Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@M.Sejlirka Ne. Já proti víře nic nemám, ani nemyslím, že jsem nevěřící - ale jsem bezkonfesní a vadí mi církev, pokrytectví, které s sebou víra často nese (rodinná zkušenost)… rituály jsou pěkné, a je mi jedno, jestli jsou katolické, nebo druidské ![]()
@M.Sejlirka píše:
Když jste nevěřící nepřišli vám všichni ti co v tom kostele na půlnoční přesně věděli co kdy co říct, kdy si kleknout a tak, trochu jako blázni??
Do kostela chodím jen při cestování, takže nemohu v souvislosti s Vánoci posoudit. Obecně mi trochu jako blázni připadají, ale nezasahuji do toho nikomu, je to každého věc a každý nachází smysl v něčem jiném. Moje víra a „rituály“ by zas přišly bláznivé někomu dalšímu. ![]()
@M.Sejlirka já nejsem vyloženě nevěřící, v Boha věřím, ale nemodlím se a nechodím do kostela. Ale příběh o Panně Marii a Josefovi znám taky, do kostela jsme s našima chodili pravidelně (jen já jsem si pak vybrala svůj způsob víry). Do kostela chodím jen o Vánocích - koukneme se na jesličky, jdeme na dětskou půlnoční.
U nás jsou momentálně Vánoce o tom, udělat si hezkou atmosféru, sejít se s rodinou, dát si nějaký ten dárek.
Dětem (zatím spíš dceři) jsem příběh o Marii a Josefovi vyprávěla už loni, letos jí ho určitě taky povím.
K tvému druhému dotazu - jako blázni ne, jen jsem osobně nikdy nepochopila tu potřebu jít do davu a modlit se, zpívat a klečet na povel ![]()
Ale kuš. Vánoce tady byly dááávno před křesťanstvím. To vy jste nám je ukradli a znásilnili. Možná je to svátek pohanský a možná ještě starší. Už ten původ slova nemá s křesťansvím pranic společného Vánoce = dvanáct nocí. Od slunovratu. Prostě se lidé navštěvovali a dávali si drobné dárečky, v mnoha zemích se to tak ještě slaví. ![]()
My doma praktikujeme takové ty rituály jako krájení jablek, lití olova resp. vosku do vody, házení střevícem, pouštění ořechových lodiček, máme stromek, dáváme si dárky, žerem cukroví
chodíme k příbuzným na návštěvy…
Tak u nás to je hlavně o klidu a pohodě, jsme spolu, vypneme počítače i mobily a máme klid. Nejdéle 23.12. si dodělám vše, co potřebuji (kromě řízků), 24. dopoledne ozdobíme stromek, odpoledne jdeme na procházku atd.
Máme od loňska krásnou knížku o Vánocích , ke skoro každému dni od Martina po Tři krále je ta krátké povídání - o světci, který má ten den svátek, o tradicích, k tomu je písnička a jedna postavička betlému na vystřižení.
Na mši nechodíme, ale spoustu let jsem chodila zpívat Rybovku, takže jsem stála na kúru, nemusela jsem řešit „to klekání“
a tak, ruku jsem si normálně s ostatními zpěváky podávala a při modlitbách jsem tiše rozjímala. Teď, když máme malé děti, tak na mši nechodíme - u nás ve vsi se stejně neslouží a farář ve městě je celkem nepřístupný člověk, který v minulých letech dokonce nepouštěl do kostela lidi, kteří tam nechodí přes rok ![]()
Dětem jsem zatím vyprávěla zjednodušený příběh o Ježíškovi, Marii a Josefovi, až budou větší, tak chci, aby znaly biblické příběhy. Já se považuju za věřící, ale do kostela nechodím, církevní organizace mě moc neoslovuje. Ale žijeme v podstatě v křesťanské společnosti (co se týče svátků, přirovnání atd.), takže si myslím, že dětem neuškodí znát biblické příběhy.
