Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kk123 píše:
@Jana525 samozrejme ze jejen me zajima jestli to tak mel i nekdo jiny? Jaky to byl treba prozitek o Vánocích v zahraničí
Prožitek to byl velmi intenzivní, vibrovala mi bránice, motýlci litali a při vstupu do Vatikánu se dostavilo i lehké ztopoření. Pomohlo? ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Já byla týden před Vánocemi v Římě loni a bylo to skvělé. Krásný počasí, u památek nepříliš lidu a úžasný advent - bohoslužby, nazdobeno, Vánočně laděné Svatopetrské náměstí i kostely - betlémy, svíčky, menší Vánoční trhy na Piazza Navona. Mělo to sílu
Bylo to krásný a jela bych klidně zas
Wow to bych čekala pravý opak. Obchody a místa nebyla zavřená?
Pokud zustanu u ciste praktickych informaci…
Vánoce mají tu výhodu, že tůristi jsou doma s rodinou - takže věřim, že lze zažít Řím relativně prázdnej a lze sehnat levně hotel, alespoň ve Španělsku to tak o Vánocích funguje.
Vánoce mají ale naopak tu nevýhodu, že před Vánoci hodně lidí cestuje. Ideál je letět 25 nebo 26.12, to jsou letenky levný. Z Vídně lítá do Říma Wizz, takže letenky za facku - jak je to s Prahou nevim.
Do Říma se nevyplatí jet na víkend, když už, tak aspoň 4, 5 dní - první a poslední den beztak sežere z velký části let, check in/out v hotelu, balení a rozbalování kufrů atd. Navíc Řím je velkoměsto, takže je tam toho trochu víc k vidění než v Praze.
Vánoce jsem mimo domov zažil, nevadilo mi dát si místo hnusnýho kapra dobrou mořskou rybu a místo hnusný mlhy a vzlezlý zimy koukat na modrou oblohu v tričku. A taková panettone taky neni zrovna nejhorší Vánoční laskomina…
@pohledzdruhestrany
A ve svatopertský katedrále byla i ejakulace, ne?
![]()
Ale zase na druhou stranu - tak holt má někdo má z hodinovýho letu do Říma druhý Vánoce, no… Ale aspoň je sympatický, že to chce změnit a trochu se ve světě otrkat.
@Kk123 píše:
Ahojte, nevěděla jsem kam téma zařadit
Dostala jsem nápad, že bysme s přítelem mohli své vánoce strávit v zahraničí. Napadl mě Řím, přítel Řím miluje, nikdy jsme tam nebyli. Budou to naše 3. Vánoce spolu a v listopadu mame druhý rok výročí vztahu. Tak bych to spojila jako výročí+Vánoce slavit tam. Řekli jsme si, že darky si davat nebudeme, ale dali bysme penize radeji do takoveho výletu, který může být originální a nezapomenutelny. Co si o tom myslíte? Měl někdo taky takove netradiční vánoce? Nebo byste raději byli doma? S výzdobou jsme nenarocni, světylka, cukrovi jen malo, ubrusy a mame vyzdobeno, jsme na byte tak to zdobeni moc neprožíváme, tim by se ušetřilo taky neco, i za stromekjestli me nekdo chape.
Za svobodna určitě
lákáji mě i vánoce na pláži, ale proboha tak jednou za deset let ![]()
Při vytírání zadku je záhodno použít přesně tři útržky. 4 je plýtvání, 2 a méně nemohou zabránit penetraci papíru. Prsty v řiti tady sice uznává jistá část miminkovské populace, přesto to nelze aplikovat na výlet do říma. To kdyby sis náhodou nevěděla rady ani s tímto.
Šmarjá, když se to oběma líbí a souhlasíte s tím, tak je to automaticky dobrá volba.
@Lalelale píše:
Wow to bych čekala pravý opak. Obchody a místa nebyla zavřená?
Obchody otevřené všechny. Památky - Svatopetrská katedrála a Vatikánská muzea byla uzavřená v (adventní) neděli, jinak vše přístupné. V sobotu odpoledne bylo uzavřené Svatopet. nám. nějak 12-14:00, protože se tam připravoval přenos z odhalení pískového betlému (tak sme si v té době došli na oběd a pak se vrátili na tu slávu
)
Takže rozhodně vlítnout na net a pohledat informace a pak podle toho uzpůsobit itinerář
My byli jeden den ve Vatikánu, druhý Koloseum a přilehlé prostory, třetí a čtvrtý jsme pak prolezli město.
Mělo to fakt krásnou atmosféru, oproti adventu v ČR takové klidnější, nerozlítané, zatímco doma by člověk propadl bláznění shánění dárků, uklízení a možná jeden svařák na přecpaných trzích na náměstí, tak tam sme prošli město, potkávali jeptišky z celého světa, dali si kávu v tričku na terase trattorie, zapálili svíčky v kostele a nakonec rozjímali při adventní bohoslužbě v Bazilice Santa Maria degli Angeli.
Ač nejsme pobožní, neuvěřitelně jsme si to užili ![]()
Příspěvek upraven 20.09.19 v 08:11
Jen dodám, že během ranních a večerních bohoslužeb, mají turisté omezený vstup do kostelů a bazilik. Můžeš jen do přední a bočních částí (kde si tedy taky prohlédneš obrazy i architekturu). Vidíš všude, ale prostě prostor mezi lavicemi a u oltáře byl vymezen provázkem.
Mají tam cedulky, že věřící z celého světa jsou srdečně zváni k usazení a modlení, ale turisty žádají o schovívavost, aby nelezli do „hlavního prostoru“ a nehlučeli ![]()
@Kk123 V tomhle termínu by šlo:
WizzAir : Vídeň - Řím nejlevněji 25.12. za 25 EUR a zpět 29.12. za 70 EUR
Ryanair : Praha - Řím nejlevněji 28.12. za 50 EUR a zpět 2.1. za 60 EUR
Ryanair : Bratislava - Řím nejlevněji 26.12. za 10 EUR a zpět 31.12. za 27 EUR
Wizz létá na letiště Fiumicino a Ryanair na Ciampino, ale to je jedno z obou se dostanete do města busem za cca 5EUR na osobu.
Mně se tohle téma strašně líbí. Už máme děti takže u nás to přez vánoce nehrozí, ale tyhle krátké výlety jsou paráda. Loni jsme byli i s dětma - jen tak na pizzu - na víkendovou otočku v Neapoli a bylo to úžasné.
Je možné odletět i z jiných letišť (Polsko, Německo). Záleží kam to máte nejblíže.
Příspěvek upraven 20.09.19 v 09:05
Přítel lítá s kamarády řadu let na Vánoce do Turecka, mně to bohužel z různých příčin nikdy nevyšlo, ale nějak nevím, proč by měl být problém nebýt na vánoce doma u stromečku, kór dokud jste bez dětí. Holt mají místo kapra pstruha a místo jablíček krájí pomeranče ![]()
@Lexter no vidite a kdybych nezalozila tuto diskuzi, tak se nedozvim tolik skvelych veci a rad od ostatnich ![]()
@Mar__tanka1983 díky moc, tohle mě opravdu láká. moc hezky jsi to vykreslila. Byla jsem v Římě někdy v září před mnoha lety a fronty u hlavních památek byly veliké a turisté všude, docela bych ráda viděla ten klidnější čas, navíc s vánoční výzdobou
asi to dnes doma navrhnu ![]()