Vánoce u nevěřících

87
9.12.14 18:56

Vánoce u nevěřících

Ahooojky,
chtěla bych se zeptat jak Vánoce berou nevěřící. :think:
My jsme věřící a Vánoce jsou prostě o děkování Jěžíškovi, o modlení o chození do kostela. Děti vědí proč jsou Vánoce a tak. Pro mě je smysl Vánoc prostě ve víře. Všechny děti věřily a nejmladší dcera ještě věří v Ježíška. Vědí, že je to v podstatě Jěžíš Kristus, že se narodil v Betlémě a znají celý ten příběh o Panně Marii a o Josefovi atd. Když jdeme večer na dárky, tak potom jdeme na půlnoční poděkovat. Vlastně to takhle mám od dětství a tak by mě moc zajímalo jak to mají nevěřící. :kytka: :kytka: V čem vidíte smysl vánoc a tak. :D :D
Moc děkuju za odpovědi :srdce: :* :D :D :D :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14637
9.12.14 18:59

Pro mě jsou Vánoce o atmosféře a o tom, že strávím speciální sváteční den s rodinou. A že dostanu dárečky. :mrgreen: Neumím si život bez Vánoc představit – krásný stromeček, světýlka, taková ta útulnost, hřejivost. Vždycky mě dojme, když si pak děkujeme navzájem. Ten příběh mi k tomu nechybí, důvod pro slavení Vánoc nepotřebuji. Jsem ráda, že se udržují, má to svoje kouzlo i bez Krista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9318
9.12.14 18:59

Verici nejsme.
Vanoce = darky, rodinne seslosti, cukrovi.
Jinak Vanice unas jsou, hlavne pro deti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
9.12.14 19:01
@M.Sejlirka píše:
Ahooojky,
chtěla bych se zeptat jak Vánoce berou nevěřící. :think:
My jsme věřící a Vánoce jsou prostě o děkování Jěžíškovi, o modlení o chození do kostela. Děti vědí proč jsou Vánoce a tak. Pro mě je smysl Vánoc prostě ve víře. Všechny děti věřily a nejmladší dcera ještě věří v Ježíška. Vědí, že je to v podstatě Jěžíš Kristus, že se narodil v Betlémě a znají celý ten příběh o Panně Marii a o Josefovi atd. Když jdeme večer na dárky, tak potom jdeme na půlnoční poděkovat. Vlastně to takhle mám od dětství a tak by mě moc zajímalo jak to mají nevěřící. :kytka: :kytka: V čem vidíte smysl vánoc a tak. :D :D
Moc děkuju za odpovědi :srdce: :* :D :D :D :kytka: :kytka: :kytka:

Jsme nevěřící, ale vychovávali mě také v příběhu o Ježíškovi, Josefovi a Marii, jak to říct - prostě na to jakoby věříme, i když nejsme křesťané :)
Nemodlíme se, ale jdeme na půlnoční. Slavíme Vánoce v podstatě jako věřící, neívm jak to popsat, zkrátka ctíme to kouzlo, přestože nejsme věřící. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
9.12.14 19:03

@M.Sejlirka ja kazdopadne si Vanoce spojim s rodinou, travime svatecni chvile s temi, ktere nejvice milujeme…jasne, ze k tomu patri i darky, radost v ocich deti :) nazdobena domacnost, prozivame cely advent, delame venec, znam teorii svicek a doprostred davam bilou Kristovu svici…to mam od silne verici babicky, ktera uz neni mezi nami, snazim se dceri ukazovat tradice o Betlemu a Jezisi ji urcite taky reknu to, co vim, asi ne tolik jako verici a pripravuju si i odpoved na otazky viry, kdyby nekdy padly a taky otaky, jak Jezisek vypada a jak se k nam darky dostanou, je kouzelne, kdyz deti veri v takove kouzla :) snad jsem ti dostatecne odpovedela…nemodlime se a do kostela nechodime i kdyz bych proti pulnocni nic nemela :)