@M.Sejlirka píše:
Všem vám moc děkuju za odpovědi. Opravdu mě moc zajímalo co pro nevěřící znamenají vánoce a jsem ráda za všechny odpovědi. Jenom možná ještě doplňujcí dotaz:
Když jste nevěřící nepřišli vám všichni ti co v tom kostele na půlnoční přesně věděli co kdy co říct, kdy si kleknout a tak, trochu jako blázni??
Prosím upřímně!!
Díky
vychovana ve víře a ted neveřící. My bereme Vánoce jako nádherný velký svátek kdy je pohoda, klid a mír. Rodina pospolu davají se dárky. Na ježíška jsme věříli. Jinak Vánoce slavíme pospolu u stromku, dárky další dni objíždění příbuzních. Řekla bych že tak jako věřící až na motlitby a na půlnoční. Sourozenci s rodičí na půlnoční chodí podle toho v kolik je (daleko a povětšinou pozdě) Já ne a dětí budu vychovavat v tom duchu že je to svátek kdy dárky nosí ježíšek, rodina je pospolu je klid pohoda, ale ne ve víře.
Jinak k tomu co se děla v kostele věděla jsem jakž takž co kdy se dělá, teď už ani nevím a přijdou mi spíš jako blázní že věří v něco co není nijak podloženo (neber to osobně
)
Hezké Vánoce ![]()
@Gina108 píše:
Ale kuš. Vánoce tady byly dááávno před křesťanstvím. To vy jste nám je ukradli a znásilnili. Možná je to svátek pohanský a možná ještě starší. Už ten původ slova nemá s křesťansvím pranic společného Vánoce = dvanáct nocí. Od slunovratu. Prostě se lidé navštěvovali a dávali si drobné dárečky, v mnoha zemích se to tak ještě slaví.
My doma praktikujeme takové ty rituály jako krájení jablek, lití olova resp. vosku do vody, házení střevícem, pouštění ořechových lodiček, máme stromek, dáváme si dárky, žerem cukrovíchodíme k příbuzným na návštěvy…
Taky odpověď
Já osobně si myslím zase něco jiného, ale je to každého věc. Pro mě Vánoce byly, jsou a budou vždycky o víře, ale nikomu neberu to v co věří. ![]()
@Mi24 píše:
vychovana ve víře a ted neveřící. My bereme Vánoce jako nádherný velký svátek kdy je pohoda, klid a mír. Rodina pospolu davají se dárky. Na ježíška jsme věříli. Jinak Vánoce slavíme pospolu u stromku, dárky další dni objíždění příbuzních. Řekla bych že tak jako věřící až na motlitby a na půlnoční. Sourozenci s rodičí na půlnoční chodí podle toho v kolik je (daleko a povětšinou pozdě) Já ne a dětí budu vychovavat v tom duchu že je to svátek kdy dárky nosí ježíšek, rodina je pospolu je klid pohoda, ale ne ve víře.
Jinak k tomu co se děla v kostele věděla jsem jakž takž co kdy se dělá, teď už ani nevím a přijdou mi spíš jako blázní že věří v něco co není nijak podloženo (neber to osobně)
Hezké Vánoce
Neberu
Mám taky svůj názor a chápu to. ![]()
Dárečky pro děti jo, ale nechápu proč si dospělí dávají dárky. Když něco chci tak si koupím i sama. Stejně na oplátku koupím taky a beztak do toho musím investovat.Tak si koupím sama co potřebuji.
Důležité je to, co je nehmotné, jen to lidi činí štastnými, nikoliv věci, ale okamžiky.
