Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky v kolik chodí spinkat vaši drobečci?
Honzíkovi je skoro 11 m.Když ho uspím ve 20h celou noc norníkuje v posteli a spí hrozně neklidně.Jenže když vytuhne kolem 22h je to bájo chrní celou noc jen si cucne sunárku.
No a já mám dilema jestli se vyprdnout na řeči babiček o tom v kolik mají děti chodit spát nebo poslechnout.
V osm ho musim uspat já, ale v deset usne sám tak co holky.Nemluvim o tom, že v pět se mi vstávat nechce.
Děkuju Hanyna+Honzík
Klidně ho dej spát později. Děti se řídí podle světla a tmy. Malý (22m) už druhé léto také odmítá chodit spát dřív jak po 21h. V zimě to bude zase lepší. Evka
Ahoj Hanyno, vyprdni se na řeči babiček.
Je nesmysl se snažit uspat dítě, které na spánek ještě není připraveno. Každé dítě má jinou potřebu spánku. Pokud ti malý usne sám v 22,00 a spí krásně celou noc, není co řešit.
Moje malá (11měs) usíná od malička (!) kolem desáté večer. Prostě dříve usnout není schopná. Absolutně si nedovedu představit, že by usla v sedm nebo v osm. Neexistuje. Prostě až kolem 21,30-22,00 začíná být ospalá. TAkže všechny večerní programy v TV absolvujeme spolu ![]()
Takže se řiď tím, co Honzíkovi vyhovuje, a ne tím, co si myslí babičky.
Radka
U nás to samé - první dítě chodilo od malička docela pozdě, druhé asi v půl deváté, ale postupně se to zvrtlo a teď chodí obě nejdřív v devět večer (docela často i po desátý
). Jsou dny, kdy jsou unavené dřív a tak jdou spát dřív. Více méně se to u nás řídí dětmi, i když někdy bych se jich ráda zbavila dřív
. Ale do dneška jsem nepřišla na to, jak uspat dítě, kterému se spát nechce
Na řeči se vykašli, je to tvoje dítě a ty si to musíš zařídit podle sebe.
K tomu světlu - přítmí, které navozují tmavší závěsy, pomáhá dceři usnout. Díky nim se nám doba večerního usínání ani při delších dnech nezměnila. Nicméně doba usnutí je opravdu závislá na tom, jak má „uspávač“ v sobě nastavený…
Vnitřní budík jí také funguje neomylně v rozmezí 30 min bez ohledu na to, kdy šla večer spát…
Takže je to na dětičkách..
E.
Ahoj holky,
kdysi jsem byla zastáncem 19-19.30 má dítko být v postýlce -to bylo zpět před 15 lety a dnes máme Eli (za měsíc 3 roky) a chodívá spát mezi 21 a 22 hod.,když jsme byli na prohlídce se synem 15 let,tak doktorka říkal ,že má chodit spát nejpozději ve 20.30,že se uvolňuje nejvíce růstového hormonu.Nechceme to lámat přes koleno,ale začínáme s tím,že se nakojíme,rozloučíme a Eli jde ležet sama ,má totiž ve zvyku,že mě ukecá a já jdu spát s ní a už nic nemám z telky.
Doufám ,že budu neoblomná a vydržím. Vše chce čas a trpělivost.
S pozdravem Anna
U nás je to jak kdy, kdyz je pěkně a malá jít spát ještě nechce tak to nelámu přes koleno. V zimě chodí pravidelně okolo 19.30, ale teď kdy svítí sluníčko ještě v 21h tak spat nechce. Na druhou stranu jsem i celkem ráda, ráno si pospíme aspon do té 8mé hodiny a večer můžem jít treba v 19h jeste na procházku. (nesnáším horko a večer už je to snesitelné) taky na dovolené nám to umožní alespoň trošku déle pobýt venku a ne se hned po 18 hodině vracet na koupaní, večeři a spaní.Petra
Ahoj holky,
u nás je to taky tak.Mám 3měsíční holčičku,ta usíná kolem 21:00 a pak mám 3letého chlapečka,který samozřejmě musí u všeho asistovat včetně uspávání naší Terezky a sám chodí,teda s maminkou chodí spát tak ve 21:30.Sám neusne,musí maminku pořádně pevně držet za ručičku,aby mu náhodou neutekla.Bydlíme v domku s rodičema a těch rad a kázání ohledně usínání si užíváme plnými doušky…„to my když jste byli malý…“
Ahoj L.
Jé holky to je príma takovejch odpovědí takhle rychle.Já vim ty rady.Když to poslouchám moc dlouho začne mi z toho hrabat a pak si nejsem jistá jestli bych neměla Jéňovi vařit knedlo vepřo zelo abych ho neotrávila svojí zdravou výživou. ![]()
Moc děkuju.
Ahoj!Naše Kačka koukne na večerníček, vykoupe se, dostane večeři a jde nekompromisně do postýlky.
Je fakt, že chvilku ještě poskakuje nebo kouká s námi na televizi, ale většinou po osmý hodině už spokojeně chrní.
miselline+kačenka 2roky
Ahoj,
naše malá je na tom stejně jako Kačenka miselline. Koukne na večerníček, vykoupe se, vypije Sunar a jde spinkat. Usíná sama nemusím jí vůbec uspávat. Prostě řeknu dobrou noc a zavřu dveře. Nejsem zastánce toho, aby takhle malé dítě i když je venku hezky a je vidět šlo spát v půl desáté. Naší malé to také nijak nevadí, má svůj režim. Kubinka
ahojte holky,mě spí roční syn od sedmi do pul šesté a starší syn skoro 5let až kolem pul desáte.Ten mladší už je zvyklí chodit tak brzo zkoušela jsem to prodlužovat,ale nějak nám to nevyšlo chtěl spát dřív,býval protivný.
Náš roční synek chodí do postýlky kolem osmé, usíná sám, někdy mu to trvá déle, někdy usne hned. Je fakt, že co je světlo, usíná húř a někdy mu to trvá fakt dlouho. jenže on se budí ráno prostě pravidelně nejpozděli ve třičtvrtě na šest a to i pokud usne po desáté. A pak je nedospalý a celý den protivný a spí špatně i přes den. Takže se snažím dodržovat tu osmou večerní, aby se do těch půl šestý ráno vyspal.
Ale jinak si myslím, že není ani tak důležité v kolik jde dítě spát, ale aby chodilo spát v pravidelnou dobu, protože tělo si na to navykne a začne uvolňovat patřičné hormony v předstihu, aby se dobře usínalo.
Tak sladké sny
Makýš
Ahojky,
u nás je to s tím usínáním posledních 14 dní taky na levačku. Nevím, jestli je to tím světlem nebo prostě jen takové období, ale marně dcerku uspáváme někdy i hodinu. Tak to teď nelámu přes koleno a uspáváme ji až později. Večer si ještě hrajeme nebo se mazlíme a pak usíná mnohem rychleji.
Karolinka a Eliška (10m + 17d)
Holky, když čtu jak chodí některá vaše dítka později spát, napadá mě kdy se všichni probouzejí?
Asi mám doma totálního spáče, ale od asi osmi měsíců usíná mezi sedmou a osmou a probouzí se mezi osmou až devátou ranní. Do toho má ještě polední spánek, dvě až tři hodinky.
..jo a jsou mu teď dva roky.
Fakt si nestěžuju ![]()