• Citovat
  • Upravit
74217
9.12.14 19:04

My jsme nevěřící, krom mojí babi teda. Vánoce slavíme stejně jak každý věřící jen vynecháme modlení a chození do kostela :D, ale jinak se snažíme být spolu, navštívit známé a rodinu, že přes rok jsou daleko, relaxujeme u pohádek, mlsáme.
Prostě v klidu, v pohodě strávit ten volný čas, kdy můžeme být fakt spolu.
Děckám říkáme o Ježíškovi, do kostela na betlémy se podíváme, ale to je vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4984
9.12.14 19:05

Uplne stejne jako verici jenom dospeli uz jaksi vime ze je to blbost a jezisek neni. A na pulnocni nechodim. Byla jsem loni tehotna a stala jsem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
9.12.14 19:06

Pribehy samozrejme zname. Ale berem to jako duvod se sejit s rodinou, udelat si navzajem radost a hezkou atmosferu, odpocinout si u pohadek proste pohoda. Moje mamka obcas na vanoce varila jidla, ktera vubec vanocni nebyla neb tvrdila, ze na vanoce se ma jist to co rodine chutna a ne tlacit do sebe co nechcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2515
9.12.14 19:08

Já dětem ty kraviny o narození spasitele do hlav netlačím, pokud budou chtít vyznávat nějakou víru, musí si k ní dojít sami. Vysvětlení Vánoc jsem pojala tak, že když se blíží konec roku, sejdem se u stromečku a dáme si dárky, společně se najíme a jsme všichni v klidu, jelikož zbytek roku na to moc čas prostě není. Prostě jsem to pojala jako uctívání tradic, ne ježíše. Stejně jako Velikonoce třeba. Prostě tradice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.12.14 19:13

@Šarlota4
u nás se taky vaří co má každý rád, víc variant, aby byl každý spokojený,
já nejím ryby takžde mám na Štědrý den kuřecí řízek a salát a čočkovou polévku a manželovi a děckám chystám kapra a rybí polévku,
letos jsme pozvali na Vánoce k nám moje rodiče, aby nebyli sami doma,
můj otec od jakživa od děcka si pamatuju, že jedl na Štědrý den pečené brambory a kapra na másle, takže mu letos připravím u nás to samé, ať si dá každý na co má chuť, jak je zvyklý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4658
9.12.14 19:13

U nás je to taky o dětech…Dcerka věří, že dárky nosí Ježíška, jehož popisujeme jako malého andílka, který každoročně hodné děti odměňuje. Na půlnoční nechodíme…Vánoce miluju, miluju tu atmosféru, to těšení a ty rozzářené dětské oči…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
9.12.14 19:15

Všem vám moc děkuju za odpovědi. Opravdu mě moc zajímalo co pro nevěřící znamenají vánoce a jsem ráda za všechny odpovědi. Jenom možná ještě doplňujcí dotaz:
Když jste nevěřící nepřišli vám všichni ti co v tom kostele na půlnoční přesně věděli co kdy co říct, kdy si kleknout a tak, trochu jako blázni?? ;)
Prosím upřímně!! :D
Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
9.12.14 19:16

@M.Sejlirka Dárky, těšení se, společný den, rituál, který přerušuje všednodennost… důvod se vidět, zastavit, popovídat. Když jsme chodili do práce, bylo to víc o vybočení z pracovního kolotoče; teď, když máme malou, je to víc očekávání, jak se jí to bude líbit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2515
9.12.14 19:17

@M.Sejlirka tak mě všichni věřící příjdou trochu jako blázni :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
9.12.14 19:17

Přirovnala bych to k tomu, jak naši předkové slavili zimní slunovrat. Myslím, že slunovrat vnímali jako kouzelnou noc, magickou, měli určité rituály, jedli speciální jídla, scházeli se celá rodina/vesnice… a v podobném duchu vnímám i ty Vánoce. Myslím, že jde o ty hodnoty, než o to, jakému „příběhu“ věříme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný