Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci se zeptat. dceři se pořád pletou strany. když jedeme na kole a řeknu ji, ať jede doprava, tak jede. Když se ji ale zeptám, která ruka je pravá/leva, tak dlouze přemýšlí a stejně ukáže blbě. Měla jste to taky tak některá? Jak jste s tím bojovaly? Máte nějakou fintu, jak to naučit? Žádný náramky na ruce nesnese.
@Kamca89 píše: Více
Náramek, prstýnek, nějaká značka na ruce apod. Na kole máme ruzne barevné brzdy. Já sama si taky občas pletu strany. Kdysi v autoškole mi instruktor řekl, že jemu je jedno, že ho neposlouchám, když mi řekne ať zatocim do leva a já jedu do prava. Ale že při zkoušce můžu pak klidně odbočit na dálnici a že pak je na mě zvědavý. Od té doby jsem vždy měla na ruce hodinky nebo aspoň gumocku, prsten, abych strany poznala.
Mně je 32 a pletu si je pořád, musím si vždycky uvědomit, která je moje „psací“ ruka, to jediné mi pomáhá
Není dcera levačka? Jsem levák a znám pár dalších, kteří taky mají doteď s určováním stran větší či menší obtíže (na něco to svést musíme
)
Mně je 35 a pletu si to doteď 😅 a jsem pravák, ale spoustu věcí dělám levou.
Jinak nějak ji ty ruce třeba označit, náramkem nebo tak. Ať to má jednodušší. Někde jsem četla jednou, že je to nějaká porucha v mozku 🤷
Někdo z toho nevyroste ![]()
Je mi 45 a strany si pletu doteď. ![]()
V autě jako řidič kupodivu vím přesně která strana je která, ale stačí si sednout na vedlejší sedadlo a musím vždy přemýšlet která ruka je ta šikovnější. ![]()
Mám taky dobrou zprávu, nejspíš to není dědičné. Všichni čtyři potomci si jsou vždy a všude jistí tím která je pravá a která levá.
Někde jsem četla že je to drobná disfunkce mozku, něco jako dislexie, disgrafie ap.
Zkuste spojit pravou stranu s něčím konkrétním – třeba že tou rukou píše nebo drží lžíci. Pomáhá i říkat „pravá, kde máš srdce“ (ukáže na levou, a tím si uvědomí chybu). U pohybu pomůže rutina – často opakovat, např. „pravá ke školce, levá domů.“
Dekuju všem za uklidnění, ze je možné s tím zápasit i v dospělosti
náramek jsem chtěla zkusit, ale na ruku nic nechce, ale možná ji donutím, ať to aspoň zkusíme
a říkám, že pravou píše a všechno dělá a než si to představí, tak uběhne snad půl dne ![]()
Bojuju s tim doteď, hlavne v autě. Kolikrat mi muz rekne „tady doprava“ a ja fakt dlouho premyslim, kam jet. Pomaha jen hlasit to vic dopredu, ja si reknu mantru „pravou píšu“, na volantu si i zvednu ukazovacek prave ruky.
No a nebo muze zadam, at mi proste ukaze „tam, milacku, tam“
![]()
Joooooo, to není nic nového a plete si to dost lidi. Mi třeba trenerka řekla, že mám u nejakeho cviku kamsi dat pravou ruku a já tam cpala levou nohu, jak jsem už byla popletená ![]()
Jestli ji vadí náramek, zkusila bych tetovacku. Nebo třeba lak na nehty. U kola na řídítka barevnější proužek. Nebo barevný tkaničky do bot. Takových lidí je spousta a v tomhle věku je to běžné. Moje děti si v pubertě pletou včera dnes a zítra.
Já to taky nedávám a to je mi o hodně víc
Mám I mizerný orientační smysl, asi to spolu souvisí.
Nemá dcera zkříženou lateralitu? Tj. vedoucí oko jiné než přednostní ruka…
@Kamca89 je mi 40 a strany si pletu dodnes, ani nezahnu dobře. Ale jsem přeučeny levák a díky tomu mám zkříženou lateralitu.
Syn si strany plete taky, je mu 10 a lateralitu má v pořádku. Nepomáhá mi nic, ani prstýnek a hodinky. Ale žiju s tím cely život a nějak mi to extra život neovlivňuje.