Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu, syn se vždy jednou za noc probudí a přestěhuje se k nám s manželem do ložnice. Dcera spí vedle mě v postýlce, tak jsem mu to nechtěla zakazovat, aby nežárlil. To že spí u nás v posteli není takový problém, problém je, že posledních pár dnů si začal nosit věci ze své postele do naši, počínaje polštářem, peřinou, plyšovými polštářky a nafukovací kytarou a velkým plyšovým medvědem konče. Máme velkou postel, ale jestli si tam vezme ještě jednu hračku, tak už se možná nevlezem
Problém je také v tom, že než to všechno nanosí k nám, musí jít třikrát, čtyřikrát a to ho samozřejmě probere a dlouho mu pak trvá, než usne. Občas tím způsobí hluk a vzbudí malou, a pak už se budí navzájem oba. Jak ho to mám odnaučit, nebo mu to zatrhnout. Když mu to chci v noci odnést zpátky, tak spustí křik. Prosím poraďte. ![]()
Čekat až vyroste natolik, že ho to nebude bavit? Asi jediná rada. Potřebuje vás. Můžeš třeba počkat až usne a pak ho vrátit do jeho postýlky, ale těžko mu asi zatrhneš, aby se v noci probudil. Jedině večer mlíko s medem nebo meduňkový čaj, aby měl klidnější spánek.
To, že přijde ke mě v noci do ložnicemi nevadí, ale to že si tam nosí svou vlastní peřinku a ty hračky… ty prostě v posteli překáží ![]()
@blobfish píše:
Až usne, hračky shoď na zem a máš to vyřešený
Dneska v noci jsem shodila na zem tu nafukovací kytaru, za chvilku se probudil a začal ji hledat
. Musela jsem ji vrátit zpátky do postele.
@Katelka kolik je synovi. Dcera taky zkoušela tahat k nám do postele kde co a skončilo to tím, že jsme jí řekli, že buď bude chodit sama a bude to v pohodě a když přinese hračky, že pošupajdí zpátky do pokojíčku. Už chodí sama bez hraček a teď má další, že musí chodit až je světlo, nedá se s ní totiž kvůli kopání v jedné posteli spát.
Tak jestli s tou kytarou spí ve svojí posteli, tak ho to těžko budeš odnaučovat. Jediný, co bych udělala, že bych mu ty věci prostě přenesla sama, aby se necoural několikrát.
Jo, tak to mne zajímá, co bych dala za peřinu a plysovou kytaru…u nas spi traktor, náklaďák a velky cerveny auto…mluvi o nich i ze spaní..a ty na zem nedám.. ![]()
Zkusila bych vysvětlovat, že není potřeba hračky do postele brát. U nás se třeba taky usíná s bagrem, ale jak jdu spát tak bagr vezmu a dám z postýlky ven. Jediné co jsem ochotná v postýlce nechat je plyšák. Do postele nám naštěstí nechodí, jsou to vyjímečné případy kdy dorazil.
Zkusila bych vysvětlit, že hračkám je líp v „jejich“ postýlce, případně kompromis - jen jeden kousek. Naše nosí medvěda a láhev. V ložnici máme tři postele, což je pro čtyři tak akorát ![]()
Synovi jsou dva čtyři měsíce, ale není ten typ, že by poslouchal, co říkám. Samozřejmě mu s tím pomůžu, aby to netahal, ale když už mu s tím jdu pomoct, tak musím nakonec přenést ještě i jeho ![]()
Zkusím tedy dneska vysvětlovat jak jen to půjde ![]()
Prostě mu vysvětli, že se tam s těmi věcmi nevejde a že pokud si je chce přinést, tak může, ale on už tam spát nemůže, protože se tam nevejde.
A klidně bych ho až usne dala na zem a až se vzbudí, tak bych mu řekla, že ho shodily ty věci, co tam nosí, protože se tam nevejde.
Mně to přijde milý. Asi chce, abyste si v noci měli s čím hrát. Jako chápu, že je to otravné, ale věř, že jednou na to budeš s láskou vzpomínat ![]()
@Katelka Je to malinky prcek. Bych mu prestehovala k vam celou postel, tim se vyresi nocni courani a noseni veci.