Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebuju poradit, jestli si mám dělat starosti nebo jo. ![]()
Včera jsem byla s malou na kontrole po viróze (rýma, kašel, do toho průjmy) a doktorka jí naměřila 80cm a váhu 10,10kg. Oproti měření při roční prohlídce (po více než dvou měsících, byla na roční o chlup dřív) to znamená plus 1cm na výšce a plus 120g na váze.
Připadá mi to hodně málo, ačkoli doktorka se tvářila, že je všechno OK. Je fakt, že malá toho měla za poslední dva měsíce docela dost - začíná chodit, rostou jí zuby, žrádlo jí moc neba, do toho angína a teď ta viróza. Taky chápu, že asi nebude přibírat co měsíc půl kila jako ten první rok, ale tohle skoro zastavení v růstu se mi nechce líbit. Nestalo se to někomu? Mám se tím stresovat?
Mala v roce 11,5kg a 83cm v 18mesicich 12,2kg a 86cm.Deti uz tolik nenabiraji. ![]()
Samík v tomto věku (možná o kousek dřív nebo později) taky vůbec nevyrostl a přibral jenom trošku - váhu jsem neřešila, začínal víc s pohybem, nad výškou jsem se pozastavila a sestřička mi řekla, že možná teď nebo předtím blbě měřili, že u těch prcků je to cm sem, cm tam, podle toho, jak se to trefí… To měl 78 cm (v roce), v 16 měsících jsem ho pak měřila sama doma, měl už 85 a teď už nosí vel. 92, takže poporostl zase.
Tak neboj, ono to zase vyskočí a povyroste
A váhu bych přičetla té viróze, málo jezení a pohybu…
Vikís měla v roce 8,86 kg a 75 cm, za půl roku pak 10,5 kg a 78 cm. Ale vážili ji na jiné váze, myslím, že vážila trochu míň.
Řekla bych, že u vás to bude tou nemocí a taky se děti víc hýbou.
Mi ted v roce mame 10,22kg a to v 10ti mesicich mel 9,7kg,takze uz pribral jen pul kilca.Je to malej zroutik,sni na co prijde
ale ma ted hooodne phybu,kdyz uz lita jak splasenej ![]()
A navci si myslim,ze ted uz tolik nabirat nebudou.
Děkuju všem za uklidnění. Je vidět, že to není až tak neobvyklý, takže si můžu najít na nervování něco jinýho. ![]()
Ahoj moje malá má 13 měsíců a váží 8,5kg.moc toho nepojí a je strašně živá takže nemá čas přibírat,ale je zdravá:-)) ![]()
Ahoj, obnovuji diskuzi. Mám obavy, že dcera málo roste a málo přibírá. Je odjakživa drobek. V roce měla 73 cm a 8,7 kg, v 18 měsících měla 77 cm a 9,1 kg a ve 2 letech 81 cm a 10,0 kg. Teď ve 27 měsících 82-83 cm (měřeno doma) a 10,1 kg. Nebyla skoro vůbec nemocná, jí pěkně, žádné problémy nemá. Doktorka je v klidu, já moc ne. Lidi nám hádají i o rok méně, oblečení nosí 86, což odpovídá 12-18 měsícům. Hlavu má taky malinkou, obvod 46 cm, nosí teď čepičku po holčičce, která ji měla v roce. Já měřím 158 a tatínek asi 190 cm. Mám si vydupat endokrinologii?
No tak ty taky nejsi velká, tak je asi po tobě. Pokud roste stále podle jedné křivky, vývoj je taky v pořádku, zadne jiné zdravotní potíže nemá, tak bych se nebala. Každopádně pokud chceš uklidnit, tak si nějaké vyšetření vyžádej. Napřed asi všechny odběry, co může udělat dětská a pak třeba někam dál. Ale já bych zdravé, jen malé dítě milionem odběru asi netrápila.
Příjde mi, že se jako maminky pořád staráme a bojíme, aby se tomu našemu milovanému děťátku nic nestalo, abychom něco nezanedbaly. Pokud malé jídlo chutná, je zdravá a šťastná, jenom je prostě drobnější postavy, taky bych to moc nehrotila. Ono i všechny ty tabulky mír a váh jsou jenom orientační…nejdůležitější je, jak se dítě samo o sobě projevuje. Pořád můžeš celou situaci sledovat a jestli budeš mít opravdu obavy, tak si nějaké vyšetření vyžádat. ![]()
Ahoj, ještě se zeptám, jestli máte zkušenost, že by nenabral za půl roku vůbec nic. ![]()
Syn měl v 10 měsících 9,5kg v roce 10kg a v 18 měsících pořád 10kg.
Výškově se za ten půlrok vytáhl o 5 cm.
Může to značit nějaké problémy? Nebo nemám zatím plašit.
Díky za zkušenosti.