Vánoce a dvougenerační bydlení

169
9.10.14 10:53

Vánoce a dvougenerační bydlení

Krásný den všem. Hledám radu, tip od maminek, které samy mají podobnou zkušenost. Bydlíme ve dvougeneračním domku s tchánovci, bydlení je ok, byly neshody, ale ty jsme vyřešili, takže vše víceméně klape. Máme s manželem holčičku, letos o Vánocích bude mít 1,5 roku. A právě Vánoce budou asi kámen úrazu. Chtěla bych už malé udělat takové ty opravdu kouzelné Vánoce s Ježíškem, jenže manželovi rodiče toto nikdy nedělali, ani když byli on a jeho bratr malí. Podle nich je to prostě lhaní. Loni i předloni jsme slavili Vánoce společně, jendou byl stromeček u nic, podruhé u nás, ale dárky pod ním byly už den předem, navíc oni i dárečky popisují stylem „Od… pro…“. Manžel navrhl, že letos jen uděláme společnou večeři, pak si pod jejich stromečkem rozbalíme jejich dárky a půjdeme nahoru k nám, jde si uděláme kouzelné jen naše, jenže to už podle mého ztrácí to překvapení z rozsvíceného stromečku. Nemáte nějaký nápad? Děkuji moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1917
9.10.14 10:58

Ahoj, bydlim uplne stejne, do ted jsem vzdy jezdila na Vanoce k nasim, loni jsem byla v proodnici a letos bude synovi rok a mam v planu si udelat svoje Vanoce, u nas v byte a pak muzem treba prijit nahoru…ale rozhodne nebudu delat spolecne, to bych asi neprezila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
9.10.14 10:59

Mně to nepřijde jako špatný nápad. Budete dole, tam si podělíte nějaké ty dárečky, pak se ozve zazvonění a vy dojdete nahoru, kde mezitím byl ten opravdový Ježíšek :)
Jestli ti jde o ty rozzářená očička ze stromečku, tak vždyť je to jedno, jestli budou zářit nejdřív u babi a dědy a pak u vás, nebo obráceně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
9.10.14 11:01

@Romily vysvetlit jim, ze chcete vanoce delat tak a tak. Pokud s tim nebudou souhlasit udelat si vanoce svoje a knim jit na darecky 25.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
9.10.14 11:02

@Etcetera78 v 1,5 roce ji nebude bavit dvoje nadelovani za sebou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
9.10.14 11:02

@Romily A nedalo by se s tchánovcema domluvit? že by ste jim vysvětlili jak si to představujete? Já si osobně nemyslím že by to byl až takovej ústupek že by se nedal splnit ;).

Jinak když jsem byla s bráchou malá tak sme taky bydleli v 2generačnm baráku. Naši dóle a babča s dědou nahoře a dělalo se to tak že sme se u nich najedli, poté sme koukali z okna na megaprskavku a mezitím dal dólu pod stromek ježíšek dárky. Šli sme rozbalovat a než se rozbalili dóle tak je přinesl aj náhoru ;)

No a teď když sem tam vozila dárky po vánocích babče a nevl. sestřičce tak sem jí říkala že ježíšek nechal dárečky pro ně i u nás ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
9.10.14 11:03

Což letošní vánoce, teď z toho malá ještě nemá rozum, ale spíš bych se ale bála, aby ti do ní nezačli za 2 roky hustit, že ježíšek neexistuje :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
9.10.14 11:05

Já bych si udělala Vánoce po svém. Vysvětlila bych tchánovcům tvoji představu, že si to přeješ tak a tak a pokud se toho chtějí účastnit, tak podle tvých pravidel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
9.10.14 11:06

U nás se mi povedlo chlapovu rodinu přesvědčit, aby dárky dali pod stromeček až tajně po večeři (taky byli zvyklí je tam dávat v průbehu dne). Ale neobešlo se to bez stížností. Rok potom jsme slavili u našich (máme v plánu to střídat, aby jedna babička nebyla ochuzená o Štedrý den s vnoučetem). Vloni jsme měli všichni střevní chřipku, takže jsme „slavili“ jenom v úzkém kruhu (já, chlap a dítě). Kdy chlap byl už celkem ok, já naprosto zelená, takže bez večeře a jedinej zdravej prcek (další den už trávil na záchodě taky). Ale byly to nakonec ty nejlepší, nejklidnější Vánoce :mrgreen: Hlavně tím, jak jsme se mohli soustředit jenom na prcka a jeho radost z dárečků. Ale já sama jako dítě milovala Vánoce a hodně lidí kolem sebe.
U vás bych udělala společnou večeři, ale pak dárečky prvně nadělit u vás. Takhle malý prcek bude mít dost po rozbalení pár dárků. A ty bys byla zklamaná, kdyby ji rozbalování dárečků od tebe už nebavilo.

