Vada řeči a mluvení před lidmi?

Anonymní
23.1.19 18:02

Vada řeči a mluvení před lidmi?

Krásný mrazivý večer přeji :-). Mám vadu řeči, respektive neumím vyslovit písmeno R. Chtěla bych se stát lektorkou cvičení ale je mi jasné že bych musela mluvit před lidmi. Vadilo by vám, kdyby před vámi vystupoval člověk co neumí R? Přestali by jste kvůli tomu i k té ženě chodit na cvičení? Pro mě citlivé téma, proto anonym. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34473
23.1.19 18:05

Ne, opravdu bych kvůli tomu nepřestala nikam chodit. Nevadí mi to, ale vždycky si říkám proč proboha rodiče nechodili na logopedii když byl člověk ještě malý nebo proč to ten člověk neřešil sám když si tu vadu uvědomil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
23.1.19 18:06

Já mám v to.to dost rozporuplné pocity. Mám kamarádku, co neumí správně R a Ř a při rozhovorech mě to hrozně rusi a je mi to nepříjemný. Nevím proč, chápu,než za to nemůže, ale zároveň nechápu, proč s tím něco nedělá. Zvlášť, když začala řešit, že se bojí, že se.to podle ní špatně naučí i její děti.
Takže asi by to pro mě nebyl přímo důvod pro zrušení hodin cvičení, ale příjemné by to taky nebylo, takže kdyby byla nějaká možnost chodit k někomu jinému, tak bych ji mozna využila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
23.1.19 18:08

Ne, bylo by mi to putna :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
23.1.19 18:08

Mne to hodně tahá za uši. Asi bych hledala jinou lektorku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
23.1.19 18:10
@Anonymní píše:
Krásný mrazivý večer přeji :-). Mám vadu řeči, respektive neumím vyslovit písmeno R. Chtěla bych se stát lektorkou cvičení ale je mi jasné že bych musela mluvit před lidmi. Vadilo by vám, kdyby před vámi vystupoval člověk co neumí R? Přestali by jste kvůli tomu i k té ženě chodit na cvičení? Pro mě citlivé téma, proto anonym. Děkuji.

U cvičení by mi to asi nevadilo. Osobní sympatie určitě hrají roli. Ocením někoho, kdo mi poradí, opraví chyby ve cvičení a je prostě fajn. Když už mě 45 minut „mučí“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
23.1.19 18:13

Manžel má stejnou vadu řeči. R a Ř jakoby polyká. Hodně se tím vnitřně trápí. Je mu nepříjemné kdyz musi prodavačce několikrát opakovat slovo rohlíky, v restauraci kuřecí maso, hranolky. Chápe, ze mu nerozumí ale nepříjemné to je. Ne vzdy logoped něco vyřeší. Manžel ma vrozeně zkrácený jazyk a pod jazykem nějaké uzlinky. Ani logoped ani operace by bohuzel nic nevyresila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
23.1.19 18:26

U cvičení bych to přešla. Ale tahá mě to za uši, vadí mi to u moderátorů v televizi, u jakýchkoli veřejně vystupujících osob. Šlapání na jazyk, nedostatečné vyslovování, ráčkování, to je moje noční můra. Jestli ti to v životě nepřekáží, nemyslím si, že bys nebyla kvůli tomu úspěšnou lektorkou. Nicméně už ta otázka do diskuze mi napovídá, že úplně smířená s tím nejsi. Nedá se to začít nějak řešit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
23.1.19 18:27

Já bych kvůli tomu chodit nepřestala. Ale přiznám se, že každá řečová vada mě tahá za uši. V práci jsme měli jednu kolegyni, co říkala špatně r a ještě hůř ř. A k tomu ještě jednu se stejnou vadou řeči. Přiznám se, že když se sešly obě v kanceláři a bavily se, tak jsem vůbec nebyla schopná sledovat, o co kráčí. Prostě jsem jen slyšela ty r a ř :oops: Nikomu se neposmívám, oni za to nemohou. Ale stejně tak já nemůžu za to, že mě to tahá za uši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
781
23.1.19 18:32

Já taky neumím R - moje diagnoza je „zadní“ R, jazyk se mi skrčí a neklapne o patro. K logopedovi jsem chodila od 3 do 8 let. Vystřídala jsem i 3 logopedy. Někdy to prostě nejde. Lidi, které znám už léta, si toho nevšímají, neráčkuju, takže to tak netahá za uši. Řešit bych to chtěla, ale mám to tak blbě už naučené, že ani „vibračka“ mi nepomůže /prý/.

U lektorky cvičení bych to přešla, přece jen jsem tam kvůli cvičení a upřímně, přes tu hlasitou hudbu jsem mnohdy ani neslyšela samotnou lektorku, takže bych si ani vady nevšimla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.19 18:40

Já chápu, že je to nepříjemné i pro tebe, ale vadilo by mi to. Myslím v tom klasickém cvičení typu aerobik, jóga, kdy cvičitelka pořád něco říká. Tahá mě to za uši, vnitřně mě to rozechvívá, takže já bych z takové hodiny byla psychicky unavena a znova nepřišla..

• Citovat
  • Upravit
25145
23.1.19 18:41
@Anonymní píše:
Že začátku me to bije do uší, ale pak si zvyknu a urcite by to nebyl důvod nechodit na tvoje cvičení. Můj manžel to taky má a mluvit spravne, asi by se mi to zdálo divný :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.19 18:42

Mě by to bylo jedno. Sama mám vadu řeči R jsem se naučila doma, mluvím dobře ( oproti tomu jak jsem mluvila na zš to se divím že mi učitele rozuměli, jsem se náhrala na mobil a to byla hatmatilka )
Teď mi je rozumět, ale vím že si šlapu na jazyk u sykavek ( a všímám si toho i u lidí že je nás spousta co si šlape na jazyk ) nikdo s tím nikdy neměl problém až na 3 lidí. Ale já se vracím zpět na logopedii nechci špatnou řeč naučit dětí.

Někdo tu měl dotaz proč to rodiče neřeší. U nás řešili, ale nás to nebavilo tak se na to vykašlali a já byla jen ráda musela jsem si sama dojít k tomu že chci řeč spravit

• Citovat
  • Upravit
25145
23.1.19 18:43
@Čičorečka píše:
Nicméně už ta otázka do diskuze mi napovídá, že úplně smířená s tím nejsi. Nedá se to začít nějak řešit?

Napadlo mě to samé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
23.1.19 18:56

Ne, znám lidi, kteří se díky tomu to Ř/Ř nakonec naučili. Sami od sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí