Vánoce u nevěřících

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1057
9.12.14 20:06

@kvaček a to neni pokrytectvi, to je to kouzlo Vanoc, ze jsou na sebe lide mili :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
9.12.14 20:07

@inthense já taky nepsala, že si to myslím!!! já jenom, že to slyším - nebo čtu tady docela často od těch, kteří Váncoe nemusí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
9.12.14 20:09

@inthense Jo, bude vyrůstat s tim, že dárky má od nás.
Vim, že pro někoho je to divné, ale s manželem chceme dávat synovi trochu jiné hodnoty, než, že je někde pán co ho šmíruje a když nebude hodný nic od něj nedostane :) (s nadsázkou :D ). Prostě upřímnost nadevše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
@M.Sejlirka píše:
Všem vám moc děkuju za odpovědi. Opravdu mě moc zajímalo co pro nevěřící znamenají vánoce a jsem ráda za všechny odpovědi. Jenom možná ještě doplňujcí dotaz:
Když jste nevěřící nepřišli vám všichni ti co v tom kostele na půlnoční přesně věděli co kdy co říct, kdy si kleknout a tak, trochu jako blázni?? ;)
Prosím upřímně!! :D
Díky :kytka:

jako blazni mi neprijdou :mrgreen: pulnocni je i pro neverici, vzdy to pro me znamenalo takove pozastaveni nad starym rokem a poslechnout si koledy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15923

@M.Sejlirka Můžeš mi prosím vysvětlit co má současná podoba vánoc společného s vírou? Jsi katolička? Pokud ano, předpoládám že katolická víra vychází z bible. Kde v bibli je napsáno, že se ježíš kristus narodil 24.12. a že zrovna tímto způsobem se má slavit jeho narození? V bibli jsem se dočetla pouze o tom, že se má připomínat ukřižování ježíše. Tak by mě moc zajímalo, jak to je :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
9.12.14 20:11
@kvaček píše:
@inthense já taky nepsala, že si to myslím!!! já jenom, že to slyším - nebo čtu tady docela často od těch, kteří Váncoe nemusí

vsak jo, nemyslim to tak :mrgreen: bylo to brane jako nadsazka, jako ze nekdo si strasne rad udela k Vanocum odpor, ale v hlouby duse je ma stejne rad. takove kouzlo :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
9.12.14 20:12

@Plomba ale tak jo, proc ne :mrgreen: kazda rodina si dela zaklady svych tradic :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
9.12.14 20:13

Jediné, co mě teď mrzí, je to, že brácha už s námi poněkolikáté nebude. Slaví v rodině snoubenky. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.12.14 20:14

Nevím jak vy, ale já už se nemůžu dočkat bramborového salátu a řízků :oops:
strašně se těším a ten čas vůbec neutíká :mrgreen:.
Přes rok míváme, ale to má úplně jinou chuť než o Vánocích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
552
9.12.14 20:14

My věřící nejsme. Miluju vánoční atmosféru, pečení cukroví, zdobení domečku :). Na Štědrý den, už od rána, mám vždycky takový zvláštní, hrozně moc příjemný pocit a těším se na krásný a pohodový sváteční den s rodinou. Letos poprvé s naší milovanou dceruškou a o to se těším víc :)… Jinak jako malé jsme se setrou věřily, že dárky nosí Ježíšek a od rána jsme baštily jen vánočku, aby jsme viděly zlaté prasátko :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
9.12.14 20:18
@Alušáček píše:
@M.Sejlirka Můžeš mi prosím vysvětlit co má současná podoba vánoc společného s vírou? Jsi katolička? Pokud ano, předpoládám že katolická víra vychází z bible. Kde v bibli je napsáno, že se ježíš kristus narodil 24.12. a že zrovna tímto způsobem se má slavit jeho narození? V bibli jsem se dočetla pouze o tom, že se má připomínat ukřižování ježíše. Tak by mě moc zajímalo, jak to je :)

Ty jsi věřící? Já jenom, že jsem nikdy neřešila jestli je to v bibli nebo ne. Bible je knížka, ale víra není o tom co vyčteš z nějaké knížky. Já jsem neřekla, že Vánoce byly stvořeny jako katolický svátek, já je jenom tak beru. Prostě věřím, že se ten den narodil Ježíš a tak to slavím. :) Jenom jsem se zeptala jak to vidí nevěřící. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
9.12.14 20:25

Pro nás jsou vánoce rodinné svátky. Čas, kdy jsme spolu. Čas relaxace. Do kostela nechodíme. U nás jsou věřící jen babička a děda. Jinak mimo nich už v rodině nikdo. Ale i tak vánoce máme rádi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
9.12.14 20:30

@M.Sejlirka jsme nevěřící a Vánoce pro nás mají smysl hlavně svou atmosférou, co jsou děti, tak především jsou pro ně. Ale celkově mám ráda, když se sleze celá rodina, je pohoda, hodně se nasmějeme, je to moc příjemné :palec: Dárky samozřejmě k tomu patří taky :mrgreen: Ježíška ani příběhy o něm nevedeme, nicméně když je třeba v televizi hezký film s touhle tématikou, tak si ho klidně mrknu :palec: Nezapnu ho cíleně, ale když natrefím a nic jiného není, tak proč ne ;) Hezké svátky přeji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3505
9.12.14 20:36

Jsem z nevěřící rodiny. Na vánoce se scházíme a sjíždíme k jednomu velikému stolu, je to jedinečný den a večer, jsme oblečeni jako do divadla, večeříme při svíčkách, nikdo nikam nespěchá, nevyměňují se názory, jen se vypráví a vzpomíná. Pociťově je mám takovéto (Alžbětínská serenáda) https://www.youtube.com/watch?…
Těším se :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
230
9.12.14 20:38

Já jsem nevěřící, manžel věří. Svátky jsou pro mě o pohodě, radosti, setkání s rodinou. Je zvláštní, že „má nevěřící“ rodina prožívá vánoce víc, než „manželova věřící“. Na druhou stranu, pro křesťany jsou největším svátkem přece Velikonoce. :nevim: Já to beru jako pohanskou tradici, přece jen, Vánoce jako takové jsou starší než křesťanská víra. Dokonce i datum narození Krista bylo přesunuto, aby se pohané dali jednodušeji převést na „tu správnou“ víru.
Na půlnoční jsem vždycky chtěla zajít, ale v kostele je vždycky tak narváno, že tam nikdy nejdeme. Jinak do kostela občas s mužem chodím a to zvedání a klekání mi ze začátku připadalo trochu šílené. Víc mě ale překvapilo, že na naší svatbě ani manželova věříci čát nevěděla, kdy vstát a pod. Chudák farář z toho byl trochu špatný :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný