Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My mame v dětském pokoji u postýlky lampicku, kterou si syn v případě potřeby rozsvítí a pak zhasne. Nejsou mu jeste ani dva…
Bud nejakou bludicku, ktera bude svitit celou noc nebo hned k posteli lampicku, kterou se nauci sama ovladat.
Lampičku, noční světýlko. dcera tohle taky dělá, ale nenapadlo mě teda s ní spát.
Nocni svetylko do zasuvky…nesviti tolik, nase i strida barvy…malej (4r.) se potme sam boji, a u postele ma lampicku, ale chodi uz na WC…
Nocni male svetylko.
Mala detska lampicka ktera sw da ovladat treba tak ze se na ni jen klepne rukou.
Nebo neco sw senzorem
Podívej se po lampičce co s ní dítko jen zatřese a ona se rozsvítí a po minutě sama zhasne. Viděla jsem jí i s licenčními motivy jako Minnie, Olaf atd.
Noční světýlko z Ikea, co svítí pořád a lampičku pro případ většího problému. Tak ať se ve 3 letech obslouží sama anebo zavolá. Kvůli tomuhle by mě nenapadlo spát s ní v pokojíčku. Náš starší, když v tomhle věku něco potřeboval, tak zavolal mami anebo přišel sám (máme na chodbě taky noční světýlko).
V pokojíku má noční světýlko. V chodbě a obýváku máme noční světlo do zásuvky. Takže v noci vstane, dojde se vyčurat na WC a pak přes obývák zamíří rovnou k nám do postele.
@Elenentka děti (6 a 8 let) ani nechtějí spát při úplné tmě. Také se budí. Mají v jedné lampě slaboučkou červenou žárovku. Červená prý nebrání nočnímu tvoření melatoninu.
Dcera má u postele vždy na stejném místě lampičku (zajíčka). Když na něj máčkne, rozsvítí se a za 10min automaticky zhasne.
@Elenentka My máme noční světýlko. Ale je to opravdu jen takové tintítko. Hlavně, pokud budete nějaké pořizovat, dbejte na to, ať svítí třeba oranžově nebo červeně a hlavně fakt tlumeně, to by spánek nemělo příliš narušovat. Nejhorší jsou modrá a bílá led světla, protože vybuzují aktivitu mozku. Ale tedy fakt se řídit tím světlem, protože naše světýlko je na povrchu modré, ale svítí oranžově ![]()
Syn má na čele postele světlo co vypadá jako vypínač a se tak rozsvecuje, je pripevneno na suchý zip…jinak když mě potrebuje tak zavolá, když třeba potrebuje v noci čůrat tak jdu protože má vyvysenou postel se schudky…nekdy se jen potrebuje ujistit že jsem nablízku…tak přijdu pohladit…myslím že ve trech letech má nárok a mě to jednou za noc nic neudělá…ale není to kazdou noc.
@Marie432875 dobrý den, jen sem se zarazila že synovi nejsou ani dva a už si umí rožnout v případě potřeby když se v noci vzbudí lampičku? A to už spí ve velké posteli a v noci chodí na záchod? ???? ne ptám se protože dceři je rok a půl a ta by sice lampičku zapla ale tím stylem že by si s ni hrala a blikala jak o život ????
Ahoj,
skvělá jsou svítidla do zásuvky - bludičky. Reagují na světlo v místnosti, jakmile se setmí, tak svítí, jakmile se rozední, tak zhasnou. Dávají jemné teplé světlo.
Máme je také, mám nějakou z Lidlu asi za 150korun a je skvělá ![]()
Foto: první vlevo dole a druhá fotka je z koupelny - proto ten fen tam
fotila jsem pro kamarádku jak svítí.
Zdravím ženy, dámy…
Dceři budou v lednu tři, má už velkou postýlku a spí ve svém pokojíčku.
JENŽE
v noci obvykle chodí čůrat (má zatím nočník vedle postele), a taky se v noci stává, že nemůže najít svoje „spací“ plyšáky… proto s ní zatím musím v pokojíčku spát, a v případě nutnosti posvítit mobilem.
Ráda bych se ale přece jen už přestěhovala do ložnice, jenže nevím jak vyřešit tyhle situace.
V pokoji je v noci kvalitní tma, lampy z ulice tam nesvítí a závěsy jsou zatemňovací, takže na spaní prima, ale pokud musí dcera vylézt z postýlky na nočník, nebo hledá plyšáky, tak je fakt bez šance.
Máte doma něco podobného? Jak to řešíte/řešily jste?
Dávat dceři trvale světlo do pokoje co by svítilo celou noc se mi nechce, dobrá tma je prý na spaní dobrá… jenže co jiného udělat?