08

Ja jsem to taky mela uz pred otehotnenim. Jen to kojeni tomu dalo taky poradne na prd… Jinak ja jsem jinak naprosto sebevedomy a racionalni clovek, takze bud v klidu, to neni o povaze.
Dulezite je, ze to ma reseni.
Me moje psycholozka celkem vydesila, kdyz mi asi po pul roce terapie rekla, ze se te uzkosti ale nezbavim, jen se s ni naucim zachazet. Celkem me to vydesilo, myslela jsem si, ze to proste zmizi. Ale ted uz to chapu, proste jako kdybych se bala pavouku - asi nikdy se s pavoukem nepomazlim, ale byla bych schopna ted uz v klidu stat vedle nej. No a muj cil je, abych byla schopna se ho dotknout. Mazlit se s nim nepotrebuju ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.13 18:23
@Anonymní píše:
Já jsem právě dostala od svýho psych. taky příručku, je tam hodně věcí o reklaxaci a dýchání. Ale je to na 86 str.tak k tomu chci dnes sednout přečíst to. Už mě to takhle nebaví, myslet pořád na to, co by se mi mohlo stát a proč se mi zas motá hlava. Už je to vyčerpávající. :cert: Nikdy by mě nenapadlo, že tohle potká zrovna mě. Ach jo. :,(Jinak jsem kojila cca 2 měs., jenže já už tu úzkost měla i před těhotenstvím. :x Vím, asi co mi to způsobuje, z čeho mám strac, navíc se k tomu, ale přibaluje dalších x věcí. :twisted: Už si fakt připadám nenormální. :nevim: :oops:

To je normální, že si připadáš nenormální, ale nejsi ;) Mně se dost ulevilo, když mi psyholog řekl, prosím Vás, to má polovina Prahy a měl pravdu. Vím to taky od kamarádů lékařů, když berou anamnézu, kolik lidí bere různé prášky „na hlavu“, ale PPP je jedna z těch, se kterými můžeš nejlépe bojovat. Já si dobře pamatuju na ty pocity, že jsem se bála, že jsem se na dobro zbláznila a normální život skončil. Ale to je ta úzkost, nemáš odstup, ta Asentra by ti k tomu měla trochu pomoci. Možná máš malou dávku, já měla původně jen 50 mg, cítila jsem malé zlepšení, ale opravdu dobré to bylo až při 125, při 150 jsem byla zas až nepřirozeně v pohodě. Brala jsem ni pak celkově cca 6 měsíců.

Přečti si tu příručku, to ti myslím taky pomůže. A pak ta terapie. Mně fakt pomohla strašně jednoduchá věc. Důležité je přestat mít ten strach ze strachu, z toho, že se ti udělá blbě, že tě to ovládne. Ale fakt se neboj, je to dost bežná nemoc (dočteš se taky v přiručce) a myslím, že oproti jiným různým psychickým nešvarům se dá mnohem snadněji zvládnout. Třeba deprese je o moc horší.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.3.17 12:36

Ahoj, meli jsme s manzelem urcity problem z jeho strany, trvalo to nekolik mesicu, o neveru nejde. Po mem sesypani se, konecne problem pripustil a zacal resit. Jde o to, ze i kdyz je problem vyresen (snad), tak od te doby, co to ve mne bouchlo nemuzu jist, nejedla jsem od soboty skoro nic, prakticky nespala, a porad se te uzkosti nemuzu zbavit a neustale na to musim myslet. Koupila jsem si Sedafit PC, ale je to homeopatikum a nezabralo to vubec. Poradite? Dekuju M.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
8.3.17 12:41

Účinná léčba úzkosti je postavená především na psychoterapii, která vám pomůže pochopit co a proč se ve vás děje, kde se to vzalo a které vzorce chování a myšlení úzkost podporují, udržují a které ji naopak mírní a pomáhají ji čelit a překonávat.

V případě velkých záchvatů je dobré psychoterapeutickou léčbu podpořit léky - tedy léky předepsanými psychiatrem, ne homeopatickým cukříkem. To že na vás nefungují ukazuje na to, že problém bude závažnější, než běžné neurotické stavy, na které naopak placebo zabírá v 60% případů.

Pro začáteční pochopení doporučuju tuhle knížku - jsou tam i praktické návody použtelné před tím, než k někomu vstoupíte do psychoterapie.
 http://www.kosmas.cz/…ost-a-obavy/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast