Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím chovatele morčat! ![]()
Měla bych na Vás jeden dotaz. Dnes jsem se konečně odhodlala vzít morčáky na zahradu na pastvu, použila jsem na radu kamarádky vršek od klece. No a už teď mám žaludeční vředy z toho, jak je budu chytat a stěhovat zpátky domů, protože mi nedošlo že klec nemá dvířka, odklápí se celá boční stěna a morčákům tak vznikne poměrně dost prostoru na úprk
. Jak to řešíte vy? Máte na to nějaký fígl nebo nějakou odzkoušenou ohrádku?
Ac se to nezda, jsou tam. Schovany pod senem, protoze ted jsem je tam dala. Az se uklidni, budou se past ![]()
Ohradku si dej do googlu, neco jako vybeh pro morcata, kraliky… je slozitelna na sirku jednoho kusu. Uz jede ctvrty rok.
@MadGirlNancy To vypadá dobře, díky za inspiraci. Jak je to vysoké (odhadem stačí)?
My pouštíme na volno. Máme teda jednoho, texeláče.
Většinou je buď pod svou oblíbenou borovičkou nebo u kotce nebo chodí za námi jako pejsek.
Když nebyly vlhké roky, měl bivak v malinách, měl tam seno a odchytávali jsme ho až večer.
Ale je zvyklý, máme ho už 4 roky.
Dala bych si pozor na to, aby nebyla tráva vlhká, aby morčata nenastydla..
Jo a zapomněla jsem dodat, že máme kvalitní plot prověřený 2 německými ovčáky a jak je chlupatý, vypadá velký a všechny kočky v okolí se ho bojí.
@Sylvania 333 Tak to by u nás nešlo. Zahrada je samá díra, plot drží jen silou vůle a žije tu spousta káňat, lišek a bůh ví čeho ![]()
@Mala.ještěrka píše:
@Sylvania 333 Tak to by u nás nešlo. Zahrada je samá díra, plot drží jen silou vůle a žije tu spousta káňat, lišek a bůh ví čeho
I vzhledem k výskytu dravců určitě pořiďte klec s pletivem i z vrchu. Část musí být zastíněná. Sousedovic holky mají tuhle klec a teď tam vídám morčata téměř každé odpoledne.
Nevím, jak tvoje morčata, ale naše nezdrhají, takže bych je mohla v pohodě pustit i na volno. Ale s ohledem na možný příchod kočky či jiného dravce je lepší mít výběh ohraničený a zeshora alespoň zpoloviny zastíněný (pozor na přehřátí!) Já budu o víkendu stloukat ohrádku z pletiva a plotovek
Morčátkům zdar!
Tady mají různé výběhy.
https://obchod.kralici.cz/…ohradky.aspx
Já je tedy nepotrebuji, ale mám jiné podmínky. Ohraničený dvorek, kde je pustím do trávy na volno a přinesu je i s klecí do které se pak dle libosti vrací. Když je chci vzít domů, naženu je do klece a odneseme je domů.
@Ivan PPZ píše:
Koukám, že tu nikdo nemá hrabací morčata…
Tak hlavně je otázka, zda je tam chce mít přes den bez dozoru, nebo na ně bude koukat - to by bylo nějaké řešení útěku či podhrabání zbytečné. My chodíme teď s morčaty na půl hoďky denně na trávu, klidně je i pustím navolno, když je to v zahradě, kde nemůže přiběhnout pes atd. - nezdrhají, nikam se nehrabou. Prostě si najdou svoje místečko, tam si lehnou a žerou
A to jsou to pubertální kluci, kteří vyskočí i půl metru, žádný staroušci ![]()
@unuděná To já ještě nevím, jak to bude… Dneska se jim tam moc nelíbilo, ale tak bylo to poprvé, budou si muset zvyknout. A já právě četla, že morčata nehrabou? Ale potřebovala bych, aby ohrádka zvládla vyrovnat malé terénní nerovnosti a aby ta morčata šla vyndavat horem, dneska mi ta mladší hysterka málem zdrhla a to jsme se vyndavali ve dvou ![]()
@Mala.ještěrka píše:
@unuděná To já ještě nevím, jak to bude… Dneska se jim tam moc nelíbilo, ale tak bylo to poprvé, budou si muset zvyknout. A já právě četla, že morčata nehrabou? Ale potřebovala bych, aby ohrádka zvládla vyrovnat malé terénní nerovnosti a aby ta morčata šla vyndavat horem, dneska mi ta mladší hysterka málem zdrhla a to jsme se vyndavali ve dvou
Tak stačí koupit takové ty háčky nebo kolíčky, které se jako u stanu zapíchnou do země a ukotví tu klec ![]()
Já dávala koš na prádlo a na to židli kvůli psovi. Aby ty nohy židle zabránily převrácení.