Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky. Potřebuji poradit, kdy jste dětem pořídili normální postele? A od kdy jste je nechaly samotné v pokoji. Malá má 12m a spí u mě v posteli. Chceme jí dělat pokojíček a zvažuji, zda jí rovnou nekoupit postel, protože v postýlce stejně nespí. A poradíte jak naučit roční dítě usínat samo? Sama mi vůbec neusne a přes den chce spát jen v kočáru, z postele mi utíká a v postílce brečí.
Můj názor je ten, že ještě maličká. Zvlášť dát ji z vaší postele rovnou do své a ještě do jiného pokoje. My jsme trošku extrém, máme v ložnici 3 děti - 6, 4 a 2 roky, ale protože teprve budujeme další místnosti. Ale kdybych na výběr měla, dala bych děti do samostatného pokoje někdy před rokem možná. Ty dvě, roční bych si ještě nechala, byla v té době ještě kojená.
Ahoj, my jsme staršího dali do vlastního pokoje cca v roce a půl, velkou postel jsem koupili teď (budou mu 3), ale zatím tam nespal, muž dělá zábranu, protože to naše motovidlo je schopný spadnout i pár cm škvírou. Mladší roční za ním půjde až začne spát celou noc, taky nejdřív do postýlky.
Oba moji kluci spí sami v pokojíčku od narození, ale fáze mají oba. Starší od 15m usíná pouze v naší posteli, pote ho uložíme do jeho velké (má ji od dvou let), ale má noci kdy se vzbudí a vrací se spát k nám
mladší (skoro rok) zatím spí a usíná sám v pokojíčku v postýlce, pokud to bude časem jinak, srovnáme se s tím. Nevadí nám to a nijak to neomezuje naše spaní i ostatní věci
nejsem zastánce nucení, však s námi do dospělosti spát nebudou ![]()
Já jsem měla do roka malého v postýlce vedle své, pak jsem ho šoupla ke zdi, po dalším roce dostal tu střední velikost se zábranou, ale pořád byl v ložnici akorát na druhé straně místnosti a ve 4,5 se stěhoval do svého pokojíčku do velké postele. Ale stejně občas courá v noci za námi:-)
Dcera sla do pokojicku dva mesice predtim nez se narodila sestricka, ve 20 mesicich. Pokojicek montovali, ona se hrozne tesila a chtela tam hned spinkat, ovsem dodani matrace trvalo jeste dalsich 14 dnu a to bylo peklo s ni vydrzet, porad otravivala ze uz tam chce spat
byla ale bezproblemova s usinanim vzdy. Od miminks jsem ji polozila do postylky, dala pusu a sla jsem ![]()
Syn 10m spí s námi od 4m v posteli a myslím si že jo přestěhujeme tak příští rok touhle dobou, pokud bude chtít a třeba jo vystěhuje budoucí sourozenec (až bude na pořadu dne
). a jinak syn usíná u prsa ani přes den neusne sám, musim jít s ním do ložnice a to usně během chvilky ![]()
Ahoj, všechny tři dcery spí od narození ve svém pokojíčku (dvojčata 3,5r, a malá 1,5 r, ale jak je psáno výše - střídají se různé fáze, kdy k nám v noci přišly obě dvojčata, nebo jenom jedna, nebo se budila malá a spala s námi ona, opravdu se to mění každým měsícem. Nechala bych to plynout a přizpůsobila se potřebám dítěte. Nedokázala bych svému dítěti říct, že u mě (v posteli) pro něj není místo ![]()
Tak zalezi, jak uspavate. Pokud kojenim ci u flasky, tak pak jen prendate do postylky a hotovo
Ve vlastním pokoji (od 6 měsíců) a ve vlastni velké posteli (140×200) byly od roka, takobouhle postel mají z toho důvodu, ze když se v noci budily kvůli snům nebo kvůli nemoci tak jsem si jen prelezla z ložnice k nim a pokračovala ve spánku. Starší tu postel ted využívá i když u ni spí kamarádka, ze se vyspí obě v pohodě. Zábrany jsem neměla, jen jsem udělala mantinely z peřiny a spokojenost.
@hapolda A jak jste dala ty dvě takhe po sobě? Já se právě dověděla, že čekáme druhé a malá má příští týden rok. Proto ten pokojíček a řešení usínání apod. Hrozně se toho bojim. Sice to bylo tak trochu plánovaně, ale nečekala jsem to tak rychle.
@marce2 mám kluky od sebe 16m a je to dobrý - začátek mazec, ale je to čím dál tím lepší a hlučnější
hlavně nic neplánovat a chce to základní režim - přijít na to, jak je postupně nakrmit, vypravit ven apod. Mrkni na diskuze skorodvojčat - je nás tam spousta podobně postižených ![]()