Jsme na půl věřící- víra u nás je, ale nejsme pravidelní návštěvníci kostela, modlení atd…
I i přesto pro nás Vánoce josu spíš na straně rodinné atmosféry.. Berem to jako obdodí, kdy se rodina sejde, udělá si si pěkné svátky, děti samozřejmě, mají své Váncoe, my dospělí si dárky dáváme a berem to jako, že druhému uděláme radost- koupit si můžem během roku co chceme, ale spíš to berem, že chcem někomu něco koupit.. Plánujem se letos podívat na velký Betlém, krájíme jablíčko, děláme tradice.. prsotě tak od všeho něco..
Hodně čtu o tom, že je to pro někoho pokrytectví, že jakože ty dny s emají všichni rádi, a že mají být na sebe hodní- ono jak se to vezme, jak to kdo má cleý rok.. Pokud se někdo doma štěká, a hádají ve velkém, tak asi jo, ale ne v každé rodině toto je, a prostě se umí chovat k sobě normálně i během roku
![]()
@M.Sejlirka píše:
Ahooojky,
chtěla bych se zeptat jak Vánoce berou nevěřící.
My jsme věřící a Vánoce jsou prostě o děkování Jěžíškovi, o modlení o chození do kostela. Děti vědí proč jsou Vánoce a tak. Pro mě je smysl Vánoc prostě ve víře. Všechny děti věřily a nejmladší dcera ještě věří v Ježíška. Vědí, že je to v podstatě Jěžíš Kristus, že se narodil v Betlémě a znají celý ten příběh o Panně Marii a o Josefovi atd. Když jdeme večer na dárky, tak potom jdeme na půlnoční poděkovat. Vlastně to takhle mám od dětství a tak by mě moc zajímalo jak to mají nevěřící.![]()
V čem vidíte smysl vánoc a tak.
![]()
Moc děkuju za odpovědi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
bramborový salát, řízek, cukroví, dárky, sejít se s rodinou, koukat na pohádky. to jsou pro mě vánoce. Nic víc.
Nejsme věřící. Jako dítě jsem věřila na Ježíška. U syna ale „Ježíška“ vůbec řikat nebudeme. Pro nás jsou Vánoce svátky rodiny. Dáváme si dárky z lásky k sobě. Pečeme cukroví a zdobíne stromeček. Pro mě jsou Vánoce hlavně o blízkosti s rodinou.
@M.Sejlirka letos uz jsem synovi vysvetlovala Vanoce.Ze se narodil Jezisek, Josefovi a Marii. A ze mu lide do Betlema nosily dary-kozu, kravicku atd. a proto on nam nosi darecky ted
nejsem verici, ale takhle vnimam ten pribeh o Vanocich. o Vanocich jdeme na reku a poustime zapalenou svicku kaprika, aby jsme dali darek Jeziskovi a aby i on nam neco prinesl. Pulnocni se mi moc libi, az budou deti vetsi urcite chodit budeme.Jo,a nesnasim Santu a barevne blikajici blbosti.mam stromecek zdobeny slamenymy ozdoby ![]()
@Plomba jakoze od mala bude vedet, ze darky nosi rodice? neutocim, ptam se
kazda rodina ma jiny zvyk ![]()
@Gina108 píše:
Ale kuš. Vánoce tady byly dááávno před křesťanstvím. To vy jste nám je ukradli a znásilnili. Možná je to svátek pohanský a možná ještě starší. Už ten původ slova nemá s křesťansvím pranic společného Vánoce = dvanáct nocí. Od slunovratu. Prostě se lidé navštěvovali a dávali si drobné dárečky, v mnoha zemích se to tak ještě slaví.
My doma praktikujeme takové ty rituály jako krájení jablek, lití olova resp. vosku do vody, házení střevícem, pouštění ořechových lodiček, máme stromek, dáváme si dárky, žerem cukrovíchodíme k příbuzným na návštěvy…
Díky, udělala jsi to za mě ![]()
Vánoce jsou pradávnou oslavou slunovratu. Mám ráda slunivrat, každý rok se na něj těším. S narozením Ježíše nemají nic společného, takže to v tomto pojetí odmítám slavit