Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem jen poradit, zda je normální, že mi můj 2-měsíční syn přibírá tak 90g týdně. Dr. je nadšená, ale minule měl 10dkg týdně a to říkala, že je to hraniční.
Kojíme skoro půl hodiny po 2-3 hodinách.
Hodně brečí, tak si fakt začínám myslet, že má hlad.
Děkuji za komentáře
Zdravíčko+Matýsek 2m
Ahoky Zdravicko,
naše Domi první týdny přibírala skoro i 30dkg týdně! A čím je starší, přibírá míň. Teď v 5-6.měsíci přibrala pouhých 0,5kg za 6 neděl! A kojení nám zabere max. 15min. Doktor mi říkal, že když dítě jakkoliv přibírá, je to dobře. Nesmí na váze ubrat! To by se muselo okamžitě dokrmovat! Možná by to chtělo se domluvit v poradně, zda nepůjčí domů váhu nebo dokonce někde existuje firma, která digit. váhy půjčuje normálně. Pak si budeš na 100% jistá, že se nic nemůže stát!
Držím palce, ať nemusíte dokrmovat… ![]()
Jarka a Domi (6měsíců)
Ahoj zdravicko,
moje rada je zkus kojit casteji. Nas syn taky pribiral malo a brecel. Pil taky vzdycky tak trictvrte hodiny a ne pozdeji nez po 2hodinach a mne proto prislo, ze proste drive nemuze mit hlad, kdyz pije tak dlouho, ale to byl omyl. Nase Dr. byla sice spokojena, ale ja proste mela intezivni pocit, ze neco je spatne. A tak jsem si pak koupila vahu a zacala ho vazit pred a po tom 3/4h kojeni a zjistila, ze on ma proste maly zaludek a i za tu 3/4 hodinu nedokaze vypit vic jak 60ml!!! Podotykam, ze mlika jsem mela tak pro tri takovy mimina, a to byl asi dalsi duvod proc jsem si myslela, ze nemuze mit hlad. Takze to nemohlo byt tim ze by mleko nebylo, ale proste ho nemel kam davat
. A tak jsem zacala kojit treba i po pul hodine znova, proste kdykoliv zacal brecet (nekdy to nebyla ani ta pulhodina
) jsem zkusila jestli nechce jeste pit a fakt to zabralo. Sice to bylo dost narocny casove, ale hned prestal brecet a najednou zacal pribirat tak 350g tydne. Sice jsem dost zavidela tem maminkam, co kojily po 3 hodinach a jenom 10minut, ale kazdy mimi je holt jiny. Po trech hodinach zacal pit az v 7.mesici kdyz jsem zacala s prikrmy. Nicmene se preci jenom ty intervaly postupne prodluzovaly ![]()
Spokojene mimi i maminku preje Jana
Ahoj,
u dvoumesicniho miminka se to vetsinou resi az kdyz nic nepribira. Janca spravne poradila, ze to mas zkusit casteji. Nebo nekdy zkus odstrikat a zkotrolovat kolik toho opravdu vypije. To je celkem dobre vedet. Me mala v te dobe byla schopna vypit najednou maximalne 30 - 40 ml a to samozrejme neni zrovna OK. Minimum je pry v tom obdobi 50ml.
Ridit se podle pribyvani na vaze udajne neni zrovna nejlepsi. Nektere deti proste pribyvaji vic a nektere min. Hlavne to nesmi zustat stejne tri tydny jako u nas. Terik a Charlie
Ahoj,
Štěpulka přibýval do 9týdne 0,4 kg-týdně a pak za další týden jen 10dkg.Mimča prý přibývají ve skocích tak si z toho nic nedělej.Jo a k tomu kojení:já kojím podle potřeby,ze začátku to bylo hodně často(asi co 1,5h.)a trvalo mu to zhruba 0,5h.No a dneska to je zhruba co 2-3-4h.(podle toho jestli jsme venku,to většinou spí a nebo doma)vždycky když začne plakat tak mu prs nabídnu.No a v noci si řekne tak zhruba 1-2× za noc.
Jo a tento týden jsme vážili 6,1kg ![]()
Gabka a Štěpánek 2 a půl měsíce
AHOJ,
naše Lucinka přibírala první půlrok 1kg za měsíc. Byla plně kojená a MUDr. se „jen“ smála, jaký je cvalík a říkala, že u kojených dětí je váhový přírustek různý a nesleduje se tolik jako u dětí na umělé výživě. Nevím, jak nám vycházelo přibírání po týdnech, ale to určitě není podstatné. Hlavně, že se děťátku daří, takže držím pěsti! Jo a ještě k tomu kojení - kojím pořád, i přes den (Lucinka se mlíčka jen tak nevzdá:) a když byla ještě prťavá, stalo se, že jsem ji kojila třeba i po hodině. Prostě kdy chtěla, měla ho;) Čau, Jana+Lucie, 10,5m (10,10kg:)
Děkuji moc, začala jsem kojit opravdu častěji, tak sned to bude lepší.
Jinak při těchto teplatách jsem dneska dala i čaj na žízeň, prý se to nemá
, jaký na to máte názor vy?