Příspěvek upraven 09.10.14 v 11:46

• Citovat
  • Upravit
169
9.10.14 11:06

Vysvětlovat jsem zkoušela, prý nebudou nikomu lhát. Mně teda Ježíšek nepřijde jako až taková hrozná lež, ale pro ně je to problém. Zase rozumím, každý má na to jiný názor. Nejít tam na společnou večeři by asi neprošlo vůbec a i mi by bylo hloupé je tam nechat samotné, ono tchán si s tchýní spolu nějak moc nerozumí, nemají si co říct, každý mají i svoji ložnici, původně spolu byli kvůli dětem a teď asi už ze zvyku. No zkusíme asi ty dva stromečky, s tím, že tady chtěli babi s dědou pomoct Ježíškovi a nahoře zatím Ježíšek naděluje. Jen nechci, aby malá třeba řvala, když jí budeme od toho prvního stromečku brát, že se jí bude líbit a člověk jí zatím nevysvětlí, že nahoře bude taky :-( Vím, že řešením je se odstěhovat, ale dům jsme koupili my s tím, že jsme k sobě rodiče vzali, bydleli v nájmu celý život, tak ať už nemusí platit nájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
9.10.14 11:08
@LinduleK píše:
Ahoj, bydlim uplne stejne, do ted jsem vzdy jezdila na Vanoce k nasim, loni jsem byla v proodnici a letos bude synovi rok a mam v planu si udelat svoje Vanoce, u nas v byte a pak muzem treba prijit nahoru…ale rozhodne nebudu delat spolecne, to bych asi neprezila :mrgreen:

Jako bych to psala já - bohužel až na tu část „rozhodně nebudu dělat společně“. U nás, kdybysme si udělali Vánoce sami s prckem a pak přešli přes chodbu ke tchýni a švagrové, a strávili zbytek večera tam… tak se mnou nikdo nebude ještě rok mluvit…tak to holt přežiju ještě letos, příští rok se stěhujeme.
Nevím, co bych dělala, kdyby jsme tu bydleli na stálo. Asi by se mnou nikdo celý rok nemluvil :think: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
9.10.14 11:09

Bydleli jsme tak jen jedny Vánoce, než jsme šli do svého, ale k tchánovcům jsme šli na štědrý den pouze na oběd, večeři a stromeček jsme si užili jen my tehdy ještě dva, a až 25. jsme si šli vyměnit dárky s nimi. Trvala bych na respektování existence Ježíška a jiném popisování dárků, udělala bych kouzelné Vánoce ve třech a druhý den se šla podívat, co nechal Ježíšek u babi a dědy.

Tak mezitím jsi napsala, že by to neprošlo, škoda…

Příspěvek upraven 09.10.14 v 11:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
9.10.14 11:11

@Romily A proč nemáte večeři u vás nepřijdou tchánovci? Takto byste se nemuselo mobilizovat a byl by to jen váš stromeček. A zítra by se mohlo jít ke tchánovcům třeba na oběd, co přinesl Ježíšek tam. Pro dítě to bude taky v poho, protože si užije otevírání dárků 2 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2507
9.10.14 11:12

@Romily A co udělat kompromis v tom smylslu, že večeři byste si dali u tchánů a pak šli všichni společně k vám na stromeček a dárky? Tchánovci by mohli dát jejich dárky k vám a bylo by to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
9.10.14 11:13
@Akivasha píše:
Jako bych to psala já - bohužel až na tu část „rozhodně nebudu dělat společně“. U nás, kdybysme si udělali Vánoce sami s prckem a pak přešli přes chodbu ke tchýni a švagrové, a strávili zbytek večera tam… tak se mnou nikdo nebude ještě rok mluvit…tak to holt přežiju ještě letos, příští rok se stěhujeme.
Nevím, co bych dělala, kdyby jsme tu bydleli na stálo. Asi by se mnou nikdo celý rok nemluvil :think: :mrgreen:

ja ani nevim jake maji plany, ale ja si vzdycky reknu svoje a tim to pro me konci…a jestli se se mnou mluvi nebo ne, je mi to putna :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný