Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jak psaly ostatní holky, u nás je to taktéž o vystoupení z toho pracovního kolotoče, o čase stráveném a rodinou, o drobných příjemných rituálech ať už to je svařák nebo procházka na hřbitov. Křesťanské příběhy znám jen velmi povrchně, takže se do toho nepletu, pro dítě je Ježíšek ten hustej pán co umřel, někam zalezl a zase se objevil, nedávno se hádali jestli u toho brečel ![]()
Btw. k dárkům mi přijde pěkné to zkombinovat (nevyhnutelné je to v případě, že dítě nějaký dárek najde předem): že dárky nosí Ježíšek, ale rodiče mu někdy pomáhají a taky něco koupí
Plánuju to taky tak, až to přijde.
@M.Sejlirka píše:
Ty jsi věřící? Já jenom, že jsem nikdy neřešila jestli je to v bibli nebo ne. Bible je knížka, ale víra není o tom co vyčteš z nějaké knížky. Já jsem neřekla, že Vánoce byly stvořeny jako katolický svátek, já je jenom tak beru. Prostě věřím, že se ten den narodil Ježíš a tak to slavím.Jenom jsem se zeptala jak to vidí nevěřící.
Nejsem pokřťená, nepatřím k žádné církvi, jen uvažuju o existenci boha, tak mě zajímá všechno kolem víry, ale jaksi se mi ani od věřících nedostává uspokojivých odpovědí
asi je tedy celkem fuk z jakého důvodu slavíme vánoce ![]()
Myslím, že většina nevěřících evropanů je stejně vychovávána v duchu křesťanství, i když nechodí do kostela, nevěří v Ježíše, atd. prostě takové ty pravidla a styl žití křesťanství jsou jim nejbližší. Mě zajímá spíše buddhismus, ale k tomu jsem se samozřejmě dostala až v dospělosti, takže prostě pro mě jsou Vánoce čistě jen tradice, kterou dodržují naši a všichni v okolí. Je to o tom se sejít s rodinou a dělat jim radost, hlavně dětem.
Myslím, že dávání dárků není jen o Ježíšovi a striktně bych to tomu nepřiřazovala. V americe je zas Santa Klaus.. Prostě se to s tím spojilo, protože dřív tu bylo hodně věřících a myslím, že je hezký to i dál dodržovat.
@Alušáček
No ale můžeme bejt rádi, že je tu křesťanství a ne Islám ![]()
Přece jen Křesťana odmítneš a je klid. Vymaštěnej islámista ti usekne hlavu ![]()
@divine_d píše:
@Alušáček
No ale můžeme bejt rádi, že je tu křesťanství a ne Islám
Přece jen Křesťana odmítneš a je klid. Vymaštěnej islámista ti usekne hlavu
Jen počkej za pár let. ![]()
23. nazdobíme stromek, uděláme salát a naložíme maso.
24. si po večeři rozdáme dárky, posedíme, další den už beru jako normální, k jídlu máme klidně třeba zapečené těstoviny.
Nijak zvlášť neuklízím a nepeču. Navíc syn jde na Štědrý den do práce, já na Štěpána.
Příspěvek upraven 10.12.14 v 11:57
@bambooska píše:
Já dětem ty kraviny o narození spasitele do hlav netlačím, pokud budou chtít vyznávat nějakou víru, musí si k ní dojít sami. Vysvětlení Vánoc jsem pojala tak, že když se blíží konec roku, sejdem se u stromečku a dáme si dárky, společně se najíme a jsme všichni v klidu, jelikož zbytek roku na to moc čas prostě není. Prostě jsem to pojala jako uctívání tradic, ne ježíše. Stejně jako Velikonoce třeba. Prostě tradice
Krásně výstižné ![]()
Děkuju moc všem ![]()
jsem ráda za tolik odpovědí a i za názory.
Snažím se si nic nebrat osobně a docela to jde protože jsem se trochu bála, že to tu začnou všichni kritizovat a zatím to je celkem v pohodě. ![]()
@divine_d Tak jasně, že lepší křesťan než muslim, ale já bych spíš řekla, že jsme národ ateistů, těch pár věřících co tu máme…Proto jsem chtěla vědět jak vánoce souvisí s biblí, když kristus se narodil ve skutečnosti jindy. Myslela jsem si, že křesťanství vychází z bible, ale jak mi tu bylo odpovězeno od věřící, tak bible je jen kniha kterou nečte ![]()
@Alušáček Já jsem neřekla, že jí nečtu. Já vážně nevím jak to mám takhle vysvětlit. To je hrozně složitý. Spíš to myslím tak, že nejde jenom o bibli, ale i o pocit atd.
Fakt teď nevím jak to mám vysvětlit, ale rozhodně jsem to nemyslela tak, že bible nic neznamená. ![]()
Taky jsem vůbec neřekla, že slavit svátky křesťansky znamená správně. Jenom jinak a tak jsem se zeptala jak to mají nevěřící, protože to je přece jenom zase kapku jinak. A ještě jednou - neříkám, že po mém je to správně. ![]()
Já bych jenom podotkla, že zimní slunovrat byl (na severní polokouli) významným svátkem dávno před křesťanstvím. Zejména proto, že lidé tehdy neznali nám známé zákonitosti a vždycky se jim ulevilo, když se několik dní po slunovratu ukázalo, že i tentokrát se slunce vrací a ani tenhle rok nenastala děsivá věčná zima. To jen na okraj.
@Alušáček píše:Život je plný překvapení
@divine_d Tak jasně, že lepší křesťan než muslim, ale já bych spíš řekla, že jsme národ ateistů, těch pár věřících co tu máme…Proto jsem chtěla vědět jak vánoce souvisí s biblí, když kristus se narodil ve skutečnosti jindy. Myslela jsem si, že křesťanství vychází z bible, ale jak mi tu bylo odpovězeno od věřící, tak bible je jen kniha kterou nečte
Posledních pár let považuju celé Vánoce za Ježíškovu pomstu.
@divine_d píše:
@Alušáček
No ale můžeme bejt rádi, že je tu křesťanství a ne Islám
Přece jen Křesťana odmítneš a je klid. Vymaštěnej islámista ti usekne hlavu
Noo, ale v takovém 12.století by ti tu palici ufiknul právě ten odmítnutý křesťan. ![]()