Zdravíčko+Matýsek 2m ![]()
Zdravíčko,
prý to není nutné!!Pokud máš ale pocit že musí pít něco navíc tak je prý dobré dát jen kojeneckou vodu-pár hltů.
Gabka
Ahoj Zdravíčko,
našla jsem tvůj příspěvek,jak dál pokračujete?Mám stejný problém syn se narodil velký (4,15kg) a teď ve 2,5 měsících váží 5,10 kg. Porodní váhy dosáhl až ve 3 týdnech,jednou přibral za týden 20dkg,ale jinak 10,maximálně 15dkg/týdně.Je spokojený,kojím taky když si řekne,večer i co hodinu.Je velký spavec, v noci,když ho nechám spí 7 hod vkuse
,ale já ho nenechám a budím co 2-3 hod
,jak se mi zadaří se probrat
.
Přikrmovat nechci,jen mě štvou reakce okolí,že „…je takový hubeňoučký..“ ![]()
Tak by mě zajímalo,jestli se vám to podařilo zlomit a nebo zlomili vás a přikrmujete.
Ahoj Hela+Tom(2,5m)
Ahoj holky,
tak mě připadá jestli to není nějaká tradice, že mimi, které se narodí baculaté pak pomaleji přibírají. A ty které byly skoro nedonošené se to snaží rychle dohnat. Moje Verča se narodila s váhou 3,85 a teď v 9,5 měsících má 7,5 kg. S jídlem a kojením to je pořád stejný, moc toho nesní ani nevypije. A nutit jí nemůžu, když nechce tak nechce. Ale vypadá spokojeně a je hrozně aktivní
( neposedí, pořád se někam cpe, už samozřejmě leze rychle jak torpédo a už si i soupá )
Lenka
Ahojky, asi co doktor, to jiný názor. Záleží spíš na dědičných dispozicích, na velikosti dítěte, apod. Náš malej taky hodně přibírá, ale silný není. Je jen velký (na délku), a tak jí víc než jiná miminka. Každé mimčo si řekne, kdy má hlad. Až začnou běhat, tak to vyběhají ![]()
Jo a ještě chci dodat:
ze začátku jsme krmili snad po 1 -2 hodinách (jak kdy). Potom se ale ty intervaly začaly prodlužovat. Teď ve 4,5 měsících krmíme tak po 3 - 4 hodinách, ale celou noc spinkáme
. Znám ale i případy, kdy 8 měsíční miminko krmí kamarádka i v noci po 3 -4 hodinkách.
Ahoj, mela jsem male miminko a to pro zmenu pribiralo hodne. Ted je mu 7m a stale kojim plne. Nikdy jsem nekojila s delsim intervalem nez 2 hodiny. Taky treba po 30 min. Staci mu holt malo, ale casteji. Jen chci rict, ze to neni dobry napad, zkusit zmerit, kolik odstrikaneho mleka mimco vypije. Zrovna nebude mit hlad a bude pit jen malo nebo mu to nepujde z lahvicky nebo ze lzicky a ty budes myslet, ze vypiji malo. Muj syn odmita prikrmy, tak zaciname materske mleko davat lzickou, aby si zvykl.iZtra do toho dostane trochu mrkve. Docela me prekvapilo, jak malo mleka mu stacilo dat lzickou a uz si znovu nerekl. Koj, jak si mimco rekne. Vahy pujcuji v Krcske nemocnici. Maji to na strankach laktacni ligy. Ale neco to stoji. Slysela jsem,ale ze vazeni taky muze byt stresujici. Zas muze mimco zrovna jen na zizen trochu pit a clovek mysli, ze to nestaci.
Jo a tak malemu diteti staci materske mleko. kdyz ma zizen, pije casteji a kdyz neni nespokojene, neni myslim, co resit. Bala bych se, ze nebudu mit takove slozeni mleka, jake mimco potrebuje. A tim rychleji prestanu kojiit. I kdyz treba to neni zas tak horke.
K
Ahojky všem,
Bohužel jsme na UM. Poslední týdny, než jsme na něj přešli, uf, uf.........
Matýsek spal 3 hodiny denně, já kojila v kuse, ale pořád plakal a plakal plakal, měl hlad.
V ordinaci jsme zjistili, že skoro nic nepřibral a zase jsme dělali kontrolní kojení a nevypil skoro nic, prostě jsem přišla o mlíko. ![]()
Měla jsem dva týdny předtím horečky a urputné bolesti břicha, že jsem musela na pohotovost k Apolináři, potom to šlo z kopce.............
Nevím, zda to bylo tím, ale asi ano.
Chtěla jsem kojit u přikrmování, ale Matýsek nebyl schopen nic vytáhnout a strašně plakal, tak jsme se s dr. domluvily na ukončení kojení ![]()
Moc mě to mrzí dodnes, ale Matýsek konečně začal spát, vstávám v noci jen 2* a prospívá, to je důležité.
Jen dodatek, kojili jsme přes kloboučky
, bez nich to nešlo
Zdravíčko + Matýsek 3.5m
Ahoj Zdravicko, kdyz to neslo, tak to neslo. Zkusila jsi hodne a hlavne, ze je mimco spokojene a ty pak klidnejsi. Mejte se.